guppy RR -> RE: Bilingvizam ili dvojazicnost kod dece (4.9.2010 1:38:39)
|
Ju, kako nisam videla pre ovu temu? Ja živim u Sloveniji od rođenja, udata sam za Srbina, i u porodici (i sa roditeljima) smo uvek pričali srpski. I sa decom od prvog dana pričam srpski. Normalno pričaju i uče jezik bez ikakvog forsiranja. Upisala sam ih u slovenački vrtić tako da tamo uče slovenački. Nisam se nikada opterećivala time da li će znati da govore oba jezika tečno, jednostavno sam verovala da hoće. Kad su imali dve godine setila sam se da proverim da li uopšte znaju da pričaju slovenački i normalno su komunicirali samnom, u rečniku koji su naučili tamo. Bila sam oduševljena. Ni dan nismo potrošili na slovenački jezik, sve su pokupili sami u vrtiću. Ako je moguće, možda bi bilo najbolje da dijete istodobno ne počinje usvajati dva jezika nego mu treba omogućiti da najprije stvori bazu govora na osnovnom, materinjem. Praćenje razvoja njegova govora na materinjem jeziku omogućit će nam da odredimo vrijeme pogodno za uvođenje drugog jezika. Ovo mi je skroz glupo. Kao što je već rečeno više puta, deca vezuju jezik i na situaciju/osobu. To se kod nas lepo primeti - sa porodicom uvek progovaraju srpski, a u vrtiću i sa svojim društvancem automatski na slovenačkom. Ja sam naučena isto od rođenja i sada su mi oba jezika kao maternji, a srpski nikada nisam učila u školi (to objašnjava pogrešne zareze i slično hahahaha). Moje lično mišljenje I ISKUSTVO je da treba sa decom od prvog dana pričati tako, kako je porodica naučena. Ne volim da se forsira neki jezik i da se decu uči samo zato da bi naučila. Čini mi se ispravno ako je mama recimo makedonka i želi da očuva svoju kulturu i jezik, da sa decom priča u svom jeziku, a tata u svom. Deca upijaju kao sunđer sve to znanje i reči i uopšte im ni do treće godine to nije nikakav problem. Samo nemojte forsirati to i učiti ih po svaku cenu pa pogrešno... neka nauče jezik kako treba. Pisala je i Tasha o tome kako Luka pita za neku reč sa televizije... i ja sam to primetila kod mojih srculenaca, i drago mi je da žele da uče i da razumeju strane reči. A najinteresantnije mi je to da oni razlikuju jezike (!!!!) već sa tri godine. Kada kažemo neku reč na slovenačkom, ONI nas isprave i kažu: "Ne mama, tako se kaže u vrtiću, a mi kažemo ....". Oduševljava me mali ljudski mozak [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|