RE: Trbuhom za kruhom (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finansijske dileme roditeljstva

Poruka

Modessty -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 9:35:02)

Ma mene Maslačak mnogo nervira drug mog tate. On je u Nemačkoj od 18 godine. Tamo su mu sinovi, sad ima i unučiće, stekao penziju tamo. Kad god dođe ovde ona priča kako je tamo mnogo teško i kako tamo treba mnogo da se radi itd. A ovde se mnogo laganije živi i eto mi smo svi non stop po kafićima i ništa ne radimo a primamo plate itd. Pre nekoliko godina mi dopizdilo pa sam mu rekla - Dobro onda kad je tako kakav si ti to otac kad ostavljaš sinove da se tamo muče?! Što ih ne dovedeš ovde pa da uživate svi zajedno sa nama, da ne radite a da primate platu i da sedite po ceo dan po kafićima! Ućutao se i više predamnom nije držao predavanja i kukumavčio o teškom životu.
Niko ne misli da se tamo negde ne radi i da pare padaju sa neba! Pa ni meni ovde ništa ne pada sa neba. A ta kafa u kafiću nam je razbibriga najjeftinija, jer za putovanja, automobile, markiranu garderobu - nema se para. Pa mogu bar u nečemu da uživam!

branki* -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 9:38:18)

tako je mod[sm=smiley1.gif].radili bi i ovde ljudi,prvo kad bi imali gde,a i kad imaju gde,da imaju za sta.
a,ti sednes u kafic i pijes tu kafu od 100 dinara,a on sedne za vreme odmora u svoj mercedes i ode u spaniju na 15 dana all inclusive.

Maslacak15 -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 9:52:41)

Pa ja nesto i ne mislim da se u Nemackoj mnogo radi. Mislim da je to velika zabluda. Pre se radi konstantno. Tj oni su odgovorni i disciplinovani i to sto treba da rade rade a ne zevaju. Drugaciji je odnos prema drzavi. Ali ja bas iskreno ne vidim da se iko satire. Mnoge branse imaju jake sindikate, tarifne ugovore, radi se 38-40 sati nedeljno maksimum. Prekovremeno ako ga ima se placa. Ja ne znam da neko radi vikendom. Prodavnicama je zabranjeno da budu otvorene nedeljom itd itd.
Odsede od 9 do 5 i to je to. Ne govorim o nekakvim menadzerskim pozicijama ili specificnim strukama ( lekari u bolnici na dezurstvima itd) ali ta predstava da sad svi ovde rade ko konji od jutra do mraka je pogresna.

Modessty -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 9:59:05)

o tome i pričamo. Radi se ali se i živi. Odeš ko čovek na odmor ili u prodavnicu... Kad radiš prekovremeno plate ti a ne da ti prete otkazom ako ne ostaneš prekovremeno.
Mm je prošle godine bio u Italiji. Kaže nije im standard bog zna koliko veliki, ali se oseća da se lagano i normalno živi. Nekako je kaže sve smirenije.

bubulence -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 10:17:20)

mi ipak razmisljamo da odemo, pre svega zbog E i druge bebe, da im bar obezbedimo bolje skolovanje.
ne mislim da mogu da odem, radim 4 sata dnevno i uzivam ali ocekujem da za normalno radno vreme priustimo sebi normalan zivot. stim da naravno ne idemo na crno nego sa papirima.

jabudic -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 10:22:49)

Ja mislim da ne bih mogla otići iz svoje zemlje. Ok, ne živim u svom gradu i ne žalim, preselila sam se 100km dalje, jaka stvar. Ali smo se sredili sada, napravili kuću, imamo fine poslove, i tako mi prija život u malom primorskom mjestu, da ne bih mogla sve ispočetka.
A došli smo kao pravi golaći, ali eto, snašli smo se, hvala Bogu i mom vrijednom mužu, bez ičije pomoći.
Što se školovanja tiče, sigurno negdje postoji bolje, ali kada dodje vrijeme za studiranje misliću o tome, i truditi se da zaradim dovoljo do tada. Meni je ovdje divno, i želim da mi tu kosti ostanu [sm=smiley36.gif]

Modessty -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 10:46:51)

jabudic lepo je što si našla svoje mesto iz snova.
Mene ovde sve nervira sem naravno prijatelja. Nervira me što u gradu u kom sam rođena živim kao podstanar u stanu čiji su vlasnici došli juče i kupili pola grada, što radim 8 sati na lepom mestu ali za bednu platu, što mi država ne ad ne pomaže nego mi odmaže.... da ne nabrajam. Samo ću da se nerviram

branki* -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 10:54:20)

mi ne razmisljamo o odlasku...ja bih se i odvazila,moj posao ovde niti je siguran,niti je sjajno placen,tako da me ne vezuje sa te strane.ali,mm radi u struci koja je usko vezana za rudnik,tako da ne znam sta bi mogao tamo negde slicno da radi,a plata mu je ovde dosta dobra.jedino kad bismo otisli u zemlje gde je razvijeno rudarstvo,kao sto je sad u finskoj on.ali,opet mi imamo i bozin problem,tako da je nama nezamislivo da odemo u drugo govorno podrucje sigurno jos nekih 5 godina,a kasnije videcemo.mada,ja bih bila zadovoljna da ostane kako jeste,samo da ja imam malo bolji posao.
e,sad..ako gledam buducnost i sire..generalno,ne znam kako ce biti kod nas u zemlji.

Anoniman -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 12:39:28)

IZVORNA PORUKA: branki RR
a,ti sednes u kafic i pijes tu kafu od 100 dinara,a on sedne za vreme odmora u svoj mercedes i ode u spaniju na 15 dana all inclusive.

iskreno, ja vise ljudi u srbiji znam koji idu na 15 dana letovanja (ok, ne nuzno all inclusive, ali letovanje/zimovanje) nego ovde. mi recimo svaki put za praznike gledamo da idemo u srbiju jer ja zelim da vidim svoje. a leti idemo na 5 dana na letovanje. a i sedenje u kaficima i druzenje je mislim vise stvar mentaliteta.
e, sad, verujem da je sa poslovima i stavom poslodavaca drugacija stvar. ja znam da je mnogima cudno kako ovde radnje subotom rade skraceno, a nedeljom uopste (pokusali su da proguraju od ove godine da par nedelja u godini budu otvorene na po par sati, ali nesto im ne uspeva). ali sa druge strane, kad se naviknes na to, nije problem, organizujes se i posle ti bude cudno sto ti je bila potrebna prodavnica nedeljom.
ali isto tako, ovde su bolovanja bez pravog razloga (u to su ukljucena i trudnicka) retkost. mm je za 12 godina rada bio samo jednom na bolovanju i to kad iscasio nogu, dok u srbiji znam mnoge koji idu na bolovanje i onda kad hoce samo da odu na odmor.

i da, prvi period je svugde tezak, verujem da je lakse kad ode porodica jer onda ipak imas nekog svog s kim delis sve te brige. a kao sto kaze maslackic, dosta toga je i pitanje karaktera. i ja znam neke koji ovde kukaju za svojom zemljom (nisu svi iz srbije), a ipak ne odlaze. i pritom im realno nije lose ovde, ali stalno sanjaju o povratku. verujem da i kad bi se vratili ne bi mogli da se prilagode jer su idealizovali "kucu", a u medjuvremenu se navikli na neke druge uslove.

branki* -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 12:48:30)

IZVORNA PORUKA: ksena

i ja znam neke koji ovde kukaju za svojom zemljom (nisu svi iz srbije), a ipak ne odlaze. i pritom im realno nije lose ovde, ali stalno sanjaju o povratku. verujem da i kad bi se vratili ne bi mogli da se prilagode jer su idealizovali "kucu", a u medjuvremenu se navikli na neke druge uslove.

ovo sam upravo htela da napisem,i ja mislim tako.

a,sad ,ono jeste da i mi idemo na letovanja,ali ne mozemo to bas lagano da iskesiramo,nego odvajamo svaki mesec,da bismo uplatili kad dodje vreme,a i kad odemo,ne mogu opusteno da troskarim i ispijam koktele na plazama i kupujem...nego,moram da nadjem neki kompromis izmedju zelja i mogucnosti.

Anoniman -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 13:23:26)

nisam ni rekla da moze da se lako iskesira. jednostavno su drugi prioriteti. da se razumemo i grckoj je slicno, ljudi se nece odreci svojih (ne tako jeftinih) kafa i izlazaka, dok mi se cini ljudi na zapadu to malo drugacije vrednuju.

Anoniman -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 13:44:17)

Anci jos jednom sve najbolje. Javljaj nam se obavezno[sm=smiley31.gif]

Trcosava -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 14:03:50)

IZVORNA PORUKA: ksena
ali sa druge strane, kad se naviknes na to, nije problem, organizujes se i posle ti bude cudno sto ti je bila potrebna prodavnica nedeljom.

Nikad se neću navići da nešto ne radi nedeljom. 30 idem u prodavnicu kad mi se ćefne i ovde mi smrt što nemam prodavnicu na 2 minuta [sm=jezicek.gif]

Cakana84 -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 14:12:59)

Ana, srećan put. Piši kada stigneš. Cenim tu odvažnost kod ljudi koji kada imaju priliku i iskoriste je, ne ispredaju prazne priče. Od [sm=smiley27.gif] verujem da će te uspeti . [sm=bravo.gif] za nov početak i bolje sutra.

Ana RR -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 20:06:54)

Hvala puno svima [sm=smiley1.gif] nadam se da će sve biti ok. Imamo prednost što idemo kod devera i što nemamo troškove smeštaja. Javljam sve, moraću da otvorim neki blog haha.

Ljubim vas i grllim [sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif]

Olga75 -> RE: Trbuhom za kruhom (17.9.2014 20:13:56)

Ane draga , sve znas [sm=smiley31.gif]

jabudic -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 9:06:34)

Ana, ne znam gdje idete, ali svu sreću ovog svijeta vam želim! [sm=smiley31.gif]

emicaa -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 9:08:03)

Ana srećno da vam bude,koji god avion da proleti danas mahaću [sm=smiley1.gif]

Brand new mama -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 9:55:23)

Anci, zelim vam sve najlepse:) Bice vam u pocetku tesko,li jednostavno ces imati vece sanse (naravno,bori se za njih i iskoristi ih na najbolji moguci nacin). U koji grad idete?
Ja trebam da krenem na prekvalifikaciju,samo da vidim da li cu od kraja oktobra ili decembra... To ce trajati dve godine,ali tada cu imati zavrsenu skolu u De s kojom cu imti snsu da nadjem pristojno placen posao.

New Mom -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 12:42:44)

Srecno, draga Ana![sm=smiley31.gif]

Anoniman -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 13:40:22)

Ana srecno[sm=smiley1.gif]

nata11 -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 14:43:23)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Pa ja nesto i ne mislim da se u Nemackoj mnogo radi. Mislim da je to velika zabluda. Pre se radi konstantno.

Apsolutno tacno. [sm=smiley20.gif]

Peace* -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 14:51:03)

Anči otišla?

Anči srećan put! Javljaj se! [sm=smiley31.gif]

amelia -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 14:51:26)

Ana sretan put i sve najbolje i da ostvarite ono sto ste zamislili[sm=smiley1.gif]. Nego gde su otisli u kojoj drzwvi jel zna neko?

Didy -> RE: Trbuhom za kruhom (18.9.2014 16:15:56)

U Kanadu su otisli. Sad su negde u avionu ili cekaju transfer na aerodromu.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>