Mizzy -> RE: Anksioznost, panični poremećaj (8.1.2014 10:06:50)
|
JA sam prvi panični napad imala 2005. TAda mi je bilo toliko loše da 3 nedelje nisam izlazila iz kuće (uopšte), i nisam smela da ostanem sama, tj bez mog tadašnjeg dečka (sadašnjeg muža). Odmah sam krenula na psihoterapiju i uzimala sam homeopatske lekove. To me je potpuno promenilo. Promenila sam prioritete, a pre svega odnos prema porodici koja jeste uzrok svih mojih stresova i problema. Uopšte se niusam nervirala- nisam se brinula za gluposti, novac me uopšte nije interesovao, svakom sam u lice govorila šta mislim. Imala sam povremeno krize, strahove, nervozu, i sl, ali nikad više panični napad, i znala sam sve da držim pod kontrolom, da prepoznam šta mi se dešava i da rešim. Povremeno sam išla na terapiju, čisto da održim kontinuitet. Udala sam se, rodila dete, život ide svojim tokom.... Sve do noćas, kada sam ponovo dobila napad panike. Ja sam svega svesna, znam odakle je došlo, znam šta je okidač, znam tehnike za prevazilaženje, ali ipak nisam uspela da pobedim. Što je najgore i dalje mi je jako loše... Zakazala sam za večeras terapiju. Ali sam se zešće smorila. Tako me je prodrmalo da ne mogu da se uzvučem. Ne mogu sebi da skrenem misli. I da dodam nešto, savet u vezi pisanja emocija i napada (ovo je tehnika koju sam naučila na PT): Prvo opišite situaciju. Npr: Sedim i gledam TV, odjednom se setim, ugledam, osetim...Drugi pasus: pišite vaše misli. Znači ne kako se osećate, nego kako vam teku misli. Npr: Osećam ubrzano lupanje srca i mislim kako to sigurno vodi ka srčanom udaru, sad ću da doživim infarkt... Drugi pasus: Pišite kako vam teku misli. Bitno je da opisujete nit vaših misli, kako se nadovezuje jedna na drugu i kako izvlačite zaključak. Npr: to što mi srce tako ubrzano lupa sigurno nije dobro, to će sigurno da dovede do srčanog udara, što znači da će sada da mi pozli .... Itd Treći pasus: Opišite šta uradite u tom trenutku. Npr: ustajem da popijem lek, ustajem da prošetam, nastavljam da paničim i sedim na kauču u iščekivanju da me udari infarkt. Poslednji, najvažniji pasus: osporavanje. Vratite se na drugi pasus. Čitajte misao po misao, i osporavajte je. Realnim argumentima i činjenicama objašnjavajte sami sebi zašto to što ste mislili nije tačno. Npr (ako se vratimo na primer iz drugog pausa): to što mi srce ubrzano lupa ne znači da to nije dobro i da vodi ka srčanom udaru. Normalno je da srce ponekad ubrzano lupa, neki ljudi imaju i normalan puls preko 100. Neću dobiti srčani udar, jer sam zdrava, bila sam kod dr-a, do sada sam ovo preživela pet puta i ništa se nije desilo.... Nadam se da sam lepo opisala tehniku. Pokušajte, mene je izvukla. Ispisala sam strane i strane opisujući situacije napada. Onda se vratite, pogledajte prvi pasus videćete koliko je situacija apsurdna, au trećem pasusu ćete videti šta se pogrešno uradili i pospešili napad, i kako treba sl put da reagujete.
|
|
|
|