RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Didy -> RE: Carski rez (18.5.2012 23:51:21)

Evo iskustva meni bliskih ljudi: Kuma se prvi put porađala prirodno, drugi put je morala na hitan cr i rekla da je mogla da bira, nikad cr ne bi izabrala, ne može da se poredi. Nedavno se jedne bliska prijateljica porodila na cr, a prvi prirodno. Poslala mi je poruku: Ja sam kao ranjenik, ne razumem žene koje svojom voljom žele na cr. Ja sam oba puta prirodno. Prvi put nije prošlo baš sjajno, ali sad da se vratim u taj dan, opet bih se porađala prirodno. Po meni je cr OPERACIJA, ma kako je mi olako shvatali. A ne bih išla ni na jednu operaciju svojom voljom bez preke potrebe i preporuke lekara.
Moj brat je imao 4 i po kg, ja 4350g, pa je moja mama živa i zdrava i ne priča o nekim lošim iskustvima sa porođaja. A sitna je prilično. Na kraju krajeva, sve to kreće iz glave.

mikica sa -> RE: Carski rez (19.5.2012 0:04:19)

Vece mamike [sm=smiley1.gif]
Ja sam se porodila na CR ali ne zato sto su dr dali izbor nego zbog mog zdravstvenog stanja. Ja sam njih pitala je li mogu na CR jer sam se bojala da li cemo prezivjeti i ja i beba, ali to ovdje nije teme.
Sve u svemu, noz je noz i nije bitno od cega je mada je u sustini ovaj bol najsjadji od svih zbog kojih bi covjek mogao ici na operaciju. I, da se razumijemo, CR je operacija a ne setnja po bolnickim hodnicima. Dobijes spinalu, ne osjetis apsolutno nista (molis Boga da ne omase neki nerv pa ostanes nepokretan) i duuugo nakon poroda (skoro 24h) nista ne osjetis, dobijes kateter koji ne podnosi svako dobro jer je to ipak strano tijelu u tebi pa moze izazvati i temperaturu. Ne mozes da ustanes dan-dva a i onda kad pocnes ustajati konci te uzasno bole jer si siven naravno. Ja sam se porodila u utorak, u srijedu ujutro krenula polako da ustenem, bol rastura ali idem do wc-a jer moram. Na sred sobe stajem jer ne mogu dalje a krv ide kao nikad u zivotu. Konacno odgegam do wc solje, jedva sjedam a jos teze ustajem... Kako god, tesko je ali je vrijedilo [sm=smiley1.gif]
Jedan savjet za Sanchy ako se bude poradjala na CR: kad dodjes kuci nemoj biti preaktivna kao ja, letati oko gostiju i sve sama, posto se meni desilo da mi je rana procurila sedmi-osmi dan od napora. Toliko o lakoci CR [sm=jezicek.gif]

Anoniman -> RE: Carski rez (19.5.2012 0:08:35)

VTO vise nije indikacija za carski rer. Ja sam vto mama. Ukoliko trudnoca odmice bez problema kao i kod prirodnog zaceca nema cr. ja sam imala jednu bebu a kod viseplodnih ne znam kako ide mada su viseplodne cesto indikacija za cr bez obzira na nacin zaceca.

Sanchy, ja negde procitah da si savrseno zdrava, a ako sam dobro razumela tvoj post imas problema sa pritiskom i pulsom ili mislis da ti te probleme moze stvoriti vezbanje disanja? Kako god, nisi apsolutno u pravu sto odbacujes skolicu i vezbe bez obzira i ako imas dogovoren i zakazan cr. da sada ne izlazem prednosti pohadjanja takve nastave, recicu ti da je prilican broj zena propustilo svoje cr jer im je porodjaj krenuo prirodno a cesto bio i rapidan pa su se poradjale za par sati i u razna doba dana pa mnogima doktori nisu ni uspi da stignu do bolnice. Tvoj je izbor kako ces se poroditi ali iskljucivost bas po svakom pitanju moze samo da ti skodi.

Nek budem off i osvrnucu se samo jos na tvoju pricu o vaspitavanju dece. Zelim ti da istrajes u svom naumu i tvoji roditelji su tebe vaspitali mnogo opustenije nego njih njihovi, pa je velikz verovatnoca da ces ti isto uraditi svome detetu. Ali ocigledno te nisu bas najbolje vaspitali jer si izuzetno agresivna i neprijatna. Zao mi je jer ovde niko ne pokusava da ti soli pamet, vec da podeli iskustva i pruzi podrsku. Ti si jedna od malobrojnih koje imaju problem sa tim. Olabavi malo. Rekla bih ti jos ponesto ali kucam sa telegona, ponoc je i off sam a nesto ne mislim da bi bilo svrhe. Podsecas me na mene u mnogim stavovima, ja za sad dobar deo uspevam da izguram, ali ti si osoba konu je tesko i podrzati jer nisi spremna na dijalog, iskljuciva si i pre svega ne slusas. Svadjalacki si raspolozena i imas neku nezrelu potrebu da se dokazujes i da tvoja bude poslednja.

Zao mi je sto sam bila off, izvinjavam se i modovima i korisnicima.

Mariya -> RE: Carski rez (19.5.2012 0:16:46)

IZVORNA PORUKA: Sanchy
Pa rezu te i na prirodnom ,sta je epiziotomija nego te iseku dole a to danas rade ko dobar dan...to mi je jos gore nekako kad razmisljam..

Pa da, šta je rasečen stomak naspram epiziotomije...

Ja sam se porodila prirodno i bilo je užasno, epiziotomija me je užasno bolela iako nije bila velika ali opet ću se porađati prirodno. Carski rez, ako ne mora, neka hvala.

jovicaa -> RE: Carski rez (19.5.2012 0:22:33)

i ja imam prilicno lose iskustvo sa prvog porodjaja, mislim na moj licni dozivljaj, a ovako je sve bilo ok, sest sati je trajao, beba ok, ja ok, sa standardnom epiziotomijom.
znaci sve je proslo super. osim sto mi je lekar indukovao porodjaj, sto nikad ponovo ne bih dozvolila, bolovi su bili ocajni. i sad drugi put po svaku cenu zelim epidural. ali i posle svih bolova koje sam prosla prvi put
, opet cu na prirodan sa epiduralom, ako budem imala mogucnosti da ga uzmem. zasto opet prirodan? zato sto verovatno nije za dzabe sve priroda udesila tako kako jeste. kazu da je za bebu mnogo bolji normalan vaginalni porodjaj. i mislim da malo gresite kada predstavljate samo lose strane prirodnog porodjaja... ja sam svesna da je on veliki rizik, ali komplikacije mogu da se jave i na carskom rezu.
ja sam cak i razmisljala o carskom sad za drugi put, ali nekako sam vise za prirodan, ali uz epi.
drugarica se skoro porodila carskim i sve je bilo ok, super se oporavila, brze nego ja. ali mislim da to sve zavisi od osobe do osobe.

vukosava -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:14:06)

IZVORNA PORUKA: gae_gr

Ima spinalne i ne propustiš rođenje ali dete minimum 24 h bude samo u boksu što ja ne bih volela. Ako mora onda mora ali ne bez preke potrebe jer mislim da sam bebi u rom trenutku najpotrebnija jer je rođenje njima veći šok za sistem nego nama a oni su tako mali i bespomoćni. Pri tom u našim bolnicama budu po 2 pedijatrijske sestre na preko 20 beba, nema šanse da svaku namire i uteše pa se iz bokseva ori da te duša zaboli kad prođeš pored. Nema tate ni posle prirodnog ali mama može da ustaje i funkcioniše. Bebu su mi doneli par sati posle porođaja i bila je sve vreme uz mene osim poslednje noći pred izlazak kad je zbog žutice bila na fototerapiji.

A fora je sto nije bas carski uvek bez komplikacija. Da ne listam sad i da ne panicim. Ali moja seka je sina videla samo jednom za prvih sedam dana. Srecom uspela je da joj krene mleko. A kad nisi sa bebom, i uzmes rucnu pumpicu sa rukama povredjenih od braunila... uzas...

Moja mala je bila 3 dana sama u sobi, kazu da je puno plakala pa su je navadili na formulu i na cuclu.

vukosava -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:16:27)

Pa rezu te i na prirodnom ,sta je epiziotomija nego te iseku dole a to danas rade ko dobar dan...to mi je jos gore nekako kad razmisljam..

Ja mislim da to dvoje nije isto nikako. CR - rezu ti pet slojeva razlicitih stvari a na epiziotomiji samo kozu spolja...

mihi -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:19:01)

Ni ja ne idem u skolicu ,kakvo disanje pa da krenem da se poradjam prirodno em bi mi skocio pritisak em puls a sa tim jedva disem i normalno a kamoli jos onako kako te uce u skolici,mene bi u toj situaciji verovatno i morali na carski i da krene prirodno...razmisljala sam ja o tome,videcu sa dr sta cu,mislila sam i da legnem lepo u bolnicu od kraja 38 nedelje za svaki slucaj[sm=smiley1.gif] ali ne znam,videcemo kad mi opet kaze tezinu izgleda da ce biti krupna beba bas pa mi se nikako ne svidja da krene ,vec lezim uglavnom za svaki slucaj..[sm=smiley1.gif]...vidim da dosta vas misli da je oporavakposle carskog duzi nego kod prirodnog a to nije tacno,postoje zene koje su dole dosta sire koje imaju jace misice itd i kod njih porodjaj prirodni bude super i ako je prvo dete recimo dok se vecina jako namuci ,jako ,i za vreme porodjaja a i posle,kod carskog mozes proci lose samo ako dr nije osobito strucan ili nije zainteresovan za ono sto radi sto se cesto cesto desava u nasim bolnicama,pa dodje i do komplikacija..da imam novu poruku od Tijane 86 odoh na temu...i samo jos ovo .,moja mama kada se samnom poradjala nije bilo uz znaci nema procene velicine bebe...ona je bila sicusna a ja preko 4kg,15 sati se poradjala i umirala od bolova jedva se porodila ,dva meseca je jedva stajala na nogama posle porodjaja,grozno iskustvo tako da tako nesto sebi nikad ne bih priredila u danasnje vreme kada uz hvala Bogu postoji ...I svi pricate o tom oporavku od carskog,moja snaja se porodila pre pet meseci na carski ,treci dan je nosala bebu ,kretala se i sve radila najnormalnije ,rana je bolela pa skoro nista u odnosu na grudi ,,,kuma je treci dan otpustena iz GAK VIsegradska i isti dan isla u kupovinu za bebu ....ja sto puta kazem bitan je ljudski faktor,dr,anesteziolog,sestre i sve prodje kako trebadok se sestra koja je isto bila prirodni il nikako,oporavljala isyto mesec dana,sedela na slaufu ,isla u wc pod tus jer je rana dole pekla najstrasnije i kukala da sam bila sto posto u pravu ne bi se vise poradjala prirodno ni pod pretnjom....tako da ne znam gde se ko poradjao ali moj savet je dobro se raspitati i o bolnici ,ovde se dosta prica o jednom od porodilista a pouzdano znam da su doktori polustrucni da ako dodje do komplikacija salju pacijentice na GAk VIsegradska jer ne umeju da saniraju situaciju itd,necu reci koja je jer vidim da je dosta zena odusevljeno njihovom ljubaznoscu...pa da ih ne mracim ali tamo nikad se ne bih poradjala...

Prvi put sam se porodila prirodnim putem nije bilo epiduralne analgezije, bolelo je epiziotomoja.... drugi put CR u epiduralu divno iskustvo ali ko ne zna ništa o medicini može da tvrdi kako je bolji CR od prirodnog porođaja, prema tome misli ti šta hoćeš ali ako ja 6 dana posle CR prima Fraxaparin u stomak, Longacef, novalgetol, imam urinarni kateter prvog dana...... mleko kasnije krene jer nema normalnog lučenja oksitocina..... Da ne pričam o krvarenjima, tromboemboliji, infekcijama...

mihi -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:22:45)

IZVORNA PORUKA: vukosava

Ja mislim da to dvoje nije isto nikako. CR - rezu ti pet slojeva razlicitih stvari a na epiziotomiji samo kozu spolja...

Evo Vuka inženjer sve razumela, po novom kod CR ne seku mišiće abdomena ali ih razmiču kukama a što to posle boli ja gledala svoj CR na monitoru, seku kožu i matericu mišiće materice i sluzokožu. Evo prošlo je skoro 4 godine pa me kad vežbam u teretani i radim trbušnjake zaboli i zategne ponekad.

jovicaa -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:33:15)

eto mihi je lepo objasnila. znaci komplikacije mozes imati kod obe vrste porodjaja, tako da... ne znam zasto bi neko insistirao na carskom rezu, osim ako nije neophodan. pri tom uvek mislim na prirodan porodjaj uz mogucnost da se po zelji uzme epidural....
i da dodam moja majka je sa mnom imala strasan porodjaj... da ne detaljisem, ali seklu su je uzduz i popreko, jedva me izvukli, srecom imala sam samo povrsinske povrede glave, a mama je bila klinicki mrtva i td... necu da vas stresiram. mislim u prici je jedino bitno da je to bila greska lekara, cist propust. znaci jako je bitno da imas dobrog, iskusnog lekara koji ti vodi trudnocu, u kog imas poverenja i koji ce oceniti za koju vrstu porodjaja si i koji ce u slucaju da nesto krene lose uraditi hitan carski. tako barem ja mislim.... onda je mala sansa da nesto podje naopako.

mama kukunka -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:33:44)

Carski rez = operacija. Pozeljno je ici na zakazani CR, da se ne bi jelo pre, jer ako se jede, moze se desiti da prodjes kao Smeskic, jedva glavu izvukla.
Dalje, ne jedes jos 2 dana. na intenzivnoj nezi si dan ili dva. manje vise sto si 3 dana gladna ( u trenucima kad je bas potrebno i da se jede i da se pije, zbog mleka), ali sto od bolova, sto od gladi , ne mozes, nemas snage da se posvtetis bebi.. Nisam imala CR, ali sam posle prvog porodjaja bila na odeljenju gde su CR ( GG, to je zbog karata za Zoo).Bila sam jedina pokretna, donosil,a prinosila, pomagala, okretala bebe..
Epiziotomija je zasecanje koze..a ni do toga ne mora da dodje ako se dogovoris i sa babicom, pa ti ona masira grlic sve vreme..Posle prirodnog porodjaja sa epiziotomijom ti funkcionises-ustajes odmah, tusiras se, sedis( na jednom guzu najcesce, ali sedis), mazis se sa bebomNase babe su se posle porodjaja odmah vracale na njivu...Posle CR te i nakasljavanje boli.
Ne znam da li ti jeindikovan CR ili je to tvoja zelja..ne znam sto bi toliko branila neki stav, kad tek treba da prodjes kroz to iskustvo..kad se porodis na CR ti dodji ovde, pa nam reci-kako je to p...dim, i kako je bezbolno i lako..Ovako, nas x koje su se poradjale ovako ili onako, dakle sve imamo po neko iskustvo, a neko i oba, potpuno bespotrebno ulazi u raspravu sa tobom..a ja ponekad pomisim da ti ovako nastupas iz ciste dosade.

vukosava -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:37:00)

Ako mora, mora se. Ali ja ne bi pod noz da ne vidim da mi zivot od toga zavisi nema leba...

Kod nas masa zena se prave supermenke pa kao nije mi nista bilo (na CR)... Ali nije bas tako. Operacija je operacija. Boli i prst kad ga poseces.

Ali ako ima kontraindikacija - idite zene na CR ne razmisljajte ni trenutka.

Ja bih volela da sam vise znala o CR, niko me na to nije pripremio a o prirodnom sam sve naucila... Al aj probala sam oba... Jedan do 7 cm ali dva dana tako da znam o cemu pricam i tu.

jovicaa -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:42:23)

moja baba je rodila cetiri cerke, prosla sve moguce kombinacije na porodjajima i kaze da joj je carski rez najteze pao..
a pa mislim da epiziotomija, nije samo malo zasecanje koze, i tu su misici i sije se u par slojeva koliko ja znam... i mene jos uvek cesto zaboli epiziotomija i prosla sam krvave bolove dok nije zarasla, pred kraj pred ispadanje konaca... ali i dalje sam pre za to nego za carski, posebno u danasnje vreme kada mozes dobiti i epi, ako je strah od bolova veliki.
mislim da su samo one zene koje su prosle i jednu i drugu vrstu porodjaja kompetentne da pricaju o razlici...
nista u zivotu ne znas i ne mozes zaista da razumes ako nisi doziveo, to sam naucila za ovih mojih malo godinica [sm=smiley1.gif]

mihi -> RE: Carski rez (19.5.2012 1:58:24)

U perineumu nema mnogo mišića ima tanak mišićni sloj tako da je najviše koža, ma i to boli i teško zarasta ali nije kao CR, ja sam stvarno super prošla na CR ali operacija je operacija.

Maslacak15 -> RE: Carski rez (19.5.2012 9:20:01)

Au[sm=smiley36.gif] Vidim ovde je opet bilo zestoke rasprave do duboko u noc. Sa standardnim tezama. I na kraju
sa svadjom. Zasto zene uvek zavrse napadanjem drugih zena oko ove teme? Stvarno ne razumem. Mislim da bi jedini cilj nove teme trebalo da bude razmena iskustava pa i misljenja da bi neko eventualno doneo informisanu odluku.Naravno da nije za poredjenje rez kod carskog reza i epizotomija. Pre svega zbog reza u materici, ako nista drugo. Carski rez je velika abdominalna operacija i kao takva nosi rizike, ali i obezbedjuje smanjenje mnogih rizika koje donosi potencijalno normalan porodjaj. Nije tacno da je na zapadu carski rez prvazidjen, stopa u industrijskim zemljama je oko 30% i sigurno je da nisu svi neophodni. Ali evo mogu da kazem na osnovu licnog iskustva u mom okruzenju da je u Nemackoj daleko najvise hitnih carskh. Ovde su prirodni porodjaji pomno praceni, zena je sve vreme na CTGu i najmanji problem ili zastoj cesto dovodi do promene odluke od strane lekara. Znam sest zena koje su se tako porodile, prvo su se mucile ceo dan ili noc i zavrsile sa casrskim, a to je po meni licno najgora varijanta.
Ja sam izabrala, elektivan carski i to je po mom misljenju najbolja odluka u mom zivotu. Ali to je samo moja odluka i ne glorifikujem carski rez na bilo koji nacin. Moj sin je rodjen sa 4 350, nedelju dana pre termina. Moja majka je sredinom sedamdesetih u Beogradu izgubila zdravo dete koje je bilo preveliko zbog komplikacija na prirodnom porodjaju. Zbog toga smo ja i brat rodjeni CR. I tetke, njene sestre, su imale masovnih problema sa otvaranjem i porodjajima. Uz takvu genetiku, ja nisam htela da eksperimentisem da li bih mogla ili nebi mogla. I jako sam srecna sto sam ove imala mogucnost da izaberem. A ne pada mi ni na kraj pameti da osudjujem nekog sto preferira prirodan porodjaj, da su mi procenili dete na 3,5 kg mozda bih i ja probala.
I sto se tice tih ostalih prica o pratecim okolnostima, sve zavisi gde si. Vecina devojaka je u Srbiji, ali nas ima dosta i iz inostranstva. Ja nisam bila ni gladna ni zedna, i o tome sam vec pisala, cim sam dosla u sobu jela sam, dete je bilo sve vreme samnom kao i moj suprug. Mogu da kazem da nas decak nije proveo ni 5 minuta negde bez prisustva bar jednog od nas dvoje tokom cetiri dana u bolnici.

bubamara2011 -> RE: Carski rez (19.5.2012 10:13:55)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Znam sest zena koje su se tako porodile, prvo su se mucile ceo dan ili noc i zavrsile sa casrskim, a to je po meni licno najgora varijanta.

Ovo je tačno, moje je iskustvo je isto. Prvo su me napatili, isprepadala sam se za bebu, a na kraju carski. Treba se informisati, treba pitati dr-a, jer ako postoji šansa da se neko ne može poroditi prirodno, neka ide na carski. Inače... Ne razumijem zašto bi neko toliko želio da se porodi na CR. Ja bebu dva dana nisam čestito ni vidjela, mlijeko nadošlo poslije 5 dana, da izvinete, dupe me boljelo od silnih injekcija, mada sam se u suštini dobro osjećala. Najgore mi je što sam planirala da brzo ponovo zatrudnim, ali su mi rekli da ne smijem bar dvije godine. Da nisam imala problema pri porođaju, nikad ponovo ne bih išla na carski rez. Ovako... strah me kada pomislim da bi i drugi put moglo isto da se desi. Kada se samo sjetim onog trenutka kada su tražili bebine otkucaje srca, a oni se nisu čuli...

bulka -> RE: Carski rez (19.5.2012 10:42:02)

Ostala sam u subotu u bolnici, u nedelju ujutru ispao mi sluzni cep, ctg izuzetno jake kontrakcije, ja nista ne osecam, pregled otvorena dva prsta, ctg ponovo, padaju otkucaji jedne bebe, dezurna doktorka kaze: pripremite salu, necu da ulazim sa blizancima u noc... Spasli su moje devojcice!
...
Najbolnije je bilo masiranje materice, pisali smo na predhodnim stranama o tome. Materica se toliko razvuče od dve bebe (kod mene dve bebe 3050g i 2900g, dve posteljice,dve plodove vode) da moraju da je masiraju, da se skupi. Meni je carski radjen oko podne, kasnije popodne su dosli i doktorka i doktor koji su radili operaciju. Kada je ona pocela da mi pritiska stomak ja sam joj odgurnula ruku, toliko me je bolelo. Ona je samo rekla: pa necemo tako,.. i posle vise nije dolazila, dok me je doktor obisao jos nekoliko puta u toku noci i masirao mi stomak, secam se da je poslednji put rekao:vraca se...
....
joj, vec na pocetku ove druge trudnoce rekli su mi dr, bice opet cr

Anoniman -> RE: Carski rez (19.5.2012 10:47:21)

Da se samo vratim na vežbe. Mislim da svaka trudnica koja ima šansu treba da ih pohađa bez obzira na to kako planira da se porađa. Ja sam 6 i po meseci provela više u bolnici nego kod kuće i nisam mogla u školicu za trudnice. Celu trudnoću su mi govorili da zbog preeklampsije moram na carski rez, a od ulaska u sedmi mesec su mi radili 3 UZ nedeljno i čekali kad će beba da prestane da se razvija da me prebace u salu na hitan carski. Posle svega sam se našla na porošajnom stolu, babica mi kaže: "Diši, diši" a ja vičem "Ne znam, ja ne znam da dišeeem!!!".

MicinaMama -> RE: Carski rez (19.5.2012 10:59:46)

Neznam drage zene kako hocete,svako je svoja briga.Ja sam ZA carski kada se bas mora.Nisam za CR koji zena trazi da bi samo izbegla bolove.Danas bar ima i epidural pa je i prirodni porodjaj nista.Ja nisam imala epiduralnu jer sam se porodila u bosni pa evo me ziva i zdrava sa svojim detetom.E sada ovde imam epiduralnu a moram na carski,ja sam izgleda veci baksuz nego bilo sta drugo hehehe...

Anoniman -> RE: Carski rez (19.5.2012 11:05:47)

IZVORNA PORUKA: MicinaMama

Neznam drage zene kako hocete,svako je svoja briga.Ja sam ZA carski kada se bas mora.Nisam za CR koji zena trazi da bi samo izbegla bolove.Danas bar ima i epidural pa je i prirodni porodjaj nista.Ja nisam imala epiduralnu jer sam se porodila u bosni pa evo me ziva i zdrava sa svojim detetom.E sada ovde imam epiduralnu a moram na carski,ja sam izgleda veci baksuz nego bilo sta drugo hehehe...

MM, a koje su ti indikacije za carski?

bea83 -> RE: Carski rez (19.5.2012 11:10:21)

IZVORNA PORUKA: vonavoj

ja sam se porodila prirodno i sutradan sedela[sm=smiley1.gif] i super sam prosla,prvorotka..i nije porodjaj strasan kako ga predstavljaju,svaka od nas ima svoj prag bola...a i cilj!
najbitniji je stav sa kojim ides da se porodis...vec sam pisala u tijaninoj temi...samo pozitivno,i tako ce ti i biti[sm=smiley1.gif]

Blago tebi, Von[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ja sam sela prvi put tačno 6 nedelja nakon porodjaja i opet prebrojala zvezdice, ali svejedno se nikad ne bih odlučila za carski bez indikacija.
Čitam šta Sanchy piše i s jedne strane zavidim joj jer nema predstavu o tome šta je čeka(bez uvrede i sarkazma, zaista ti zavidim) a tu konkretno mislim na sve ono posle porodjaja, a s druge strane žao mi je što će joj otrežnjenje sigurno teško pasti...
Porodjaj sigurno može da bude grozno iskustvo, ali to ne mora da bude pravilo, i ono što su nas naučili u školici a meni je puno pomoglo jeste da koliko god da boli i traje proćiće za nekoliko sati i imaćeš bebu u rukama i završen posao. Pri tom danas možeš da sebi obezbediš bezbolan porodjaj kao što sam ja uradila i to mi je najpametnija odluka u životu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Poenta je sledeća -  uzmi epidural, nećeš osetiti skoro ništa, ni epiziotomiju ni ušivanje a sebi ćeš uštedeti energiju da se uhvatiš u koštac sa onim što te čeka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

MicinaMama -> RE: Carski rez (19.5.2012 11:12:34)

Imam bruh gore koji mi raste zajedno sa trudnoco i prekrupna beba,pa se guraju u stomaku i vec imam jake kontrakcije koje zaustavljam lekovima.Nadam se samo da cu uspeti trudnocu izneti do devetog meseca.

Anoniman -> RE: Carski rez (19.5.2012 11:15:30)

Držim fige! Samo napred i sve će biti super!

MicinaMama -> RE: Carski rez (19.5.2012 11:25:01)

Ma i ja se draga Gea nadam iskreno,opustena sam u vezi toga.navikla sam jer sam sa Micom imala isto problema oko kontrakcija pa sam mesec dana lezala u bolnici i rodim je mesec ranije nego sto je trebalo.Hvala na podrsci!

ana77 -> RE: Carski rez (19.5.2012 11:33:40)

Jel neko zna da li je koksaki virus indikacija za carski? Nemam problema sa pritiskom (za sad, kuc, kuc, kuc), samo jednom mesecno otprilike dobijem tahikardiju i to uglavnom ako se nesto iznerviram jako kombinovano sa fizickim umorom. Pri tom mi puls ozbiljno ode i do 160 i vise dok ne pocnu lekici da deluju :)! Kapiram da treba da me lepo "obloze" verapamilima i bromazepamima pred porodjaj da prosto to sprece ali nadam se da cu moci prirodno da se porodim... Ako ne, sta cu, na carski :(. Moja interniskinja kaze da mogu prirodno ali otici cu ja tamo od osmog meseca u porodiliste da se prijavim da me prate (kad odlucim gde cu :D), cisto da budu upoznati sa situacijom :)!

Stranica: <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sledeća stranica >   >>