nadine -> RE: Školica za roditelje (8.11.2009 11:42:39)
|
Vidim da mnoge buduce mame imaju problema da se ukljuce u neki od programa za buduce roditeljstvo i porodjaj, a kako imam izuzetno pozitivno iskustvo zelim da ga podelim sa vama. Isto tako primetila sam da se u ovoj diskusiji pod istim nazivom skolica za roditeljstvo kriju potpuno razliciti programi. Evo kako je nase iskustvo: 1. Skola za roditeljstvo u DZ Savski Venac - ne treba bilo kakav uput, dolazi ko hoce bez obzira da li ima zdrav. osiguranje ili ne, da li pripada ovom DZ ili ne. Namenjen je bracnim parovima koji cekaju prvo dete i organizovan po sistemu radionica sa interesantnim temama -ima ih oko 17: kako uspostaviti granice kod vaspitanja dece, zasto beba place, dovoljno dobar/a tata/mama, ocekivanja i predrasude... Narocito mesto u razgovorima zauzimaju tate [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Radi se po programu iz Instituta za mentalno zdravlje Palmoticeva. Utorkom od 17h. 2. Skola za trudnice u DZ Savski Venac - krug od cetiri predavanja svakog cetvrtka od 10h, namenjeno mamama i tatatama sa konkretnim temama kao sto su: trudnoca (tok, saveti za ishranu, komplikacije, pregledi kada se obratiti lekaru i sve sto vam padne napamet), porodjaj (4 faze porodjaja, kako izgleda prisustvo oca na porodjaju, filmovi, sta je potrebno za porodiliste, baby friendly program, kako i zasto mogu babice i lekari da budu neprijatni...), dojenje (pravilan polozaj za mamu i bebu, zasto dojenje, imunitet i sl.), prvi dan u kuci (najstresniji dan kada ostanemo sami sa bebom, sta je potrebno za bebine prve dane, obrada pupka, kupanje, presvlacenje, posete gostiju, kako umiriti bebu, izlazak u setnju i sl.) 3. Psihofizicka primprema trudnica u DZ Stari Grad a ima i u DZ SV- vezbe disanja i vrlo prakticni saveti kako izgurati porodjaj. Ovde sam saznala na primer koliko kriska limuna moze da pomogne umesto vode i zasto limun spakovati u torbu za porodiliste. Ovde je potrebno da imate overenu zdrav. knjizicu i preporuku od svog ginekologa da li smete i koje vezbe da radite.
|
|
|
|