Capa -> RE: Školica za roditelje (17.3.2011 23:55:35)
|
Ja idem na vežbice u ovaj novi dom zdravlja u Mirijevu, drži ih neka babica Snežana, a koliko sam razumela nju je obučavala ta sestra iz Fronta, ako mislimo na istu, kažu da ta ima sada oko 70 godina. U svakom slučaju, i mene nešto zanima oko tog disanja ... Jel se diše stomakom ili plućima? Pre svega mislim na onaj drugi tip disanja, koji je meni jako naporan. Inače, evo kako je nama obašnjeno. Postoje tri tipa disanja: I tip: duboko i opušteno disanje - udahne se duboko na nos i onda ide izdisaj na usta, koji traje duže nego udisaj. To je ono kada se izdiše uz pravljenje zvuka SSSSS, kao kroz zube da šištiš. Taj se tip disanja primenjuje u nekim početnim fazama, kada nisu tako jake kontrakcije, a takođe i između kontrakcija. II tip: površno i ubrzano disanje - primenjuje se kada kontrakcije postanu jače, da se više ne mogu savladati prvim tipom disanja. Poenta je da se jednom duboko udahne i izdahne uz onaj šišteći zvuk, a onda ide to ubrzano disanje - kao dahtanje, kratko, brzo ... III tip: kada je faza mešanja ( to je onda kada se mešaju naponi i kontrakcije, ali babica naglasi da ne smeš da se napinješ, tj.guraš, jer beba nije dovoljno nisko, pa se može pocepati grlić ili šta već )- u stvari je kombinacija prvog i drugog tipa. Dakle, duboki udisaj i "šišteći" izdisaj, pa nekoliko puta dahtanje, pa opet udisaj i izdisaj ( duboko ) i tako na smenu ... Tu je poenta u forsiranom izdisaju, da bi se dijafragma podigla, a samim tim i pritisak na dno materice smanjio. Eto, valjda pomaže ... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|