World
|
e ovako izgledaj moj problem: posto su mi ustanovili IR, endokrinolog mi je prepisao siofor i redukcionu dijetu... inace imam visak kilograma, ali nisam nikad bila na dijeti, iskreno govoreci nisu me nikad zanimale.. mada nisam pretjerano jela, sada moram bas da obratim paznju jer dr kaze da IR moze eventualno dovesti do dijabetesa, pa sam se isprepadala i odoh na dijetu... nisam naisla na nekog dobrog nutricionistu kod nas da se posavjetujem, ali sta mislite vi koje se razumijete u to... elem, ono sto mi je zabranjeno je sledece: svinjsko meso u bilo kakvom obliku, bijelo brasno i proizvodi od bijelog brasna, krompir, riza, mrkva, crveni luk, pasulj, grasak, svi mlijecni proizvodi osim jogurta i nemasnog mlijeka, morski plodovi tipa skoljke i sl. i naravno slatkisi.... ne znam sad jesam li nesto izostavila.... ono sto mogu da jedem je: lisnato povrce i povrce osim gore navedenog, kiselo voce (kivi, narandze, kisele jabuke...), integralni hljeb, morska riba i pastrmka, piletina i curetina (bijelo meso i bataci), teletina, gljive, jaja (zbog holesterola ne vise od 3 sedmicno)... pokusavam da izmislim sta vise da pravim, pogotovo sad zimi kad nema svjezeg povrca, pa mi se evo nakon 6 dana pridrzavanja otprilike sve smucilo.. sta jos smije da se kombinuje u sve ovo, stvarno nemam ideje... i da li smijem jesti za dorucak ove fitnes pahuljice sa jogurtom? i trudim se da jedem 5-6 obroka manjih dnevno (za uzinu pojedem jabuku ili narandzu) ali mi se nekako cini da to nije dovoljno... prva 2-3 dana sam umirala od gladi, sad se vec navikavam, ali svejedno mi je problem sa tim izborom namirnica.. i da, za 6 dana se nisam pomjerila sa pocetne kilaze, ni za pola kg.... i bez dijete inace ne pijem sokove, kafu i caj pijem bez secera... i pijem puno vode oduvijek... i hljeb pravim sama, od raznih vrsta integralnog brasna i sjemenkama, heljde, itd. i pojedem po 2-3 mini kriske eventualno uz rucak... i jos da doda, sto mi je bilo cudno, kaze da smijem jesti one salame tipa pileca prsa i to i pilece mesne proizvode.. i ribu iz konzerve.... mada ne volim te mesne preradjevine, nesto mi se bas i ne cini da je zdravo, mislim da cu ipak morati ubaciti i to, pogotovo zbog posla jer ne znam sta da jedem na poslu...