bea83 -> RE: Amniocenteza? (11.1.2012 21:22:49)
|
Sanchy čituckam već danima i vidim da se baš mučiš sa odlukom...Ne mogu ti pomoći ličnim iskustvom jer ga nemam (mada sam želela da radim horionske čupice s obzirom da sam prethodnu bebu izgubila zbog deformiteta pa sam bila baš uplašena ovaj put ali zbog rizičnog početka trudnoće i krvarenja nisam se usudila) ali mogu samo da ti prenesem različita iskustva tri trudnice oko mene - kuma(27 godina) je radila analizu horionskih čupica (koju zovu rana amniocenteza, a rizik za pobačaj je čak i veći pa ti zato navodim i ovaj primer) jer je imala porodično opterećenje sa obe strane ( sestra od tetke sa Daunovim sindromom, sestrić sa rascepom usne, brat njenog muža sa nekom vrstom mišićne distrofije, ne znam tačnu dijagnozu), iz N.Fronta su joj dali preporuku da uradi čupice u Institutu ali su je tamo odbili sa obrazloženjem da sve to nije dovoljan rizik[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ona je raščistila u glavi i rekla sebi da mora to da uradi kako bi bila mirna i uradila je privatno. Prema rezultatima sve je u redu, i svaki naredni ultrazvuk je potvrdio da beba super napreduje. Ležala je tri dana strogo i nije primala nikakvu terapiju. - drugarica odnosno žena od drugara ali nije ni važno(20 godina) je takodje radila analizu horionskih čupica i to zbog lošeg rezultata Double testa, to je praksa u Insitutu za majku i dete, da ako dabl ne valja odmah rade čupice, ležala je tri dana, primala terapiju progesteronom i antibioticima, rezultat je bio super, nikakvih genetskih anomalija nije bilo, imala je kontrolni UZ za dve nedelje na kom je nažalost konstatovano da se bebino srce ne razvija kako treba, pustili su je tako još dva puta po dve nedelje, znači sad je 20ta nedelja i nažalost juče je ušla u bolnicu kako bi joj prekinuli trudnoću jer se stanje nije poboljšalo - druga drugarica (26 godina)ima jako loše rezultate double i triple testa i ide u petak na amnio, iako su joj rekli da je beba super na ekspertnom ali hormoni nisu nikako dobri, videćemo kakvo će njeno iskustvo biti, ja se nadam najboljem Ovim postom sam samo htela da ti kažem da su se sve tri odlučile da urade invazivan zahvat iako su upoznate sa rizicima. Medjutim svaka od njih je donela jednu važnu odluku pre toga a to je da žele da prekinu trudnoću ukoliko rezultat pokaže neki problem. To je važna i intimna odluka, ja lično bih možda mogla to da uradim nakon čupica ali nakon amnio najverovatnije ne bih. Moraš i ti da preispitaš sebe i da doneseš tu odluku. I isto tako moraš da budeš svesna rizika da iako rezultati budu dobri to ne znači 100% da će sve biti u redu. Nažalost, trudnoća je nepredvidivo stanje. Ja ti od srca želim sve najbolje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|