Teena -> RE: Amniocenteza? (16.12.2011 13:49:45)
|
Imam 36 godina (imaću 37 u terminu porođaja) i čim sam zatrudnela moj ginekolog (i privatni i iz DZ) su mi rekli da istog dana zakažem amniocentezu u Palmotićevoj zbog godina i zbog gužve. Po ultrazvuku sam bila tek 4. nedelja +4 dana i odmah su me primili. Za devojku pre mene (5 nedelja i 6 dana) već nije bilo mesta i savetovali su joj da pokuša na Institutu za majku i dete. Dabl test sam radila privatno u 12. nedelji uz veoma detaljan UZ na kom je doktorka videla i nosnu kost i prstiće na rukama i nogama, dužinu butne kosti...dakle posmatrala sve soft markere za DS i rekla da je sve u redu ali da ipak zbog godina uradim zakazanu AC. Inače rezultat dabl testa mi je bio izvor neviđene anksioznosti dok sam čekala rezultate AC. Zbog sličnih meni, koji će paničiti i brinuti kao ja, evo rezultata: rizik za DS mi je bio 1:117. Bhcg je bio povišen 1,9 mom a papp-a snižen 0,7 mom. NT je bila ok 1,07mm. Ukupan rizik biohemija+NT je bio 1:695. Niko od doktora nije obraćao pažnju na te rezultate. Samo su pominjali godine (za koje je rizik 1:190) Zbog straha od mogućih komplikacija od AC, konsultovala sam se sa još 2 lekara i svi su mi savetovali da je uradim uz objašnjenje da ponekad DS nije moguće videti ni na kakvom ultrazvuku. Jednostavno, ponekad DS ne pokazuje nikakve vidljive parametre. Napominjem da su svi rekli da ja moram da odlučim da li ču AC uraditi ili ne i da niko ne sme da me natera na to (dakle, ne postoji nikakav zakon već samo preporuka). AC sam telefonom zakazala u Višegradskoj. Nisam čekala ispred ordinacije ni 15 minuta. Procedura je završena za 2 minuta. Dobila sam recept za Palitreks i preporuku da pijem Partusistan ukoliko dobijem kontrakcije (lekar je rekao da ih sigurno neću imati) i da ležim striktno 7 dana. Uzorak smo odneli u Palmotićevu u špricu uvijenom u neku papirnu kesicu. Tamo su nam rekli da zovemo za 3 nedelje za rezultate. Čekanje je bilo najstrašnije. Pokušavala sam da se smirim čitajući sve moguće članke na Internetu. Neki su me malo smirivali a neki izluđivali. Zbog toga sam odlučila i da se učlanim na ovaj Forum i da svoje iskustvo podelim sa onima koji možda sada prolaze kroz sličnu situaciju. U sredu sam saznala da je sve u redu, telefonom a danas podigla rezultate i presrećna sam. Kada analiziram svoj tronedeljni strah zbog kog nisam mogla da razmišljam ni o tome da li da kupim kartu za pozorište posle datuma za rezultate, shvatam da mi je najveći strah proizveo dabl test. Statistički test, koji nije trebalo ni da radim kad sam već imala zakazanu AC. Još bih dodala da imam čak 4 drugarice koje su starije od mene prošle kroz ovu proceduru. Ni jedna nije radila dabl test i mnogo su mirnije čekale rezultate AC, jedine metode za sada (pored CVS) koja daje pouzdane rezultate. Nadam se da sam utešila neku buduću mamu ovim dugim pisanjem. Veliki pozdrav, navijam za sve vas!
|
|
|
|