Ana RR -> RE: Česnica (5.1.2014 22:08:12)
|
IZVORNA PORUKA: Biserce Posto ne mogu nigde da nadjem temicu, otvoricu je. Interesuje me kako i kada mesite Bozicnu cesnicu. Da li sa psenicnim ili kukuruznim brasnom? Sa kvascem ili bez? Da li sem parice jos nesto stavljate u cesnicu? Da li stavljate slovo na nju? Moja mama je dosla iz Leskovca i posto nije zatekla svekrvu u kuci, radila je onako kako ju je njena majka naucila. Cesnicu mesi na Badnji dan od psenicnog brasna, vode, kvasca. Stavlja paricu u nju i nista vise. Lomimo je na Badnje vece za veceru. Moje tetke tj tatine sestre mese kao i mama ali na Bozic, tad i lome. To mi je stvaralo konfuziju u glavi. Kada sam se ja udala takodje nisam zatekla svekrvu, pitala sam kumu sta i kako. Oni za Badnji dan mese sake i kike i kolac(kao slavski) koji se tek lomi i jede za Bozic. A na Bozic mese cesnicu od kukuruznog brasna i kisele vode, ubacuju paricu, dren i ne mogu se setiti trece stvari. I tu cesnicu lome i jedu na Bozic kao i kolac. Od ove godine i moje tetke mese cesnicu od kukuruznog brasna, ali ne znam zasto? Zar se obicaji menjaju iz godine u godinu ili sta? Mm i ja zelimo da pocnemo da praznujemo kako treba ali ne znamo sta je to "kako treba" kad svi zivimo u istom gradu a razlicito radimo. Da cujem vas. IZVORNA PORUKA: SUPER MAMA Moja mama je dosla iz Leskovca i posto nije zatekla svekrvu u kuci, radila je onako kako ju je njena majka naucila. Cesnicu mesi na Badnji dan od psenicnog brasna, vode, kvasca. Stavlja paricu u nju i nista vise. Lomimo je na Badnje vece za veceru. Ovako radi i moja mama inace sam ja iz Makedonije pa mozda juzna pruga tako radi. Ovde sam zatekla kod sveki em cesnicu za Badnje vece a i za Bozic meni je to malo cudno, sto mora dva puta. Ali ja pravim kao moja mama, baka..kao sto su oni unazad decenijama radili. A ostalo dren se stavlja da budu svi ukucani zdravi, a zito da bude plodna i bericetna godina, takav sam odgovor dobila od sveki jer na tako mesi. IZVORNA PORUKA: liliana Ja pogaču (česnicu) zamesim na Badnje veče (iz prostog razloga da bi mi lepo naraslo testo preko noći). Ujutro na Božić je pečem i jedemo je za doručak. Mesim je od belog pšeničnog brašna, sa kvascem i mlekom, ali stavim i jaje da bude ukusnije. Osim parice, stavljam žito (pšenicu, kukuruz i pasulj-po nekoliko zrnaca), i dren (ako ga imam u kući). Ja pogaču ne ukrašavam ništa posebno. Ranije jesam, ali od kad se T. rodila-jednostavno, nemam vremena za to. IZVORNA PORUKA: nina26 da li neko zna kako se prave, tj od cega se prave oni ukrasi na cesnici, tipa, krst, pletenica itd ? kao sto ide na slavski kolac, samo ne znam kako da zamesim to da bude malo tvrdje ? IZVORNA PORUKA: Biserce Samo pomesas brasno i vodu. IZVORNA PORUKA: Janncica Mi ovde u Sremu pravimo sa orasima,medom,secerom i onim kupovnim korama. bude slicna baklavi.I obavezno novcic u nju.E sad moja mama je stavljla samo jedan novcic,pa ko nadje.A sveki stavi nekoliko. IZVORNA PORUKA: serpica jancice pa to izgleda kao kolac[sm=smiley1.gif] kao poslastica jel da? bas bih volela da to probam.. ja cesnicu pravim kao i obicnu pogacu samo je malo vise ukrasim,i pospem susam,i samo jedna parica pa ko nadje.Moja mama stavlja po dve da bi obe cere pronasle,cak malo i zabelezi da se obe raduju[sm=smiley36.gif] IZVORNA PORUKA: nina26 IZVORNA PORUKA: Biserce Samo pomesas brasno i vodu. samo tako[sm=zmeden.gif] nisam znala da je tako jednostavno[sm=smiley1.gif] hvala IZVORNA PORUKA: mimahana IZVORNA PORUKA: Janncica Mi ovde u Sremu pravimo sa orasima,medom,secerom i onim kupovnim korama. bude slicna baklavi.I obavezno novcic u nju.E sad moja mama je stavljla samo jedan novcic,pa ko nadje.A sveki stavi nekoliko. I ja pravim tako,al umesim i onu pravu cesnicu od brasna!!! [sm=zz_stick_out_p.png] IZVORNA PORUKA: World Kod nas se ovako pravi, premazuje se maslacem ili mascu.. MASLENICA IZVORNA PORUKA: Janncica IZVORNA PORUKA: serpica jancice pa to izgleda kao kolac[sm=smiley1.gif] kao poslastica jel da? bas bih volela da to probam.. Saljem ti za Bozic posle rucka.Secerna bomba,zeno draga. [sm=smiley36.gif] IZVORNA PORUKA: mamica 91 Ja iskreno prvi put cujem da se cesnica ukrasava [sm=zmeden.gif] slavska pogaca/hleb da ali za cesnicu nisam cula... to je verovatno sve od mesta do mesta... moja mama pravi slicno kao ovaj recept sto je World stavila ali bez kvasca ( od kad smo dosli u BL) ali dok smo bili u NS pravila je ovako kao Janncica jer je moja baba sremica i ona je tako pravila pa je i mama to "usvojila" kad se udala ( dok se nije razvela[sm=jezicek.gif] ) i u jednu i drugu je stavljala dukat (nekako vise iz higijenskih razloga, msm i njega otkuva uvek pre stavljalja ali se i ne koristi u druge svrhe osim u cesnicu).. a ko nadje dobije pare u zamenu za taj dukat... da se dopunim, na ovo naleti upravo: "Cesnica je bezkvasni hleb u koji se obavezno stavlja srebrni novcic, a ostalo po zelji i mogucnostima: zrno psenice, kukuruza,pasulja i delovi badnjaka...U gradovima se zrnevlje retko stavlja, ali novcic je nezaobilazni deo i svi ga s nestrpljenjem ocekujemo i trazimo.Vremenom su domacice pocele da u mesenju cesnice dodaju jaja, mleko, buter i ukrasavaju ih..." IZVORNA PORUKA: World A da, pa ne stavljamo ni mi kvasac, ovo mi je bio najpriblizniji recept.. [sm=smiley1.gif] Tijesto se zakuva kao za pitu pa se onda premazuje bezbroj puta masnocom.. Naravno, stavi se novcic i dva komada drveta, jedan je nekad oznacavao volove i stoku, a sad smo ga modernizovali pa je auto [sm=smiley36.gif], a drugi je hm.. zaboravila sam... IZVORNA PORUKA: mamica 91 Auto [sm=bravo.gif] [sm=jezicek.gif] znam da je moja baka ( mamina mama ) pricala da se to pre premazivalo onom masnocom "kapljevinom" sto ostane dok se pece pecenica ( ona je iz Zenice)... World jesi ti bas iz BL i okoline poreklom ili.. Jer moja svekrva ne pravi ovako... vazno da se mi domacice potrudimo i pravimo s ljubavlju, a svako mesto ima svoje obicaje i sto se tice Bozica, tako i slave, svadbe, itd. IZVORNA PORUKA: World Ja sam iz Sarajeva, mislim da se samo u tim nasim krajevima tako pravila cesnica, ovdje prave kao obicnu pogacu koliko sam mogla da zakljucim.. a meni je maslenica vrh, citavu godinu cekam Bozic samo zbog nje.. i onda ono za dorucak kad umocis u med mmmmm [sm=smiley36.gif] IZVORNA PORUKA: caca81 Ja pravim onako kako sam "nasledila" od svekrve. Česnicu mesim na Božić od kukuruznog brašna, jedino što je ne premazujem medom, jer nam je lepše da je jedemo bez meda i stavim jedan novčić. IZVORNA PORUKA: nina26 i moja baka je pravila bez kvasca, samo sa mascu, vodom i brasnom, i jako je bila ukusna[sm=smiley1.gif] ja sam nasla neki lep recept, i par godina unazad ga pravim po tome, ide i margarin i jaja, a htela sam onako samo malo da ukrasim, nije mi niko rekao[sm=smiley1.gif] IZVORNA PORUKA: 17 joka Nina i ja pravim tako i jako je lepo[sm=smiley1.gif] IZVORNA PORUKA: adulence Jel bi.mogao.neko da stavi.neki receptic za pigacu,nemam pojma da pravim,a bas bih volela da je imam na trpezi... IZVORNA PORUKA: New Mom I kod mene u kuci je cesnica baklava, a nismo Sremci. Svekar jeste, i kod njega je isto ko baklava. Adulence, ima tema o Slavskom kolacu, tami imas recepte za te pogace. IZVORNA PORUKA: 17 joka NM, napisah joj ja tamo na fb. sve kako i sta ovako što ja pravim!
|
|
|
|