cicko -> RE: Česnica (5.1.2010 14:27:49)
|
Lili, a koliko dugo i na kojoj temper. peces cesnicu? IZVORNA PORUKA: Lilly RR Česnica je kolač koji je obavezan na Božićnoj trpezi. Postoji više varijacija kako se on pravi, kao pita, kao slavski kolač... Kako je vi pravite? Znate li običaj kojim se redosledom dele parčad? Moja mama, pa sada i ja, česnicu pravi kao pitu: 2-3 kore poprskane uljem, pa se nabaca dosta sečenih smokava, šljiva, suvog grošđa, mlevenih i seckanih oraha, pa se malo popraši šećerom i prelije medom, može i malko mleka, pa opet 2 kore... i poslednja kora se premaže medom i peče. Bude odličnog ukusa. Ono što je obavezno u česnici to je dinar koji se nasumično ubaci i koji donosi sreću i novac onom koji ga nađe, a i domaćin ga mora otkupiti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] U našoj porodici, česnica se delila prvo parče kući, pa putniku namerniku, pa onda redom od najstarijeg do najmlađeg člana.
|
|
|
|