*Alexx* -> RE: Baby friendly program (30.11.2010 13:59:46)
|
IZVORNA PORUKA: Ivanka 75 Upravo sam procitala clanak "Da li je " Baby friendly" prijatelj mama?" i na zalost imam veoma lose iskustvo sa nacinom ophodjenja osoblja u porodilistu. Svi zaposleni moraju da prođu obuku potrebnu za promociju dojenja i primenu ovog programa. Tim stručnjaka koji čine akušer – ginekolog, babica i pedijatar: Da, zaposleni su prosli obuku ali nemaju nameru da je prenesu dalje! Mislim na porodilje![/b] Majkama moraju da pomognu da započnu dojenje najkasnije pola sata po porođaju, ako su i majka i beba dobro. Bebu ti samo tutnu u ruke i kazu, pocni da dojis, a ti se nadjes u cudu sta te nedavno snaslo, pa jos i malo stvorenjce u tvojim rukama.... Strasno! Dužan je da sve trudnice na vreme upozna sa prednostima dojenja i načinima kako da uspešno doje. Treba da pookaže majkama u porodilištu kako da doje, kako da održe mleko ili reše probleme s dojenjem i kako da održe mleko čak i ako su razdvojene od bebe. Ako nesto pitas, deru se na tebe! Bilo mi je veoma lose nakon porodjaja, nisam mogla da ustanem iz kreveta, doneli su mi bebu koja je, hvala bogu odmah "povukla" i fenomenalno pocela da sisa. Kada sam kasnije pitala sestru da je uzme na nekoliko sati da se odmorim i odspavam jer ne mogu da spustim bebu u krevetac, (a ona to nije htela da mi ucini), i da ne bi bila u onom rasklimanom i groznom krevetu samnom, da je ne povredim ili se, ne daj Boze okrenem i legnem na nju, samo mi je odgovorila " Pa nismo se tako dogovorili!!!!" Ne znam sa kim se ona dogovarala, ali ja nisam ni sa kim! Taj prvi dan nakon porodjaja mi je ostao u bledom secanju, ne secam se ni kakvo je vreme napolju bilo! Program je dobro osmisljen ali oni koji treeba da ga se pridrzavaju to ne cine!
|
|
|
|