dunja RR -> RE: Letovanje 2021 (22.3.2021 12:30:49)
|
Kairo je jedan potpuno anarhičan grad, drugačiji od svih gradova na svetu. Ogroman grad, nama je vodič u Kairu bila naša žena (tada imala nekih 60-ak) koja tamo živi već par decenija, i rekla nam je tada (pre 18 godina smo bili), da je Kairo tada imao 30 miliona stanovnika (nezvanično, jer rođenje ženske dece ne prijavljuju da ne bi morali da ih školuju), a zvanično je tada imao 16 milona. Znači sada ima sigurno puno preko 30 miliona, onaj ko nije bio ne može ni da zamisli kako to izgleda. Veća anarhija verujem može se doživeti samo u Indiji, samo što je bitna stavka da je Kairo muslimanski grad sa preko 30 minion stanovnika. To nisu muslimani koje ćete sresti u Hurgadi, Dubaiu, ovo su radikalniji islamisti, ne baš kao npr u Avganistanu, ali blizu. Ja sam bila pre 18 godina, u neka lepa vremena kada je sve bilo sjajno, pa opet, osećala se i tada neka napetost. U Kairu 99 % muškaraca ima pečat na glavi od klanjanja, i što je jači pečat, oni ponosniji, i to vam stalno napominju u razgovoru. Mi smo upoznali dosta ljudi tamo, i muslimana, ali i dosta Kopta u Hurgadi i strašne stvari smo čuli o tome šta se dešava tim ljudima u 21. veku. To niko nigde ne izveštava, tako da ljudi i ne znaju koliko je Egipat zapravo jedna jako opasna zemlja. Samo da napomenem, mi nismo u Kairu bili na izletu, mi smo u Kairu bili 4 dana (+ 8 dana u Hurgadi), iznajmili smo taksi (10 funti ceo dan) koji nas je ta 4 dana vozio na sva moguća i nemoguća mesta u gradu. Išli smo i sa agencijom u muzej koji je fantastičan, obišli piramide, sfingu ali smo ostala 3 dana u svojoj režiji videli još puno toga. Lud grad. Hurgada VS Kairo, dva različita sveta. Ali što kaže Fil, treba ga videti. Tako da isto kao Fil, ne planiram skoro. S čita svašta o raznim zemljama, i stalno me pita u posldnje vreme da li ćemo zajedno ići da vidimo piramide. I uvek mu kažem sada ne, možda za par godina, (nadam se).
|
|
|
|