Nora332 -> RE: Čekamo II crtice 07/21 [chat] (12.8.2021 19:19:25)
|
Naravno, samo se ne secam svega tacno jer sam dosta toga radila. Prvo sam nasla specijalistu do kog sam jedva dosla pa otisla kod njega na ultrazvuk i razgovor detaljan. On mi je ispisao sta sve da odradim i posto je nasao cistu koja je najverovatnije endometrioza (levi jajnik), predlozena je histeroskopija, da se to otkloni valjda, ne znam, da se proveri matericna supljina i jajovodi. To jos nisam uradila, dogovoricu se s njim oktobra kad idem na kontrolu. Prvo i osnovno ti je muzevljev spermogram i spermokultura. 3-5 dana apstinencije, kupi mu casicu za mokracu i neka odnese ejakulat u laboratoriju u narednih 20 minuta. Ako bude da je sve ok, onda nije do njega. Sto se tebe tice, jesi radila papu i kolposkopiju? Ako nisi, ginekolog ce i to potraziti i zakazati. Hormoni su najbitniji. Odradis sve polne, oni se rade 2.ili 3.dana ciklusa. Ja sam uradila sve polne + amh + stitnu tsh, t3 i t4. Ako nesto sa hormonima nije ok, ides kod endokrinologa. Ginekolog naravno procita i da misljenje ali endokrinolog te leci kad hormoni ne valjaju. Meni nije valjala stitna i prolaktin, dobila sam terapiju i za kontrolu da uradim profil prolaktina i ft3 i ft4, tsh i antiTPO (provera za Hasimoto koji takodje moze da blokira zacece, kao i sve vezano za stitnu). Insulinska rezistencija je bitna, ginekolog ti mozda ne pomene, sama insistiraj. Mozes odmah u lab to da trazis, test se zove OGTT i znas na cemu si. Ja bih to plus hormone pa tek onda endokrinologa, naravno ako nije ok. A mozda jeste. Jajovodi i trombofilije su takodje bitni. Mislim da je to to, nisam sigurna jesam nesto zaboravila, stvarno sam svasta radila plus biopsija i operacija. Moj muz je dobio vitamine od mog ginelologa plus jer iako je ok ispalo je da one najbrze nema. To je vec zasebna tema, sve je njemu ok, poenta je valjda da ukupan procenat bude iznad 50% a mi imamo 65% sve ukupno. Informacije o tome nikako da nadjem ali konsultovala sam se sa nekoliko doktora i svi su rekli da je ok, samo da se uvedu neki vitamini i poboljsa ishrana. A da, brisevi na hlamidiju, miko i ureaplazmu, pod obavezno. Meni je sve to negativno bilo. Sve u svemu, prvo on spermogram a ti hormone, onda s tim kod ginekologa na razgovor, a za dalje ce on da vas uputi. Razumem te odlicno, bice sve ok! Sigurna sam. 😘
|
|
|
|