Dora89 -> RE: Trudnice 1-42 nedelja 08/18 [chat] (5.8.2018 10:13:26)
|
Jao, Popkice, nemam pojma! Ti već imaš iskustva sa dvoje dece, kaži mi, jel' više voliš ćerku ili sina? Ako ih voliš podjednako, onda ćeš sigurno tako voleti i bebu. Ne mogu da zamislim kako izgleda voleti tako jako još nekog kao što volim svoje dete, ali kažu svi da se sva deca podjednako vole, pa verujem da će tako i sa mnom biti slučaj. Naravno da sad ne možemo da zamislimo svoje bebe, još uvek mi je apstraktno da je ta lopta jedno živo biće, ali kad se rodi beba, pa vidiš da je to jedna individua, jedinstven čovek i ličnost, tek tada postaneš svesna situacije i formiraš neka osećanja prema tom biću. Nemam pojma kako ću vaspitavati. Ne mogu da zamislim budućnost, nikad nisam bila u takvoj situaciji, pa neću ni da pričam. Sa starijim detetom sam sve radila po osećaju. Gutam knjige, forume i blogove o vaspitanju, ali na kraju radim samo kako smatram da je ispravno. Za sada sam zadovoljna rezultatom, pa ću tako i ubuduće odlučivati "u hodu". Pa ćemo videti šta će biti. Samo sam jednu stvar sebi obećala do sada. Trudiću se da uvek saspem istinu deci u oči, korigovanu u skladu sa njihovim mogućnostima, i da ih što manje lažem. Sa istinom je u početku teže, ali se dugoročno bolje živi. Tako oni nauče da imaju poverenja u mene, jer znaju da ih ne lažem, i shvataju da ih ne smatram glupim. Spremila sam poklon za starije dete iz porodilišta, ali neću reći da je taj poklon od bebe, kada je očigledno da beba ne može ništa da drži u ruci, nego da sam ja taj poklon spremila, jer mi je moje dete puno nedostajalo. I ne pričam kako će se njih dvoje igrati, nego pričam svom detetu kako su bebe mnogo dosadne, kako će mi, dok radim poslove oko bebe, nedostajati naše igre, i pozivam dete da mi pomogne oko bebe i da učimo bebu zajedno, kako, bi beba što pte naučila da se igra i postala zabavna.
|
|
|
|