Pozdrav svima. Probacu da budem sto kraći a detaljniji ako je to moguće. Interesuje me vaše mišljenje. Navešću loše i dobre strane.
Imam klinca koji ima 20 mjeseci i jedinac je. Vodili smo ga kod njegovog pedijatra i pričali smo sa njim ali on nam je rekao da ne vidi nikakve znake autozma, ali (to čuveno ali) kad procitam nešto na google i to vidim kod njega opet imam taj strah i eto moram da se konsultujem sa vama.
Sad ću da navedem dobre stvari.
Žena sa njim radi kući po montesori sistemu.
Živahan je i pun energije. Voli sve da jede(voće povrće, supe , ama sve voli da proba). Voli društvo i sam prilazi kod druge djece i onda počne da ih mazi (malčice je sramežljiv ali pipne djecu) ili da tapse jer je srećan i smije se. Igra se sa djecom kao hvatalice ili ide sa njima na tobogan itd.
Ima kontakt sa ocima, pogotovu kad hoće da se igra sa nama hvatalice( on bježi a ja treba da ga uhvatim ). Ako ga tada iskuliram onda dodje do mene i “cika me” (gleda me u oci 10ak sekundi i više) i čeka da počnem da ga hvatam. Voli da se igra i zmurke da se ja krijem a on da me traži, a ponekad i on se sakrije pa ga ja tražim(mada to rjedje). Smije se tada bas. Prije nije bio neka maza a sada voli da se mazi ali samo kada on to hoće, dodje do mene stavi mi glavu na grudi ili se nasloni na mene, kad mu kažemo da mazi nekoga on ugl posluša , svakim danim je sve veća maza. Posebno ujutro kada se probudi voli da se mazi. Motorika mu je odlična, sam pije iz čaše,sa 11 mjeseci je prohodao, Puzi ispod namjestaja kada hvata mačke, penje se na stepenice (sa rukama i nogama cetvoronoske sto se kaže) i silazi, voli pametne igračke (montesori sistem), zna da kaže mama, baba, Gaga (tata), ponekad zna da kaže i vrlo slicno tata. Ali to kaže kad on hoće kad mu mi kažemo kaži mama npr on nekad hoće ali ugl nas iskulira. Priča na neki svoj jezik gdje ga ništa ne razumijemo ali ugl non stop priča, ne staje sa pričom. Kad gleda YouTube sve ponavlja šta oni rade rukama, nogama, ugl sve kopira sto drugi rade. Takodje onda zna da kaže i daj, ne, da, jednom je rekao i dodji(ali to mu se kao omakne, pa nekoliko dana opet ne pogodi rijec). Čak je jednom vrlo slicno rekao ili sam ja umislio gde si tata. Zna ko je mama, tata, djed , baba i još neke osobe. Zna kad kažemo papa ili idemo napolje da donese patike ili ide prema izlaznim vratima , kad kažemo nekome papa onda mase, kad jede priča njam njam.Zna da pokaže sve djelove tijela ( kosa, glava, nos, usta, uši, oči, ruka, prsti, koljeno , noga itd itd) , zna životinje psa, mačku, kravu, kokosku, patku i zna da ih imitira i voli životinje. Danas je i na igrački pokazivao gdje je oko i ruka kad sam ga pitao da mi pokaže. Voli npr da na kamionu ili drugom autu da redja druge stvari gore tj na njega. (Nadam se da je to ok).
Zna kako se zove i ugl se odaziva na ime ako je zainteresovan (u zadnje vrijeme se skoro uvijek odazove tj okrene kada ga pozovemo), zna da prati pogledom gdje mu pokazujem prstom ali ne uvijek ugl. Zna i sam da se zaigra nekih 20 min to nije često ali zna. Ugl mnogo stvari ima pozitivnih. Nije agresivan prema drugoj djeci, voli bebe. Mnogo voli muziku i mnogo je emotivan. Kad krene neka pjesma on odma igra tj klati se sa noge na nogu, kada krene neka brza pjesma onda zna i glavom da prati ritam , a opet kada krene neka balada tj tuznija pjesma on zaplače ( nadam se da je to ok ).
Sad ću da navedem neke stvari losije kojih nema mnogo ali eto opet me strah jer kad pročitam na google oduzmem se.
Jedna od stvari koja me plaši jeste to sto ne pokazuje kažiprstom interesovanje za stvari tj ne koristi kažiprst uopšte. Kada nešto pokazuje npr u slikovnici (mnogo ih voli) koristi palac. Ili kada ugrabi da cacne tel onda ga dira palcem i tako pokušava da dira ekran, a nekad citavom rukom i svim prstima te ruke.
Prije je mnogo volio da vrti točkove, ugl kad god vidi nesto sto ima točkove vrti ih u (80% slučajeva) a sada je obrnuto više gura automobile nego sto vrti točkove.
Druga stvar koja me bas plaši jeste to sto Voli svjetlo ,mnogo, ali bas ga privlači. Sad mu je interesantno da palim i gasim svjetlo na prekidač. Kada vidi upaljenu sijalicu pruža ruke da ga podignem i onda gleda u svijetlo i nešto priča non stop. Ili ako ne pruzi ruku uvijek priča u smjeru svjetla na neki njegov jezik. Pa neka igračka ima svjetlo hoće da “udje” u nju da vidi šta to svijetli. Pedijatar mi je rekao da je njemu to fascinantno i da je to ok, a meni je to pretjerano da ga toliko svjetlo interesuje.
U zadnje vrijeme je počeo bas često da nas uzima za ruku i da nas vodi u sobu i onda da pokrene igru hvatalice da se igra (to je pozitivno), ali zna i do nekog objekta tj igračke( vrlo vrlo rijetko), a nekad zna da nas vodi ovako da i on ne zna gdje tj imam takav utisak. Čim sjednemo uzima nas za ruku i idemo negdje(ugl da se igramo sa njim i to je ok ). Za ovo ne znam je li dobro , ali voli slikovnice, sam je donese do mene i onda je otvori i lista i uzme moj prst kažiprst i pokazuje na slike i ja mu govorim šta je to. Nikako da on počne da koristi kažiprst , ako on pokazuje onda koristi palac. I kada mu ne dam moj prst onda se ljuti.
Ugl to sto nije dobro jeste da voli svjetlo, ne koristi kažiprst da pokazuje , uzima nas za ruku, ponekad vrti točkove i dalje i kad sam citao ovo su sve znaci nekog autozma. Ovo navodim kao loše stvari zato sto je to bas upečatljivo i vide se te stvari.
Da li su to neke faze u prolazu nisam siguran pa zato volim da se i sa vama konsultujem.
Ugl mnogo mnogo više ima stvari koje su dobre nego loše ali nekoliko tih loših budi sumnju. Kada bi progovorio odahnuo bi skroz. Žena je na porodiljsko do druge godine i non stop je sa njim i radi sa njim. Sada ćemo skroz YouTube da ukinemo, jedino muziku ćemo da puštamo.
Zivimo u inostranstvu i nažalost nemamo puno drustva. Ali kada dodjemo kod naših kao sto sam naveo on prihvata djecu, ne voli da dijeli igračke samo ali to mi je razumljivo.
Da li su ove stvari koje sam naveo znak za uzbunu ili ?
Izvinjavam se na duzoj poruci ali eto opisao sam neke stvari kojoj sam se iz glave sjetio da bi imali potpuniju sliku.
Ako sam još nešto bitno zaboravio tu sam da vam rado odgovorim. Hvala unaprijed na odgovorima.