smeško -> RE: Autizam kod dece (22.10.2013 10:17:38)
|
Branki, takva promena ne ide preko noći, zaista. Može se i sa 15 minuta proceniti da li ima nekih problema ili ne, samo ne može da se pretpostavi obim. Želim da ti kažem da ne donosiš zaključke prebrzo. Obavezno dođi u Beograd, verovatno te šalju u Zavod u Kralja Milutina. Samo dođite rano ujutru kako biste završili u toku jednog dana sve preglede. I odmah da znaš da ćete dolaziti više od jednog puta ako procene da ima potrebe i da sa Božom treba da se radi. Nije dobro za razvoj deteta da nema dovoljno koncentracije. Ali, sve to može da se trenira, ne znači da ti je dete autistično, ne daj Bože. Mogu samo da ti kažem svoje iskustvo. Nikola je napunio dve godine kada sam ja navalila da ga vodimo u zavod. Niko nije smatrao da je to potrebno, ali ja sam videla da on ima premali fond reči (15-ak), da sve razume, ali neće da traži, da me ne sluša uopšte kada ga nečemu učim, nema dovoljno koncentracije, strpljenja. Suprug mi je pružio podršku, ali je mislio da je rano. I pedijatar je tako mislio. Ipak, to je bila najbolja odluka, vezana za Nikolu, koju sam do tada donela! Konstatovali su da mu govor kasni. Uradili smo sve preglede i dobili instrukcije za rad sa njim kod kuće. Sada idemo samo na kontrole, jer oni dete ne ostavljaju sve do polaska u školu. Objasnili su nam koliko moramo da promenimo pristup u ophođenju sa njim, na koji način da vežbamo koncentarciju i motoriku, pa i govor. Pohvalili su me što sam prepoznala problem, što sam ga odvela odmah dok još ima vremena. eto, govor mu je kasnio 6 meseci. I to smo sad stigli. Tako mogu da ti kažem, da sigurno i kod Bože problem postoji. Ali, da nije sve tako crno. Ne treba odmah razmišljati o autizmu, već o nekoj maloj grešcici u ponašanju prema njemu, koja može da se popravi radom. Možda bi Nikola i sam progovorio. Ali, to sad ne mogu da znam. Nisam htela da gubim dragoceno vreme. Svaki roditelj pravi neku grešku, samo kod većine deca to anuliraju, pa se ne vidi. Mi smo zatražili pomoć logopeda. I otklonili smo grešeke u našem ponašanju i radili vežbe sa njim kako nam je rečeno. Sada, nema više ni potrebe da ide idalje u Zavod, ali mi ga vodimo na kontrole. Inteligenciju su mu procenili kao vrlo visoku i sada je ispred vršnjaka u mnogim stvarima. Udavih postom, ali poenta je da je većina tih zastoja otkloniva! Zato samo hrabro! već samim tim što si prepoznala postojanje problema i što se trudiš da ga rešiš praviš veliki korak. Biće to sve u redu, videćeš. [sm=smiley31.gif]
|
|
|
|