majathegreat -> RE: Autizam kod dece (14.10.2013 11:21:19)
|
Branki, Moja devojčica ima poremećaj u razvoju, dijagnoza kao dijagnoza nije ni bitna jer svaki poremećaj u razvoju, s obzirom da ne postoji konkretan lek, se tretira isto, u smislu terapija, ishrane... Prvo, sada si u velikoj brizi i pokušaj što pre da se izvučeš iz toga, odmah krenite po savet kod terapeuta, da li logoped, da li defektolog, psiholog, ali kreni, pa vremenom ćeš već napraviti izbor. Najbolji je onaj u kojeg ti budeš imala poverenja. Tvoj Boža ima karakteristike autističnog dečaka, bar po tvom opisu, ali je taj spektar autistični veoma proširen, tako da je moguće neka razvojna disfazija ili problem u komunikaciji. Ali kao što rekoh svi se ti problemi tretiraju na isti način. Drugo, opusti se, igraj se sa njim, vodi ga svuda, neposredno iskustvo je najbolja škola. Imaj strpljenja, pričaj mu puno i ponavljaj makar stotinu puta. Samo veselo, i ne zaboravi najvažnije da je on srećan bez obzira što možda ne iskazuje to na neki tipičan način. Treće, ne uzdaj se u ono što kaže komšiluk da je to sve ok. Ti si kao majka primetila da baš nije sve ok i svaka čast na tome, jer mnogi roditelji zažmure na to, nisu dovoljno hrabri i to nikako nije dobro za dete. Moja devojčica ima 3 godine i 3 meseca. Ne priča. Ide u vrtić za decu sa posebnim potrebama jer smo mi roditelji tako odlučili, pisaću jednom prilikom više sada imam posla. Sve najbolje vam želim. I da - sve odgovore možeš pronaći na sledećem forumu, super je podrška i društvo koje sve razume... Meni su puno pomogli. http://dira.forums-free.com/
|
|
|
|