branki* -> RE: Autizam kod dece (26.10.2014 22:07:56)
|
konacno se odvazih da pisem...2 nedelje boravka u palmoticevoj su bile malo razocaravujuce..dr rudica nismo ni videli.u sobu gde su majke sa decom nismo mogli da udjemo,jer su bili neki blizancikoji se razboleli,imali konvulzije,svasta nesto,pa nas stavili u sobu gde su bila 3 decaka od po 13 godina..da ne pisem sad kakvi su oni,u pitanju su neke psihoze.tu sam vec bila iznervirana.dobili smo posle sobu u kojoj smo bili samo boza i ja.njegov defektolog od proslog puta nije bila tu,pa smo silazili svako jutro u dnevnu bolnicu gde je boza imao cas sa drugim defektologom,a posle toga u igraonici grupno sa mnom gde ima jos 6-7 dece od 5-10 godina,svi sa nekim elementima autizma.jako su razliciti.bio je decak koji je vristao i udarao se u glavu,drugi nije mogao da podnese patofne i stalno se izuvao da bude bos i zatvarao usi i pocinjao da vristi cim pocne neka muzika,bio je klinac koji sve vreme prica recenice na engleskom naucene iz crtaca sa sve akcentom,bila je devojcica koja govori,ali koja apsolutno nikakvu empatiju nema i nikakve norme ponasanja ne prihvata sem onih koje njoj odgovaraju.defektolog je bila zadovoljna bozom,rekla je da ima potencijala,da je inteligentan,ali da moramo da ga vadimo iz njegovog sveta.svim njegovim besmislenim radnjama da pokusamo da damo smisao.ako zatvara i otvara vrata da radimo to sa njim,ako se klati sa noge na nogu,da mu uzmemo ruke,pa se klatimo malo zajedno kao igra..rekla je da ne insistiramo na govoru,nego da se igramo sa njim,da nas gleda,da imamo interakciju sa njim,da mu stvarnost bude interesantna,jer ako je zainteresovan za okolinu,za nas,za stvarnost,govor ce se javiti sam po sebi. sledece nedelje je dosla druga defektolog i vise nismo isli tamo.te druge nedelje je slabo sta radjeno,i uvek pred vreme kad mu se spava,pa je bio nervozan i nije bas hteo da saradjuje.sto se tice nekog psiho testa,kasni godinu dana za vrsnjacima.jer iako je motoricki dosta dobar,sva ona pitanja koja se ticu govora su kod boze maltene nula,otud i taj rezultat.jeste napredovao ,slazu se,mada ,iako je tu citav tim,samo jedan se bavi detetom,samo sastance i razmenjuju misljenja i diskutuju o detetu na osnovu mojih vidjenja i razgovora sa mnom i sporadicnog pogleda na bozu u prolazu. sad ga vode kao f84,tj pervazivni razvojni poremecaj,tj autizam.na nekom CARS testu je imao 38.a sve sto je preko 30 spada u pervazivni poremecaj.prosli put je imao 31.savet je isti.vrtic,logoped,defektolog,mi kod kuce.niko ne moze da da prognoze kako ce se razvijati.ali,mora da se radi svakodnevno jer oni nista ne postizu ako cekas spontano,sve mora da se vezba i uci.da obratimo paznju ako dodje do regresije,jer moze da se desi da zaboravljaju ono sto su naucili,potisnu ga nekako.bitno je da napreduje samo.da ga nikad ne uporedjujemo sa drugom decom,vec uvek sa samim njim,kakav je bio i kakav je sad. mislila sam da cu teze podneti dijagnozu,ali prihvatila sam je mirno.bitno mi je da se pomeramo,da se mrdamo i vidim da je bolje.sve ide sporo jako,imam i krize nekad,ali mora da se ide dalje. e,da,spekulisalo se o uzrocima..ne zna se,bar ne zvanicno..ali,prvi put sam ih cula da uopste govore o tome.postoje teorije vezano za mmr,postoje teorije ako je velika razlika u godinama medju partnerima,ali sve je od slucja do slucaja,nista zvanicno ne priznaju. nisu za dijetu,tj ukidanje glutena ili kazeina.eventualno sto manje davati slatkisa i vestackih preradjevina,ali to vazi za svu decu.davati riblje ulje.
|
|
|
|