Deniz -> RE: Autizam kod dece (4.6.2014 1:17:19)
|
Branki,ovo ce da bude veoma dug post,ali odmah da znas da me ne gnjavis,tacno znam kako ti je,a i ostalima[sm=smiley13.gif] Moj sin je veoma bio slican tvome Bozi,a cak jos i gori. Prve 2 godine je gledao samo muzicke spotove i jedan dan kad sam cula Stojinu pjesmu da li si za (znas vec sta)tu je bio kraj.Njegov fond rijeci koji je imao do 3 godine,je polako poceo da se gubi i poceo je da se povlaci u svoj svijet.Sa godinu i po poceo je sam da se preslaci u pidzamu,sa 2 godine sam pio iz case i sam da jede i od jednom je to sve prestalo,kao da mi je neko ukrao mog djecaka[sm=smiley19.gif]. Nista ga vise nije interesovalo osim da satima skace po krevetu,satima gleda crtane,klati s noge na nogu,odmotava po kuci rolne i rolne papira,uvjek vuce sa sobom neke konce(sto je tipicno za djecu sa autizmom)ne odgovara na pitanja,nema kontakta ocima i kada gleda u mene nekih par sekundi gleda kroz mene. Imao je svoj nerazumljivi jezik,neke izmljisljene rijeci koje veze nemaju sa nasim svjetom,opsjednutost sa stvarima koje nisu normalne za njegove vrsnjake ili cak za djecake uopste(lutke). Dok je bio manji znao je da imitira mene,kako se ja feniram,kuham itd ali s vremenom je i to prestao uopste mu nije bilo vazno sta ja radim,kada nam neko dodje u kucu bio da je odrastao ili djeca on samo vrisne i pobjegne,jedina reakcija,a uopste ga ne zanima sto su dosli. Sve sto je htjeo nije vise govorio,nego nas hvatao za ruku i vodio do toga sta je htjeo.Vrtio se u krug,ispustao neke cudne zvukove,vristao.... Igra sa djecom nikakva,osim sto ih je znao nekad zagrliti,poljubiti i utjesiti to je bilo sve. Kada sam god otisla po njega u vrtic,on je sjedio sam i igrao se sa travom,trcao sa njom da je vjetar nosi.Ponekad je znao iz cista mira da se udara rukama po glavi,veoma slabo spavao,ako zaspe 10 min.po danu budan do 1 iza ponoci,slagao vjesto puzzle,pravio toranj od kockica,nekad samo toranj od plavih kokica ili crveni,ali eto da je sve jedna boja,znaci ovo su neki od siptoma koje je imao,a ako si citala(kao sto vjerujem da jesi)o autizmu,onda mozes odmah zakljuciti zasto sam u prvom postu napisala da je sa 4 godine imao siptome autizma. On je isto usvajao kratke informacije,ako ja nastavim pricu on se jednostavno pogubi i tacno vidis na njemu da veze nema sta sam ja htjela da mu objasnim. Inace je bio i veoma razmazen,jer je 3 godine sve mu se donosilo na noge i nisam ga pustala da place i bio je prava mamina maza i ono sto je pricao poslije 3 god.nije bilo normalnim tonalitetom,uvjek neki kenjkav glas. Citala sam u prehodnim postovima da je i tvoj Bozo razmazen,ah takve smo mi mame pogotovo sa prvim djetetom. Ja nikad svoje djete nisam udarila,znala sam se izderati,ali onda sam skontala da on ne moze da usvoji samo NE,pa sam pocela da mu uz svako ne objasnjavam.Npr.nemoj se penjati na stolicu,jer ces pasti,ne moze cuko na tobogan jer je on mali itd.To je odmah usvajao,ali kad dreknem NE onda me samo pogleda ili cak i ne slusa.Po njegovoj rekciji kad mu samo kazem ne vidjela sam da djete uopste ne konta zasto mu govorim ne i nastavi po svom. Inace djeca sa govorno jezicnim poremecajem trebaju da misle duplo nego djeca koja nemaju nikakvih problema. Moj djecak je tek sa 5 godina poceo da izgovara recenice od 7-9 rijeci. Sada trenutno je jako brbljiv djecak,ali ima problem da prelazi sa teme na temu(pa se pitamo sta je pisac htjeo da kaze)ili ne zna da nam rijecima objasni nestoo sto se desilo pa nam pokazuje rukama,ali ga tad razumijemo sta je htjeo da nam kaze. Ima velik fond rijeci,ali ne zna da se izrazi,tako da ce od drugog razreda,napokon da dobije asistenta u skoli koji ce mu pomoci da brze savlada i sustigne svoje vrsnjake u govoru,a i bez asistenta na putu je da im se priblizi. Sve ovo sto sam ti opisala je na pocetku posta,tipa njegovo ponasanje kao djete sa autizmom je prestalo. On je jedan veseo,zdrav,veoma intelegentan djecak(to su nam potvrdili i psiholozi,neurolozi)koji jednostavno ima problema da se izrazi,a kad to uradi na pravi nacin onda svi ostanu otvorenih usta,zar je ovo izjavio jedan sestogodisnjak!!!!! On i dan danas ima neki svoj izmisljen jezik,ali taj jezik pretezno upotrebljava kod kuce,nikad vani ili u skoli,btw zaboravih da napisem da je jedno vrijeme i mucao i sad ponekad,ali samo ponekad zamuca.I dan danas kada sjedi za stolom matlara nogama ili kad sjedi i gleda tv nina se tamo-vamo,ali ja ga samo opomenem i on prestane,ali kad je bio manji to je bilo nepodnosljivo,a nije mu padalo na pamet da prestane. Mogla bih jos dosta toga da pisem.....ali evo nadam se da sam ti odgovorila to sto te je interesovalo,a naravno ako imas jos pitanja samo pitaj,ne davis me uopste.Iskreno se nadam da ce tvome Bozi biti ubrzo bolje,ali kao sto sam ti vec prije napisala,riblje ulje je zakon,ali odvratnog ukusa[sm=zmeden.gif] Pozdrav tebi,a naravno i viki i torbici[sm=zz_wavespin.gif]
|
|
|
|