Verus
|
Nisam se javljala jer "testiram" stvari, i eto, mislim da sada imam dovoljno informacija da mogu da ih podelim. Prvo smo ukinuli mlecne proizvode iz moje ishrane, na osnovu krvavih pelena. Trebalo je evo, punih mesec dana da se primeti neki pomak u stanju bebe. Nakon prvih nedelju do 10 dana, on je imao onu jako krvavu pelenu (stavila sam sliku ranije), i posle "zasedanja" sa pedijatrom, odlucimo da je najbolje da ukinem sve jake alergene, pa da onda uvodim kasnije u ishranu jedan po jedan i da pratimo stanje. Tako da sam odmah ukinula i soju, jaja, kukuruz. Njemu malo bolje, nema krvavih pelena ali ima sluzi. Jedno vece se u frci zaboravim i dodam soja sos u jelo koje sam kuvala, i nakon pola tanjira hrane se setim: rezultat su bile krvave pelene, ceo dan sutra dan. I da napomenem, da svo vreme on ima ekcem po telu: ramenima, vratu, iza usiju, i najgore po rukama, osobito podlakticama. SVe je u vidu sitnih, hrapavih, suvih bubuljica, sa tim da su ove na podlakticama izrazeno "ljuto" crvene, pa skoro pred otvaranje ranica. Mesec dana na dijeti i on i dalje ima grceve, stanje jeste bolje ali ne 100%. Mama mi je dosla u posetu i da ga cuva, pa sedimo i kontamo sta i kako. Pedijatru sam javila sta se dogadja. Naravno, "test" je bio da mu damo hipoalergensku formulu 3 dana, i ako mu je vidno bolje, zakljucujemo da jeste u pitanju alergija na hranu, i tako je i bilo.... Ukidam i psenicu i ovas iz ishrane. Sada jedem samo voce, povrce i meso, i to u sto jednostavnijem, prirodnom obliku, i ja uvek sve skuvam. Kupovno nista ne jedem, osim nekih organskih, prirodnih pirincanih cerealija. Od slatkisa jedem med i prirodni dzem od malina... Pijem pirincano mleko. Naravno, vodjenja situacijom Tasinog sina, sledece bi mi bilo ukidanje pirinca... E sad: on je pio formule koje imaju kukuruz u sebi i bio je ok, tako da verujem da mogu reci da nije alergican na kukuruz. Mleko i soja jeste sigurno, i verujem da je ovas, zato sto mu je bilo znatno bolje kada sam ga ukinula (a jela sam ovas i voce za dorucak). Posto sam u skoro isto vreme ukinula i psenicu, ne mogu sa sigurnoscu reci koje je od ta dva problem, ili pak oba. Grcevi se nastavljaju-vodjena teorijom lactose overload (poremecenog balansa prednjeg i zadnjeg mleka), stavljamo sve na jos jedan test: 2 dana formule da smiri grceve i onda 2 dana mog pumpanog mleka na flasicu. Zasto? Tako se lepo izmesa prednje mleko (puno laktoze, i niskomasno, a ovako male bebe nemaju dovoljno enzima da lepo svare i razloze laktozu, pa im stvara gasove i probleme u crevima, a citala sam da i to cak MOZE da izazove krvarenja u crevima!!!-ovde se pitam da li je moja cerka ikada imala intoleranciju na kazein ili je i kod nje samo moje mleko bilo problem?) Elem, njemu skroz bolje. Po koji grc rano ujutru, nista sto i drugo dete nema (nocu ga samo dojim), ali lepe zute stolice, bez sluzi Nadam se da ce tako i ostati, i radujem se sto sam slusala svoje instinkte i nastavila da pumpam i zezam se sa sisama. Doduse, zbog sveg tog pauziranja, i sto nism uvek stizala da pumpam na 3 sata, mleka nemam tako puno kao sa Helenom, a on jede, pa, 2 do 3 puta vise od nje, ali verujem da sad kad pocnem samo da dojim, mozda uspem da povecam kolicinu. Ako ne, jesece formule koliko treba da nadopuni sto ja nemam, ali bitno je da pije i moje mleko. I da: pratila sam kad pumpam i iz desne izvucem po 150ml a od toga je pa sigurno pola ta voda. On se cesto od te kol i zasiti, i to objasnjava gasove i cinjenicu da nekada moze da opet jede kroz 45 minuta ili sat vremena! Nikad ne bi dobio ono masno mleko, koje ih zasiti. Plan je sledeci ( i to po savetu Tashe) da kroz neke 2-3 nedelje pojedem parce hleba, belog, jer verujem da mozda manje "vredja" kao alergen jer nije puno zrno, pa da pratim sta ce biti. I pre nekoliko dana sam pocela da vodim "dnevnik hrane" gde zapisujem sve sto jedem tog dana: tako da ako se nesto desi, mogu da pogledam i vidim sta sam jela, i da pratim reakciju na istu namirnicu, tako cu lakse uociti ako mu nesto smeta. Reakcije se cesto vide nakon 24h. Ekcem je pa 80% bolje (kuc kuc u drvo). Mazem ga 2x na dan kremom za bebe za ekceme. Jos uvek ima tih bubuljica, ali nisu tako grube, kao da su manje ispucene, manje otecene, a one na rukama nisu vise ljuto crvene.... Eto, nadam se da sam sve prenela, a mame koje doje neka obavezno u obziru uzmu poremecen balans mleka, osobito ako imaju puno mleka i jak otpust. Najbolji test za to je dati deci pumpano mleko jedno 2 dana i videti da li to smanji gasove, i da li zelene stolice postanu zute.
|