Pampers pedijatar
|
IZVORNA PORUKA: dunja RR Draga Dr Julka, Hvala vam puno. Pre 2 dana sam primetila na vratu nešto manju pigmentaciju, takođe je ovalnog oblika, manja od one na boku (koja je sada već i blao potamnela, vidljivija je). Rekla sma vam ranije da je ta na boku prilično velika, ali nisam vam napisala dimenzije, videh u izveštaju neurologa da je 3,5 cm x 2cm, sada je čak možda i malo veća, bukvalno je veličine jajeta. I potamnela je. Ova nova pigmentacija na vratu je manja i bleđa, za sada.. Prvo nisam bila sigurna da li je ili nije, jer znate kako deci na vratu, na tom prevoju zapravo, koža izgleda kao malko prljava ponekada, od znoja, crvenila, ali sada mi se sve više čini da ipak jeste mrlja bele kafe. Recimo da sam 70% sigurna. Probala sam danas da telefonom dobijem našeg neurologa iz Dr Subotića, ali na odmoru je. Znate šta mene zanima, da li uopšte u njenom slučaju može da se ne daj Bože utvrdi da je u pitanju neka opasna autoimuna bolest, poput tuberozne skleroze iili neurofibromatoze, jer su kod obe bolesti upravo ove mrlje bele kafe simptomi. Nisam do sada bila nešto uplašena zbog tih mrlja, tj. dok je jedna bila prisutna, ali sada malko i jesam, od kako se ova druga pojavila. Ona ima 16,5 meseci. Da je prisutna neka od ove dve navedene bolesti, da li bi se još nešto moralo videti, da li bi u njenom uzrastu moralo još nešto da se pokaže u vidu nekog drugog odstupanja u razvoju, ili ove bolset_i mogu i kasnije da se jave? Jer i fizijatar, i neurolog pa i naš pedijatar smatraju da je ona beba kod koje je sve u redu, a i meni tako deluje kao majci. Ali sam našla na internetu, znam da ne treba da čitam, ali bilo je jače od mene, da su nekoj deci neurofibromatozu recimo dijagnostifikovali tek u drugoj godini. Njoj su snimali očno dno u Dr Subotića, radili smo i one analize iz krvi i sve je bilo ok. Da postoji neki problem, da li bi već sada nešto ukazalo na to, pored ovih mrlja. da li bi već sada sada krvna slika ili očno dno bili u problemu, nadam se da me razumete, šta se pitam. Hvala vam puno unapred! IZVORNA PORUKA: Pampers pedijatar IZVORNA PORUKA: dunja RR Draga Dr Julka, hvala vam puno što mislite na nas Odradili smo nalaze iz krvi, sve je u redu, snimali smo i očno dno, sve na klinici za dečiju neurologiju, i tu je sve kako treba. Tako da je neurolog zaključio da je sve ok, naravno ako se pojave novi belezi da se javimo. Ja se nadam da neće biti novih. Kakvo je vaše iskustvo, da li ste imali takve primere kod dece da se pojavi jedan veći beleg i da ostane na tome? U porodici nemamo belege, pa nemam iskustva nikakvog sa tim. Iz moje prakse i takvih slucajeva nisam imala dece da se naknadno pojave nove pigmentacije. Ali deciji neurolog ima vise takve dece pa slusajte njegove savete. Javite se ako se nesto pojavi. Neurolog je mogao na pregledu da primeti jos neke znake na kozi, ako ih je bilo. Video bi promene u laboratorijskom nalazu da ih je bilo. Normalno je da se dete normalno razvija i vas zadatak je , obzirom da se pojavila jos jedna mrlja da pratite dete u smislu pojave jos koje mrlje i da zakazete pregled kod decijeg neurologa, kada se vrati sa odmora, da bi pregledao dete.Ranije se nije slalo dete decijem neurologu do pojave tri i vise mlja boje bele kafe. Polako ali budite dosledni i odgovorni. Javite se.
|