Pampers pedijatar -> RE: Pitajte Pampers pedijatra (22.10.2018 18:13:18)
|
IZVORNA PORUKA: dddaca Postovana dr Julka, dete staro 3.5 godine ima ceste prehlade pracene zapusenim nosem i problemima sa usima. Dva-tri dana ide u vrtic i nakon toga usledi prehlada. Na orl pregledu timpanometrija uglavnom pokazuje ravnu crtu koja se posle terapije malo popravi, a poslednji nalaz je "C". Dva puta je u nosu izolovana streptokoka, nakon toga nismo radili vise bris. Napomenula bih da je to pocelo sa polaskom u vrtic. Od terapije trenutno uyima Imunotrofinu, Nasonex i Aerius. Upravo zbog cestih problema sa usima i streptokokom, razmisljala sam o vakcini protiv streptokoke, ali ne znam sta je nabolje za nju. Koliko sam se informisala kod nas u dispanzeru deci preko 2 godine daju Pneumo 23, a deci do 2 godine Synflorix. Ono sto me zbunjuje je sto na uputstvu za Pneumo 23 stoji da se ne primenjuje za akutne upale uva, a Synflorix da. Uz to, kod Synflorix-a pise da ga mogu primiti i starija deca. Vidim da postoji i Prevenar , ali njega ne spominju u nasem dispanzeru. Interesuje me Vase misljenje u vezi ovih vakcina i koja bi bila najadekvatnija? Hvala unapred Prvo je vazno da kod decijeg ORL lekara utvrdite da li dete ima povecan treci krajnik koji moze biti uzrok takvog nalaza na audiometriji i cestih upala uha. Taj nalaz bi nam resio dilemu . Sto se tice vakcine ako dete ima ceste upale uha i nalaz Streptokoka pneumonie u brisu nosa treba detetu dati vakcinu, s tim sto se sa navrsene 2 god. deci daje vac. Pneumo 23 i ona je isto kao i Symflorix vakcina koja je sada uvedena kao obavezna vakcina. Slobodno daje Pneumo 23, ali posetite orl lekara zbog moguceg treceg krajnika
|
|
|
|