Dragce86 -> RE: Pitajte Pampers pedijatra (25.10.2017 21:23:56)
|
Hvala na ovim savetima, Dr. Cudno je sve to kod mene - kao da je u pitanju kombinovana alergija. Kupila sam nove patike u Deichmannu tada i nove carape pa povezujem da je od toga pocelo. Trpela sam neko vreme, prala noge sumporovim sapunom misleci da nije prvo gljivica jer je u pocetku bio samo svrab. Jednom se desilo da mi oteknu oba skocna zgloba uz svrab stopala ( pripisujem to angioedemu?! ) Proslo je do sledeceg jutra, sve se spontano povuklo kao da nikad nije ni bilo. Posle par veceri na unutrasnjoj strani rucnog zgloba me zasvrbelo, pocesah i izadje mi slivena urtika precnika oko bar 1.5 x 2cm i ceo dlan mi pocrvene. To sve je trajalo oko sat vremena i spontano se povuklo. Sledece vece na drugom rucnom zglobu ista prica i sve se to desava nocu. Pomislih da nije nesto od posteljine ili grinje, spavala sam sa rukom ispod jastuka i na toj ruci gde mi se desavala promena. Sve se desavalo uvece ili tokom noci te nisam mogla urtike pokazati ni koznom ni alergologu. Na osnovu anamneze, alergolog je pretpostavio da je rec o alergiji na aditive iz hrane, te da izbacim mnogoo toga iz ishrane. To sam pokusala ( verovatno ne bas 100% uspesno jer svugde ima emulgatora :( ). Nisam uvodila Aerius pokusavajuci da samo uklonim uzrok ali nije mi uspevalo. Toliko mi je koza postala iziritirana da mi se javljalo crvenilo uz ivice donjeg vesa kada me usece, ostajale su crvene linije ( dermografizam ) skoro do 24h i javljale su mi se urtike u preponama i na gluteusima. Onda mi se javljale urtike i prilikom pokusaja da obucem uske pantalone, na oba kolena bi iskocile istog trena pa sam odustajala. Znaci, bukvalno na svakom mestu pritiska bi ubrzo iskocila urtika - zatkolene jame, donji deo ledja nakon ustajanja, gluteusi, prepone... Jednog dana mi je otekao i srednji zglob 3.prsta sake iz cista mira ( bez svraba, bezbolan, bez crvenila koze, samo obican otok - visak tecnosti ), sve se povuklo kroz sat, dva. Prilicno me ova prica zabrinula, ali su se simptomi poceli povlaciti sa upotrebom Aeriusa, koji takodje dobih na preporuku i koji sam morala uvesti. Sada nema urtika, ali primetih da kada pojedem nesto suhomesnato osetim blag svrab oko butina i trupa,ali bez promena po kozi. Sta bih sve trebalo uraditi od nalaza? Da li je moguce da je ovo samo neka alergija ili ispod cele price se moze kriti nesto ozbiljnije - AUTOIMUNA ILI MALIGNA? Lab. je pre mesec bila uredna, CRP <2, leukocitna formula uredna, transaminaze mirne, urea, kreatinin mirni, glukoza uredna, masa bakterija u urinu. Imam uskoro kontrolu kod dermatologa, pa se nadam da cemo uraditi neke detaljnije pretrage, alergo test sad ne mozemo jer pijem terapiju, ali nadam se da ce iskljuciti druge potencijalne uzroke ovoga...
|
|
|
|