Pampers psiholog -> RE: Decembarski online sastanak sa Pampers doktorima (23.12.2015 13:37:12)
|
IZVORNA PORUKA: lesica RR IZVORNA PORUKA: Pampers psiholog IZVORNA PORUKA: lesica RR Pitanje za psihologa: Kako se postaviti prema ljubomornim ispadima starijeg deteta (5,5 godina) prema bebi. Meni deluje da što više pričamo sa njom, ona sve više tera po svom. Hvala unapred! Draga Lesice, Iako kažete da dosta pričate sa ćerkom, uvek ima smisla i dalje pričati. Možda je potrebno da korigujete malo način na koji sa njom razgovarate. Pitajte je da vam ispriča, shodno svom uzrastu, šta je brine u vezi sa sestrom ili bratom, kako biste registrovali šta je muči. Dajte joj da crta porodicu, bebu, sebe, vas - crtanje je odličan način za izražavanje osećanja, a i vi iz nega možete dosta toga da saznate. Pokušajte da nađete vreme da budete samo sa njom i da joj se tada potpuno posvetite. Hvala Vam. Mi u suštini sve što navodite i predlažete i radimo, ponekad mi se čini da se njoj mnogo više posvećujemo nego sinu, i čini mi se da je mirnija kada smo sami i kada nema "faktora" koji remete našu porodičnu rutinu - bake i deke, koje ne možemo da isključimo, obzirom da sa jednima živimo u kući, a i drugi su blizu a kako su jedini unučići, često su i oni prisutni. Da li smatrate da bi i sa njima trebalo da prodiskutujemo o načinu postavljanja prema njoj? Da, svakako ima smisla u razgovor uključiti bake i deke - možda da prisustvujete, ako već niste bili u prilici, kada je sa njima da vidite kako se komunikacija odvija. Možda iz toga nešto dodatno zaključite na šta biste mogli da im eventualno ukažete. Potrebno je i vreme za privikavanje.
|
|
|
|