|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  69 70 [71] 72 73   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od 9-12 meseci
12.4.2012 22:30:56   
bubulence
hej ,smemo papriku i boranije user posted image ? sve razmisljam sta novo da uvedemo a nista mi ne pada na pamet...

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 1751
12.4.2012 22:31:21   
Anoniman
Ja sam Neveni presekla na pola i ispekla u reri (bocneš viljuškom da vidiš kad je gotovo) oljuštila, izvadila seme i izblendala sa pavlakom. Mnogo joj se svidelo ali se pojaviše pečati oko usta pa smo zbog alergije obustavili.

Inače da se pohvalim: Nevena je danas smazala đuveč. Pravi đuveč za velike (bez soli, vegete i sličnih stvari), samo malo izgnječen viljuškom. A za salatu je jela svež krastavac isečen na deblje štapiće. Mislila sam da će da lizuće jer ima samo jedan zub, al ona je uspela da ga pogricka - kako ne znam...

(odgovor članu ishler)
  Direktna veza do poruke: 1752
12.4.2012 22:33:18   
branki*
nevena,bravo za krastavacuser posted image dodji da dajes bozi casove zvakanjauser posted image

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1753
12.4.2012 22:38:18   
bubulence
ema zvace kao velika, ali ona i mleko zvacka user posted image . vec vise od esec dana joj sve samo izgnjecim viljuskom i jede bez problea...
a kako pripremas papriku?
sutra cu probati ono sa zumancetom u rerni.. ne znam vise sta da joj dajem. na svu srecu ona jede sve bez problema (osim kacamaka, mada i tu ima pomaka) ali ne bih da joj vrti jedno te isto stalno

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 1754
12.4.2012 22:45:02   
branki*
bravo i za emuuser posted image
ja papriku ubacim i kuvam sa ostalim povrcem,obicno meso,krompir,sargarepa i paprika.ocistim od semenki.kad je kuvana,ogulim kozicu.to mozda i ne mora,ali ja takouser posted image

branki

(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 1755
12.4.2012 22:47:45   
bubulence
branki hvala draga, tako sam od prilike i mislila ali reko'' ajde da proverim...
probaceo sutra user posted image

< Poruku je uredio bubulence -- 12.4.2012 22:48:01 >

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 1756
12.4.2012 22:49:43   
branki*
he,he,i ja sve "proveravam"user posted image

branki

Direktna veza do poruke: 1757
12.4.2012 22:50:28   
Anoniman
I ja isto tako.

Ja sam Neveni od 6 meseci davala kockice mladog sira da žvaće i kuvanu šargarepu, bananu od kad je počela da jede jede tako što joj kidam komade i dajem da žvaće. Tako da smo bili u glupoj situaciji: žvaće sir, banane, kifle, plazma keks, ali kašicu jede samo skroz glatku kao da ima 4 meseca. Jedva sam dočekala da stavim tačku na to. Pomoglo je i to što smo nas 2 jele zajedno za stolom isto jelo.

(odgovor članu branki*)
  Direktna veza do poruke: 1758
12.4.2012 22:55:48   
bubulence
plazmu jos uvek ne smem da joj dam... plasim se da ne otkine mnogo...
branki, ne vidim tvoj tickeruser posted image

< Poruku je uredio bubulence -- 12.4.2012 22:56:18 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1759
12.4.2012 22:59:20   
branki*
boza ima tacno 13,5 meseci.nisam se jos bakcala da stavljam.meni boza sa 9 nije znao da jede keks.i mene bilo strah da ne odvali previse.sad vec gricka sam,iz svoje ruke.ma,jesce.ja sam se ranije puuuno opterecivala-sto ovo,sto ono...sad ne.

branki

Direktna veza do poruke: 1760
12.4.2012 23:00:36   
bubulence
pa nesto mi sumnjivo da smo istog uzrasta jer te se ne secam iz tromesecja user posted image , vi ste veeeejiki user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 1761
12.4.2012 23:01:12   
Anoniman
Jede lepo plazmu. Naravno, nikad je ne ostavljam nasamo sa plazmom. Žvakala je plazmu i bez ovog jednog zuba...

(odgovor članu branki*)
  Direktna veza do poruke: 1762
12.4.2012 23:02:56   
branki*
nisam tad pisala,samo citala,bubulence.

branki

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1763
12.4.2012 23:03:06   
bubulence
mi imamo cak 4, i 2 u najavi za naredna 2 danauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1764
12.4.2012 23:04:16   
bubulence
IZVORNA PORUKA: branki

nisam tad pisala,samo citala,bubulence.

aha, znaci onda nisi bila druzeljubivauser posted image ... ma sretale smo se po forumu ali nismo bas u tromesecju

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 1765
12.4.2012 23:06:15   
branki*

IZVORNA PORUKA: bubulence

aha, znaci onda nisi bila druzeljubivauser posted image ... ma sretale smo se po forumu ali nismo bas u tromesecju

user posted image

branki

Direktna veza do poruke: 1766
13.4.2012 11:46:02   
ishler
Hvala Branki,
ja sam davala plazmu ali odgrize komad pa hoce da se zadavi,inace ima 4 zuba.
ostalo gnjecim viljuskom sem rucka to pasiram zbog mesa.
Nisam jos davala sirovo voce.
Moja beka posto je rodjena ranije,nije joj sazreo tj. potpuno se formirao poklapac na zeludcu,tako da ne smem mnogo krupno da dajem jer bi povratila,a i malo jaca hrana joj ne prija,mada pocecu po malo da je navikavam.Sta sme od zacina?

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 1767
13.4.2012 11:54:27   
Ana RR
Ja sam počela Marku da dajem plazmicu (a nisam bila za to uopšte, nego me izludeo jer neće da jede), dam mu da gricka i uz nju pije jogurt. Juče je popio pola šolje jogurta i pojeo jednu plazmicu. Ne dopada mi se što plazma sadrži med i soju, ali eto ipak sam je dala..

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu ishler)
Direktna veza do poruke: 1768
13.4.2012 12:06:36   
nenja22
ja dajem plazmu odavno, po malo, ali bas voli d je gricka i cesto popodne kad nece da spava a nervozan je katastrofa i ne moze da se smiri, jedna plazmica i mladi sir na sto, pa mu dam da gricka i ira se i to ga smiri i na pola sata...nisam se cinjenica mnogo opterecivala, videla za med, malo mi bilo khm, jer kao ne pre godinu, ali nista mu ne bi i eto, sad je redovan repertoar...

nego sam ja po pitanju grickanja keksica generalno htela da kazem da je po meni to mnogo opustenije dati nego recimo koricu hleba, a sto je cest slucaj da se bebanama bez zuba daje da "cesu desni"...sta ga znam, kod koste je bar taj slucaj, on i ako odvali veci komad plazme, mulja je po ustima dok se ne raskvasi i to se lepo raspadne i prodje. a korica hleba se kad se nakvasi, samo ugumira i ok, moze da sklizne, ali sa druge strane ako se zagrcnu, pa im ode pogresno, moze darmar da napravi...ok, ovo me je naplasila mamina kuma, koja je bila sestra na institutu za majku i dete i nagledala se svacega u tom smislu, parcici hleba u nosu duboko ili jos gore skorz do pluca udahnuti i naravno nije to bas tako lako da se desi, ali eto, ja sam nekako usvojila da hleb dajem samo pod nadzorom, a za plazmu sam vec uveliko opustena

početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 1769
13.4.2012 12:23:30   
Ana RR
Nenja, slažem se za hleb, ja se ne usuđujem da dam Marku da sam žvaće. Kidam mu komadiće, ili namazane pavlakom ili umočene u jogurt i tako mu dam. Lepo on žvaće iako nema ni jedan zubić tj. tek mu je krenula donja jedinica, malko je provirila user posted image

< Poruku je uredio Ana RR -- 13.4.2012 12:24:05 >

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu nenja22)
Direktna veza do poruke: 1770
13.4.2012 12:35:29   
Anoniman
Hleb se zduda kad se nakvasi, a keks se topi. Hleb je daleeeeko opasniji od tvrdog keksa.

Ja sam protiv mlevene plazme i sličnih gluposti (mada dajem Milupine pahuljice sa keksom ponekad ). Mleveni keks je po meni za tovljenje jer toga može mnoooogooo više da pojede, tvrdi keks kad gricka jede polako i sa mnogo manje se zasiti. Tako da ja dajem plazmu za popodnevnu užinu da gricka, mlevenu ne planiram da dodajem u bilo šta. Kad treba da zgusnem voćni ili neku drugu kašicu dodajem Milupine pirinčane pahiljice bez mleka.

(odgovor članu Ana RR)
  Direktna veza do poruke: 1771
15.4.2012 17:08:14   
Yula
Pozdrav drage zenice. Evo i mene da se zapljunem na ovoj temi, mada moj bekac vec odavno gazi deseti mesec. S obzirom da je sklon alergijama, vecinu vremena provodim na temi: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama. Ipak, hvala Bogu, moj laki veliku vecinu namirnica odlicno podnosi i sada vec dolazim do toga da ne znam sta bih sledece mogla da mu uvedem.
Evo sta vce jedemo:

• krompir
  • tikvice
  • karfiol
  • brokoli
  • blitvu
  • kelerabu
  • bundevu
  • cveklu
  • plavi patlidzan
  • articoku ( koju retko jedemo jer sam cula da nije nesto bogata vitaminima, a alergena je prilicno )
  • papriku
  • sargarepu
  • prokelj

Od sutra planiram da uvodim i praziluk, da li je to ok?

Od voca jede:

• Jabuke
  • dunje
  • sljive
  • banane. Osim banana, svo voce i povrce naravno, jede termicki obradjeno. Zelenis kuvam u otvorenoj posudi u vodi, a ostalo povrce i meso u Baby Cook-u, na pari.

Od zitarica jede sve, osim pirinca na koga je odreagovao blazom alergijom, i to u vidu kacamka od palente, projinog brasna, griza, kao i kupovne cerealije Nestle 5 cereala.
Jede mlecne proizvode i to u vidu jogurta, pavlake i neslanog krem sira. Do juce je pio specijalno mleko NOvalac Allernova, ali od danas pije obicno adaptirano mleko.

E sada, zmaolila bih vas za preporuku sta bebi mogu jos da uvedem od namirnica za ovaj uzrast, imajuci u vidu da bi smo izbegavali vece alergene tipa riba, med, kostunjavo i bobicasto voce, soju... Namirnice mu sve pripremam ja sama, osim tih kupovnih Nestle cerealija koje ok podnosi. Inace, bebac nije probirac, sve jede i obozava da klopa!

Unapred hvala. user posted image

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 1772
15.4.2012 17:24:42   
Yula
Takodje imam jos jedno pitanje. Pokusala sam da citam temu ispocetka, ali imam mnogo obaveza oko bebe, pa necu uspeti sve da procitam. zato moram ovako na precicu :) Elem, ranije, dok sma ucestvovala na temi Ishrana beba od 6-9 meseci, cini mi se da su vecina zena bekama davale za dorucak, iliti jutarnju uzinu, kompot od voca. Sada sam bas bila iznenadjena kada sma procitala da vecina vas deci za dorucak daje zitarice, sto ste pre davale uvece, voce za popodnevnu uzinu, a uvece opet neki vid zitarica, ili ja to nesto nisam dobro razumela?

Evo kako idu nasi obroci:

• 6.00 - 270ml mleka
  • 9.00-9.30 - kompot od voca 200-240 mernih jedinica ( ne znam sta je to nisu ni grami, ni miligrami, ali na mojoj kupovnoj merici je tu crta i pise 240, a ne pise cega! )
  • 12.00- rucak, neka vrsta mesa i ranije je bilo dve povrcke,a sada 4, jer je to jedini obrok sa mesom i povrcem u toku dana, dok je do pre neki dan i popodne imao obrok od dve povrcke.
  • 15.00- dva jogurtica od po 100gr ( ovde su jogurtici gusti, jedu se kasikicom )
  • 18.00 - kasa od zitarica sa malo pavlake, 240 mer.jed.
  • Nesto pre 21.00- mleko, 270ml.

Zanima me da li je ok da beba jede ujutru voce, a uvece zitarice i zasto ste vi zarokirale vase uzine? I od kad se to radi? Na drugim mestima sam cula da je voce pozeljno jesti u prepodnevnim satima, jer ako se jede uvece zadrzava se navodno u organizmu, gde truli.

Zaboravila sam gore da napisem da bebac jede i meso jos podavno i to jagnjetinu, zecetinu i teletinu,a uskoro planiram da mu uvedem i zdrebetinu. Zivinu ne jede zbog alergije na jaja. Sa uvdojenjem namirnica smo poceli sa punih 6 meseci, i u pocetku smo ih uvodili svaka tri dana, a sada svaki 4., 5. dan jer je na pirinac ozbiljnije reagovao tek par dana kasnije, pa vodjena tim iskustvom duze uvodim svaku novu namirnicu.

Takodje, mali je veoma napredan, sa nepunih 10 meseci je imao 80cm i 12.335gr.user posted image

* Jos samo da se ispravim gore sam napravila gresku i rekla da mali gazi deset_i mesec, a zapravo on uveliko gazi 11.! user posted image

< Poruku je uredio Yula -- 15.4.2012 17:29:07 >

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 1773
15.4.2012 18:43:12   
minavb

IZVORNA PORUKA: Yula

Zaboravila sam gore da napisem da bebac jede i meso jos podavno i to jagnjetinu, zecetinu i teletinu,a uskoro planiram da mu uvedem i zdrebetinu.

Ovim sam posebno odusevljena.
Voce se jede prepodne iz vise razloga i to nema mnogo veze sa truljenjem, vec najvise sa glikemijom i lucenjem insulina. Po meni je ovo odlican raspored, i jogurtic za drugu uzinu je super. Moja drugarica iz Zeneve isto tako hrani svoju bebu, i letos je donosila te jogurtice koje je njen mali Mika jeo za drugu uzinu.

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 1774
15.4.2012 18:50:45   
nenja22
cao yula i ovde user posted image

ja mislim da to oko voca kad, da li prepodne ili popodne je prilicno individualno, mislim, ne bih rekla da su neke mame specijalno zarotirale to jutarnje/popodnevno davanje, nego neke prosto ovako ili onako daju...ja sam za prepodnevno davanje vise nego ikad ovde procitala, pa pocela uglavnom da primenjujem, a popodnevna uzina nam je plazma jedna da je gricka i mladi sir, pa da se igra (ali i pojede, svidja mu se) ili vocni jogurt, koji je sa vise jogurta, a manje voca (kucna izrada)

e sad, ono prethodno, koje jos povrce mozes...od 10.meseca generalno mogu mahunarke, znaci pasulj, grasak, boranija...one jesu malo teze za varenje, za alergeni potencijal, ti ces bolje znati...znam da za odrasle se preporucuje da obrok koji je sa tim, ne bude i sa mesom pa sam tako slicno i kosti davala, recimo pasirani pasulj sa mladim sirom (vrlo mu se svidelo) a grasak kroz neke kupovne kasice sam jos i ranije uvela, mada mu nisam specijalno spremala ovako...boraniju jos nisma isto, ali racunam isla bi i ona sa sirom ili pavlakom ok...

praziluk moze pretpostavljam, ali ako nisi obicni crni luk, ili pre jos mladi, mislim da je to mozda bolja opcija (nekako bih rekla da je praziluk jaci, mozda se varam?)

nije povrce, ali i testeninu umesto recimo pirinca mozes mozda poceti, kostina uzina pored navedenog, ponekad bude i par makaroncica sa pavlakom, isto obozava da se sam igra/jede i maze usput naravno user posted image

eto, to mi za sad pada na pamet, ako se jos neceg konkretno set_im, dodacu.

a da, poceli smo da pokusavamo voce i nekuvano, tj. neobradjeno termicki, ali za sad to nije proslo, igra se on i sa parcencetom jabuke ili kruske, ali slabo tu pojede, a par dana kad sam pokusala rendano, pa na kasiicu, nije nikako islo, te smo se vratili tom nekom brzinskom barenju, sto nam je praksa neko vreme vec.

evo, okvirni jelovik sadasnji, isto nekog pregleda radi

5-6h ujutro sisanje+150ml mleka (samo flasica mislim da ce vrlo uskoro postati, posto kako registruje tatu da je ustao i otisao u kuhinju, tako prestaje da sisa i zapomaze dok se on ne vrati user posted image )

oko 9h dorucak:
neka varijanta zitarica sa mlekom
popara
kacamak
(porcija oko 200ml)
mislim da cu mu davati uskoro i hleb sa puterom i jogurt da pije, posto same komadice hleba jede, a i puter dodajem u poparu recimo

12-1230h uzina:
voce (jabuke, kruske, breskve, kajsije, bundeve, i ovde i uz rucak, kako kad, banana i sljiva na zalost za sada ne, kanim se da probam opet da vidim da li ce biti problema nanovo)
(oko 150g)

15/1530h rucak
meso (piletina, teletina/junetina, jagnjetina)
povrce (blitva, spanac, krompir, sargarepa, celer, krafiol, brokoli, persun, paskanat, tivica, crni luk, paradajz, pasulj, grasak...mozda sam nesto i zaboravila, ali to je to otrpilike)
pirinadz
testenina
mladi sir
(ovo sve, dobro ne sve zajedno, naravno user posted image u meri oko 200g)

oko 18h uzina:
plazma i mladi sir ili vocni jogurt (oko 100g)
ponekad se i preskoci, kad je rucak kasnije

20-20i30h vecera:
neka varijanta zitarica (oko 200ml)

pred spavanje, oko 21h sisanje
jednom nedeljno kad ja radim uvece, popije umesto toga oko 200ml aptamila (mislim da cu polse godine preci na to svakako, ali nisam jos skroz sigurna)

< Poruku je uredio nenja22 -- 15.4.2012 18:54:20 >

početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 1775
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  69 70 [71] 72 73   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  69 70 [71] 72 73   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
Hidratacija najmlađih u letnjim danima
Tokom letnjeg perioda i visokih temperatura koje su sve češće, najvažnije je redovno se hidrirati. Ovo se najviše odnosi...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here