Didy
|
Macaki, draga, ne počinji ništa dok ne pročitaš knjigu. Onda će ti biti jasno zašto se nešto radi, nećeš napamet. Poenta knjige je da svako dete ima neku svoju caku i da ne postoji neko striktno pravilo. Ja sam Stefana ostavljala samog odmah, ali on je tad već imao godinu dana, stajao je u krevetiću i plakao. Srce mi se cepa sad kad se samo setim... Jednom sam ušla u sobu, a on je stajao glave naslonjene na ogradicu od krevetića i tako spavao. To mi je bio najtužniji prizor u celom tom "projektu" odvikavanja od uspavljivanja. Tvoja bebana je još mala, pa ne bih s njom bila tako surova. Iz ove perspektive, i sa Stefanom bih drugačije. Ne bih napravila tako oštar rez, već bih ga postepeno navikavala, da bude manje stresno za oboje, posebno za njega. Ja bih je na tvom mestu stavila u krevetac kad vidiš da je umorna i mazila je dok ne zaspi. I tako nekoliko dana. Biće ti teško da ustaješ noću, ali izdrži. Pripremi se na to psihički. Možda je bolje kad ste oboje kod kuće. Mi smo počeli u petak uveče, da imamo vikend, da mm ne ide prebijen ko pas na posao. Onda bih je stavljala u krevetac, pa samo stajala pored, povremeno je pomazila, pa tako nekoliko dana. Onda bih samo stajala, pa opet tako nekoliko dana. Onda bih je ostavila, ali sa otvorenim vratima od sobe (kod Stefana je palilo da mu viknem iz druge sobe da smo tu i on se smiri). Kraj je kad uspeš da je spustiš u krevetac, pomaziš, izađeš i zatvoriš vrata. To može trajati i nedeljama, ali će joj svaki put trebati sve manje vremena da zaspi. Pazi samo, nemoj da počinješ ako nisi potpuno sigurna da ćeš izgurati. Dogovori se i sa tm, nema da on odustane, pa je uzme. Beba mora osetiti da ste oboje odlučni. Ako samo jednom popustiš i uzmeš je, podojiš, to će joj biti poruka - Aha, treba samo dovoljno dugo da plačem i dobiću ono što hoću. Prvih dana će izgledati strašno, ali će se već kroz par dana videti pomak. Mislim da je bolje da i ti i tm učestvujete u tome, u suprotnom će naučiti da je samo ti stavljaš u krevet. I još nešto, morate biti ekstra nežni prema njoj, maziti je i pričati joj, ne sme da oseti da ste ljuti, da je ona nešto kriva, jer i nije, vi ste je tome naučili da se tako uspavljuje. Pre spavanja provedi s njom pola sata-sat u maženju i igranju. Nemoj je ostaviti samu pre spavanja, pa je onda samo ostaviti samu u krevecu, osećaće se napušteno. Ja sam se tih dana Stefanu maksimalno posvećivala, a pred spavanje smo se baš mazili i igrali dugo. Da zna da ga volimo. Kad krene uspavljivanje, znao je da smo odlučni. Ja sam mu pričala da ga volimo, da je veliki dečak i da je vreme da nauči sam da spava... K te neće razumeti, ali će makar tvoj ton razumeti. Ako je bolesna, sve pada u vodu i nastavlja se kad dete ozdravi. Ako ste u gostima, lezi pored nje, jer je ne smeš ostaviti samu u novom okruženju, uplašiće se). Važno je da znapravilo kod kuće. Tih prvih dana koji su ključni organizuj se tako da budete kod kuće u vreme spavanja (šetnja je ok, ako zaspi u kolicima, ok je). Samo tih prvih par dana. Posle toga će sve ići lakše. Stefan je tad spavao samo jednom u toku dana i gledali smo da to bude kod kuće. Počeli smo u novembru, a krajem decembra smo išli u Sloveniju. Nosili smo mu putni krevetac i prva noć je bila kritična dok se nije navikao na prostor. Već sledećih je spavao sam. Ostavimo ga, poljubimo, pustimo projektor i izađemo. Čim zaplače, uđemo i poljubimo ga, pomazimo i opet izađemo. Eto, bila sam detaljna. Ako te još nešto zanima, pitaj.