dunja RR -> RE: Ishrana bebe od 6-9 meseci -V deo (1.7.2015 15:43:52)
|
IZVORNA PORUKA: milicicak IZVORNA PORUKA: World Ja pahuljice ostavim preko noci natopljene pa ujutru skuvam. Ne bacam tu vodu u kojoj su bile, samo dodam jos. Milicicak, sto se baca voda? Misljenja oko toga da li bacati vodu posle potapanja su razlicita, neki kazu da neki ne. Ja licno mislim da se tako bolje odstranjuje fitska kiselina (mozda nisam u pravu) a i vise volim kad se pahuljice kuvaju u vecoj kolicini biljnog mleka :) pri tom i blago isperem pahuljice posle potapanja jer mi onda kasa ima lepsi ukus :) Opet sam u nedoumici [sm=smiley36.gif] IZVORNA PORUKA: mila83 Dunja,evo ga odlican tekst o zitaricama,koje se potapaju i kako,koliko: Fitinska kiselina i potapanje žiitarica Integralne žitarice u svojem omotaču sadrže fitinsku kiselinu, koja se u digestivnom traktu lako vezuje sa korisnim sastojcima hrane, poput gvožđa, kalcijuma ili magnezijuma. Vezivanjem sa fitinskom kiselinom nastaju jedinjenja koja ove minerale čine praktično neiskoristljivim. Jedan deo fitinske kiseline se već smanjuje kuvanjem, ali da taj efekat bio što bolji, potrebno je da pomenute integralne žitarice prethodno natopimo. Proces natapanja izgleda ovako: stavite 1 meru žitarice u veliku činiju u kojoj ćete je natapati. Isperite žitaricu 3-4 puta, koristeći vodu sa česme, na sledeći način: sipate vodu do vrha činije, promešate rukom zrna i pažljivo odlijete vodu. Prilikom odlivanja vode, primetićete kako sa njom izlaze sitne nečistoće (zemlja, grančice, ljuskice), kao i oštećena “mrtva” zrna, koja vam ionako nisu potrebna. Kada odlijete poslednju vodu, sipajte preko žitarice 2 puta više vode, ali ovoga puta koristite izvorsku, flaširanu vodu ili vodu iz specijalnih kućnih filtera. Nema smisla da zdravu hranu pripremate u nezdravoj vodi sa česme, punoj hlora i kamenca. Natapanje žitarica će biti efikasnije, ako u vodu umešate i kašičicu soka od limuna ili prirodnog jabukovog sirćeta (ovo pomaže bakterijama i enzimima koji neutrališu fitinsku kiselinu da efikasnije deluju). Ovako pripremljenu i natopljenu žitaricu poklopite tanjirom ili bambusovim podmetačem, da ne upada prašina, ali da ima vazduha. Ostavite žitaricu da se natapa na sobnoj temperaturi više sati, a najbolje preko noći. Kada se hranite zdravo, neće vam biti teško da razmislite da li ćete sutra kuvati neku od ovih žitarica i da ih potopite blagovremeno, tj. pre odlaska na spavanje. Ujutro, kad ustanete, vaše žitarice će biti “probuđene” kao i vi, spremne za akciju! Proces kuvanja žitarica koje zahtevaju prethodno natapanje izgleda ovako: Pre svega, vodu od natapanja ne bacajte, već je zajedno sa žitaricom prespite u šerpu u kojoj ćete kuvati. Sada opet čitam ovo, i piše da se ova voda u kojoj se potapaju žitarice ne prosipa, i nije mi sada jasno .. Ako se žitarice potapaju zbog fitinske kiseine, zašto se ta voda ne baca ... da li zna neko kako treba tačno?
|
|
|
|