RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> U očekivanju (deteta)

Poruka

lesica -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 21:58:54)

Gde ste drugarice?

Kakve ste?

Ja sam polušlogirana, danas kao sređivala kuću, sklanjala jelku, a čeka me još miliion stvari. Sad ću malo da sednem da čituckam šta ste sve pisala, nisam stigla danas.

Boko, Chipsy, pričate o euz koji se radi na početku 2. tromesečja? To su soft markeri, imamo i temu KLIK ja sam između ostalog to radila, moja dr kaže da je to čak i preciznije za utvrđivanje sindroma od dabl testa, a posle 20. nedelje ide euz gde se gledaju detaljno organi, protoci...

Trco, ajd da poteramo Luku više [sm=smiley36.gif]

Nove trudničice dobro nam došle [sm=bravo.gif]

I daaaa, da ne zaboravim, javila se Branki juče, dobre su obe, zvaću je ja sutra ponovo pa javljam.

bubulence -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:03:04)

Lesice pozdravi nam branki, reci joj da mislimo na nju i njenu lepoticu!

*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:08:23)

Choopsi da, postoji genetski sonogram u prvom trimestru gde se vidi samo da li beba ima nosnu kost, debljina vratnog nabora i da li otvara sakice. To su prvi markeri za daunov i edvardsov sindrom, ali imas i genetski sonogram drugog trimestra gde se gledaju druge stvari koje takodje ukazuju na ove sindrome, a ne mogu se videti u prvom trimestru, a to je duzina nadlaktice i butne kosti, obim glave i anatomsko morfoloski pregled. Ovu vrstu EUZ ne moze raditi bilo koji ginekolog, vec posebno specijalizovani lekari za tu oblast. Recimo DR. koji mi je vodio prvu trudnocu me je poslao na taj pregled, jer ga on ne radi, a sad me je moja Dr. takodje uputila dalje, jer takodje to ne radi.
Sake, stopala i svi prstici vide se i u 12. nedelji kada se radi prvi EUZ, meni je sad na double testu doktorka brojala prstice i videla pol.

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:10:04)

hahhaha moj citat sa te teme:

IZVORNA PORUKA: choopa choops

[sm=smiley20.gif] Bravo lesice!

Inače, ja prvi put čula za ovo....

[sm=smiley36.gif]

Pozdravi branki puno! [sm=smiley1.gif]

Ja sam dobro, izmjerih šećer, dbar je sad ću s nečim da se počastim :-)))))

Šta ti radiš? Kako je drugarka mala?

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:13:39)

Boko ma ovaj dr što mi je radio taj UZ u 18+1 nedelji, radi inače ekspertne UZ. Nego sam ja tad slučajno zakazaal baš kod njega pregled, rekoh ima dobar aparat da se pregledamo [sm=smiley1.gif] Nisam ni znala da se tad rade te neke stvari....

lesica -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:16:09)

Ma kažem vam, kao sređivala nešto, i ni ne nazire se kraj tome... sve se kanim da izvučem Lenkine stvari da ispretresam šta će mališa moći da nosi, a ostatak da prosledim dalje i razdelim, međutim sve me neka muka hvata pri pomisli na to [sm=smiley36.gif] Doduše i smlaćena sam još od subote, išli smo na žurku a malo se odvikla, pa tako kljucam..

A gospođica šćer je jedva danas dovučena kući, zapatila se kod mojih i neće... bukvalno smo je na silu doveli [sm=jezicek.gif]

*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:17:16)

Pa cudi me onda da ti je rekao da se u toj nedelji mogu videti samo prstici i pol bebe, kad se bas u tom periodu gleda jos mnooogo stvari?
Ja sam i u prvoj trudnoci bila na tom pregledu, jer zbog krvarenja nisam smela na AC i merio je butnu kost, uporedjivao sa nadlakticom, gledao proporcije bebe, sve unutrasnje organe ispregledao, cak je video bebine jajnike i matericu i gledao jesu li smesteni gde treba, zatim kompletno srce i protoke kroz krvne sudove srca i mozga i jos svasta nesto.

*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:23:32)

IZVORNA PORUKA: lesica RR

Ma kažem vam, kao sređivala nešto, i ni ne nazire se kraj tome... sve se kanim da izvučem Lenkine stvari da ispretresam šta će mališa moći da nosi, a ostatak da prosledim dalje i razdelim...

Lesice blago tebi ako mozes ponesto i da iskoristis. Mi sad za decaka nemamo ama bas nista! Sve stvari su zenske, sve cu morati novo da kupujem... Nisam slusala kad su me savetovali da kupujem neutralno...

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:27:00)

Lesice, hoćeš da se mijenjamo za stvari? [sm=smiley36.gif] Meni je ostalo više robe od Matije, Larino sam sve razdavala [sm=smiley36.gif]

boko pa dobro nije mi baš samo gledao prstiće i to (mrzi me da tražim nalaz), nego je rekao nešto u smislu to što se sada vidi je sve OK (srce, organi, pojma ti nemam šta), ali da je onaj u 12-oj nedeji bio bitan te da se on nada da su mi i tad bili dobri nalazi. [sm=zmeden.gif] Ja to nisam ni računala - tu butnu kost, nadlakticu i to, jer to rade na svakom pregledu, pa je bilo i na ovom, nisam ni obraćala pažnju...

lesica -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:28:47)

Boko, ja imam nešto za prvi period, kako je L rasla sve se pretvaralo u roze [sm=smiley36.gif] Međutim naša Dija RR me je iznenadila [sm=smiley27.gif]
Međutim, rešavam se kao da rsčistim Lenkine stvari ne bi li napravila mesta po ormarima, u krevetima... Ma baš me više sve to frustrira, a tek nas čeka krečenje, tumbanje...

Čupo, može, ja bez pardona sada ko god da mi ponudi uzimam... za L nisam imala opciju ( ja prva na sve strane sa bebom) ali zato sad..

*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:37:41)

Chupo ma naravno da nije gledao samo to, nego kazes da ti je rekao da se tada vise ne mogu videti markeri za ds. Na svakom uz se gledaju razlicite stvari, zavisno od perioda trudnoće, neki markeri se vide u prvom tromesecju, kasnije su nepouzdani, a neki koji se u prvom ne mogu videti rade se u drugom, ali se i jedni i drugi odnose na genetske bolesti. Sad videh i da je Lesica postavila link ka temi.
Meni je to bilo jako važno da uradim zbog loseg double testa i visokog rizika za ds, a AC nisam mogla da radim zbog krvarenja. Mozda me je zato malo detaljnoje ispregledao. Sad je double dobar, ali ipak cu ići i na taj EUZ, da budem sigurnija.

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:42:30)

Sad pogledah taj nalaz, i ne piše ništa slično kao ono Lesicino tamo. Samo standardno one mjere (bpd, hc, fl, ac) Znam da mi je pokazivao protok i sve organe, ali ne piše ništa konkretno osim-krupna anatomija ploda uredna....

Jao Lesice znam kako ti je...Ja tek trebam da siđem da atražim stvari, jer je MM to sve zatrpao, na donjem spratu ima da poludim dok ne nađem. A sve čekam pregled da azavršim da vidim šta će mi reć pa da počnem pomalo, da se ne opteretim odjednom. I kolica, sjedalice treba oprat, naći djelove kreveca [sm=smiley29.gif] A još smo kao mislili i da zovnemo molera da nam okreči plafone u sobi i dn. boravku. Vidim već kako će biti zabavno [sm=smiley36.gif]

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:47:56)

Boko, pa i ja bih išla da sam znala, nego evo nisam [sm=zmeden.gif] Možda ga ja nisam dobro ni ukapirala jer nisam znala šta treba da ga pitam (ja se obično naouružam s pitanjima totalis prije pregleda [sm=smiley9.gif] ), a on je rekao da je sve OK i meni je to bilo dovoljno. A opet, može bit i da nije rekao jer je naplatio kao obični UZV [sm=smiley36.gif] Kako god, šta da mu radim sad...

*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:48:33)

Choopsi to je verovatno što nije bilo potrebe da se odradi detaljnije. Kod mene je moralo zbog lošeg doubla i visokog rizika za ds, a sad radim za svaki slucaj. Ovo inače nije obavezan pregled.
Joj i mene čeka sve to što i vas, samo malo kasnije. Mi na proleće planoramo krečenje, treba nameštaj u dnevnoj da menjamo, odnosno samo garnituru i treba deciju sobu da sredimo. Eleni krevet novi da se kupi, još jedsn ormarić za nju, ona svoj istupa bebi i tako redom... Mada ja još imam vremena, pa mi je opušteno [sm=smiley1.gif]

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 22:59:25)

Boko možda.

sad mi pade na pamet...Zašto nema neka tema koja bi stajala kao ljepljiva u kojoj se ne bi komentarisalo već samo stajao raspored i link na temu o tome, tipa
Važniji pregledi u trudnoci
1.Prvi ultrazvuk - radi se tad i tad---->link na temu
2.Double test- radi se tad i tad---->link na temu
3Triple tets- radi se tad i tad---->link na temu
4.Soft markeri - radi se tad i tad---->link na temu
5. EUZ 1,2,3 radi se tad i tad---->link na temu
6. AC radi se tad i tad---->link na temu

I tako dalje...Ili to već imamo? [sm=zmeden.gif]

*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:03:15)

Odlična ideja Choopo. Predloži nekom od moderatora, kso na primer Trći... ona i tako be planira da se poradja, pa će imati vremena [sm=smiley36.gif]
Trćo [sm=smiley31.gif]

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:06:19)

hahahah da Trco, trebala bi zbilja ovu uslugu da nam učiniš :P

(Da se iznervira toliko, da joj počnu trudovi [sm=smiley36.gif] )

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:10:26)

Je l' zna neko s čime bih mogla da pomiješam mljeveni lan? Nemam jogurta, a pošto sam tek počela neki dan to da pijem, nemam blage veze s čime se to mješa? Mlijeko? [sm=zmeden.gif]

Chipsy -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:12:24)

Ja sad tek procitah za te soft markere. Mislila sam da sam prilicno informisana , ali eto... Kad sam bila na UZ u 12. nedelji dr je rekao vidimo se na AC, nije mi to uopste pominjao. Jesu li to markeri za ove sindrome ili onako uopste? Cak sam i zvala analife, oni mi rekose da ne zakazujem pre 19. nedelje, ni oni mi to ne pomenuse. Sad je gotovo.
Blago nasoj Soni, ona ne zna ni sta je ctg[sm=jezicek.gif]

*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:16:34)

IZVORNA PORUKA: Chipsy

E da znaš da joj je blago! Manje je boli glava!
Choopo ja sam lan i žitarice mesala sa jogurtom jer ne volim mleko, ali ako voliš možeš to da smutiš. Možeš i sa voćnim sokom.

bubulence -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:22:44)

jao da, Soni bar oko toga ne mora da brine. ovde kod nas na sve te salju, sve se raspitujes i samo te boli glava.
cekajte zene, stanite u red za spremanje. ja jos nisam kupila komodu za bebine stvari, nisam oprala drugu turu a i prvu cu morati jos jednom... pelene, maramice i to sto treba za porodiliste isto nisam uzela ... imam ipit za porodiliste i dobru volju da se porodim i to je to [sm=smiley36.gif], ali tek tamo za 10ak dana...

choopa choops -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:24:26)

IZVORNA PORUKA: Chipsy

Istina [sm=smiley36.gif]

Boko sok ne smijem, ali ću probat s mlijekom, pa kako mi bude. Mada već vidim da će biti [sm=smiley11.gif] Ali moram priznat da mi lan pomaže kod zatvora, pa ću ga popit s bilo čim...

bubulence -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:29:31)

Cupka ja sam primetila da meni pomaze cedevita [sm=smiley1.gif]. a i lan mi je pomagao izgleda, samo sto sam uzimala one lanene plocice... nije bas da sam kakuckala svaki dan ali i svaki 2-3 je za mene premija.
zene pravila sam pitu po receptu sa rr. ide pivo u pitu i ja prvo nisam htela zbog Eme. medjutim kako alkohol ispari na odredjenoj T a i ostale mame su pravile sa pivom iako imaju decu, napravim i ja. i sada sam sigurna da sam pijana [sm=smiley29.gif]. muka mi je i boli me glavudza. jeli to znak pijanstva?

Chipsy -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:31:58)

Hehe, bubi, pravis se tu naivna , kao ne znas znakove pijanstva[sm=jezicek.gif]
Choopo, mozda sam vec pisala, ali zaista pomaze kompot od suvih sljiva i suvih kajsija. Ja ga kuvam svako jutro, uzmem po 3. Cak sam primetila da bolje deluje kad ga pijem posle dorucka.

bubulence -> RE: Trudnice (1-42) nedelja 01/15 [chat] (19.1.2015 23:33:44)

Chipsy verovala ili ne ali alkohol sam pila svega 5x u zivotu. zeno i ovako nisam sva svoja samo mi jos alkohol fali [sm=smiley36.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  71 72 [73] 74 75   Sledeća stranica >   >>