Maslacak15 -> RE: Beba ne priča (2.11.2014 17:25:39)
|
Joj kojim redom da krenem, Dunja naravno da nemas razloga za brigu i sva razmisljanja na tu temu probaj da odlozis na godinu dana. Stvarno to mislim. Misho bice takozvane "jezicke eksplozije" verovatno uskoro. To o propricavanju je verovatno jedno od najgorih mitova i legendi koje bivaju prenoseni sa kolena na koleno. Ima dece koja sa deset meseci znaju kako kaze kuca i kako kaze maca ali ona su u velikoj manjini. Ja bih rekla to su bas izuzeci, a kad se slusa carsija ispade neko pravilo. Znate koji je prosek sa osamnaest meseci - 10 reci ! Racunajuci i mama i tata. Ja sam bila zva zbunjena zbog tih prica cekajuci da stariji sin progovori iako je on bio izuzetno verbalan, pricao je " bejbi kineski vrlo rano". To rano ne mislim 4 meseca naravno nego na primer godinu dana i jace. I nije zaklapao. ali nista nije imao smisla. Krenuo je tek sa 17 meseci ali izuzetno progresivno. Ocu da kazem, zbog takvih prica i laznih ocekivanja ja sam skoro tripovala da mi dete kasni.... Tokom proteklih par meseci sam cula od cetiri vaspitacice nezavisno u vrticu, potpuno fascinirane komentare da ne mogu da veruju koliko on prica. I kakav recenicni sklop ima. I dvojezican je. U decembru puni tri godine i vodi odavno poptuno normalne razgovore na vrlo apstraktne teme. Govori tecno, gramaticki korektno. Sa dve godine je znao stvari tipa : tata da li mozes da mi doneses krisku hleba sa marmeladom, ja sam puno gladan. Sustina je - dete je lingvisticki obdareno, a ja sam slusajuci urbane legende mislila da zaostaje?!?!? Mladji nije toliko brz kod njega jos nije doslo do eksplozije sa 18,5 meseci ali ja poucena iskustvom se ne brinem uopste. Izrazito je komunikativan neverbalno, kopira grimase, slusa sve ispunjava zadatke i prica sledece reci: mama tata, jaje, mehr ( vise na nemackom), buba, jakna, keks, ajs ( sladoled), moje, meins ( isto na nemackom ), da i ne, pas, bonbon, cita i halo. Mozda sam nesto ispustila ali to je to manje vise. Zna da pokaze gde su mi delovi tela, nos noga zubi pupak i slicne stvari. Znaci saradjuje. I to je vise nego dosta. Vrlo je moguce da ce i on biti pricljiv. Meni stvarno kad cujem carsiju, izgleda kao da su svi sa godinu dana drzali politicke govore[sm=smiley36.gif] Opustite se. Ako dete posle napunjene dve godine bas nista ne kaze, treba se konsultovati ali i u tom slucaju ima mnogo dece koja uhvate prikljucak i nastave potpuno normalno da se razvijaju....
|
|
|
|