Maslacak15 -> RE: Trudnice (1-42 nedelje) 10/14 [chat] (22.10.2014 20:50:54)
|
Gde ste trudnice?[sm=smiley36.gif] Kad me vec pominjete, evo ga jos jednom u etar za dragu Daciku i sve trudnice koje razmisljaju o planiranom carskom rezu. Nedajte da vas poradjaju pre 39+0 bez jake medicinske indikacije. Molim vas. Jeste smatra se da ulaskom u 38 u nedelju trudnoca usla u " termin" tj beba se ne smatra nedonosce AKO i to je presudno porodjaj krene prirodno. To znaci u individualnoj situaciji kod nekih zena, koje su u manjini, porodjaj krene spontano pre ali onda to znaci da je beba pripremljena, fizioloski upozorena i obicno spremna za taj cin. Bebe budu obicno sasvim ok ako se rode par nedelja pre termina. Elektivni carski je nesto sasvim drugo. Vi neznate da li bi vasa beba mozda da je ne dirate cekala do 41+0. Jako vazne stvari se desavaju u poslednjim nedeljama po pitanju sazrevanja pluca, mozga itd. Pokazano je retrospektivno svugde u svetu da su bebe rodjene carskim u 38 oj nedelji manje fit, da cesce imaju problema sa disanjem, cesce zavrsavaju na intenzivnoj i bivaju losije ocenjene. U stresu su vrlo cesto. Kada je to postalo jasno, svugde u savremenom svetu je promenjen propis i lekarima je nalozeno da NE poradjaju pre 39+0. Naravno sve ovo ne vazi ako je beba ugrozena, ako majka ima problema tj postoji nekakav konkretan razlog da se trudnoca skrati, ovo vazi za planirane carske gde je sve ok. Neki doktori u Srbiji su svesni toga, ali ima ih i onih koji malo kaskaju za modernom medicinom i kazu stvari tipa " beba je dovoljno velika". Velika nije jednako zrela. I beba od 4kg moze biti manje zrela od bebe od 3kg. Izvinjavam se na OFFu ali stvarno mislim da je vazno da ovo procitaju sve trudnice i da znaju. Ja sam imala dva carska na 39+0 i 39+4 ( drugi put sam hrabro cackala mecku, dobro nije krenulo samo od sebe)[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif])
|
|
|
|