Bebana17 -> RE: Vantelesna oplodnja XIV (7.12.2014 13:53:38)
|
FET se radi u prirodnom ciklusu ili stimulisanom, ukoliko žena ima ovulacije ide se na prirodni ciklus, prati se ovulacija sa ultrazvukom, i lh trakicama, kada se konstatuje da je ovulacija bila vraća se embrion u onom trenutku koliko je star sam embrion, blastocista se vraća peti dan od ovulacije (ili šesti, ako je šestog dana nastala). U slučaju stimulisanog ciklusa, ne gleda se ovulacija već žena uzima estradiol (u belim tabletama cikloproginove, ili estrofem) do određenog momenta (debljinu endometrijuma i fazu gleda dr preko uz) pa u određenom trenutku uvode i progesteron; nakon toga opet dr preračunava kada vraća embrion. Ništa komplikovano, mnogo komfornije, žena nije izmučena stimulacijom kao u redovnom postupku, i verujem da uz dobar kvalitet embriona lakše se dolazi do trudnoće, nego u redovnom ivf, odnosno novija statistika pokazuje da je u pitanju veći procenat nego kao što se na početku mislilo. Ja sam trenutno na stimulaciji gonalima i menopurom + diferelin, samo dva dana (osim diferelina koji uzimam duže), a već me stomak muči, plašim se da mi je prejaka stimulacija. U prva dva postupka mi nije bilo tako.
|
|
|
|