*boka* -> RE: Krvarenje u ranoj trudnoći (9.12.2011 0:12:26)
|
IZVORNA PORUKA: Maslacak15 Sa stanovista nauke nema bas nekog dokaza da je to zasnovano na cinjenicama jer trudnoca koja normalno napreduje po pravilu se sama odrzava dovoljnom kolicinom progesterona iz zutog tela i iz posteljice. I ja zivim na zapadu i imala sam u ranoj trudnoci jedan dan krvarenje u petoj nedelji . Nije bilo jako ali je krv bila crvena. Kada sam to pomenula doktorki samo je odmahnula glavom. Sve je ok i nikad niko nije predlozio progesteron niti je bilo potrebe. A sve te price o devojkama koje su mesecima bile na progesteronu ne dokazuju ama bas nista. Kod nekih zena se prosto ne izlucuje dovoljno progesterona da bi se trudnoca odrzala i upravo to je cesto razlog spontanih pobacaja na pocetku trudnoce. Takodje manjak progesterona u organizmu je cesto uzrok sto zene ne mogu ostati trudne, jer bez dovoljne kolicine tog hormona oplodjena jajna celija ne moze da se odrzi i trudnoca se ne moze izneti do kraja. To je meni doktor objasnio kada sam ja prokrvarila i kada sam zadrzana u bolnici i kada sam ga pitala zbog cega mi se to dogodilo. Meni je jako puno vremena trebalo da zatrudnim i prvo krvarenje sam imala u 6. nedelji, tada sam pila utrogestan malo jace od mesec dana i prestala. Zatim sam u 14. nedelji ponovo prokrvarila i tada sam imala odliv i od tada sam na progesteronu bila do kraja. Eto, kod mene je upravo manjak progesterona bio problem. Taj drugi put kad sam prokrvarila i kada sam otisla u bolnicu, secam se doktor je uradio prvo ultrazvuk i rekao, odlicno, dobro je, beba je ziva i posteljica se ne odlubljuje. Ja sam samo uzviknula hvala Bogu, znaci nije spontani, a on mi je rekao, pa da niste odmah dosli i dobili inekciju, do jutra bi verovatno bio spontani. Da ga nisu uzimale, verovatno bi isto bilo ok u velikom broju slucajeva (vidi ielenin post). Sve zavisi samo od toga sta je uzrok krvarenja. Ukoliko je manjak progesterona problem, velike su sanse da se trudnoca zavrsi pobacajem, jer bez progesterona nema trudnoce. Ukoliko je uzrok krvarenja hematom, placenta previa ili odlubljivanje posteljice e tu vec progesteron nema nikakvu ulogu. Obzirom da je, kada je obilno krvarenje u pitanju, lekarima nekad tesko da ustanove odmah sta je tacno uzrok krvarenja, oni prvo prepisuju progesteron, pa ukoliko se krvarenje neposredno nakon davanja progesterona zaustavi, onda je upravo u tome i bio problem. A ukoliko se nastavi, onda je nesto drugo u pitanju.
|
|
|
|