Ushtipak
|
Vik, samo se ti danas opusti, pa sutra cekamo lepe vesti Evo da odgovorim Dani, i ostalim trudnicama i mamama koje misle da imaju problem sa dojenjem, a sve zahvaljujuci nasim jaaaaako strucnim lekarima i babicama, koji znaju da lece bolesti, a o zdravim, normalnim procesima kao sto je dojenje ih mrzi da se informisu. E pa ovako: 1. Novorodjenim bebama zeludac je velicine klikera. Nema nikakve potrebe da se dojke gnjece, maltretiraju, stavljaju na pumpe i slicno! Prvih dana ide kolostrum, prvo mleko koga ima malo, ali je kao lek dragoceno i daje bebama imunitet i svasta nesto korisno. 2. Bebe ne placu samo zbog gladi i ne mora da im se tura bocica u usta cim zaplacu. Placu zbog svega... 3. Mleka ima taman toliko koliko bebama treba. Dok su tek rodjene, uspavane, zute, sa nerazradjenim crevima, dosta im je par kapi. Kad se malo razbude i ocvrsnu, i mleka ce biti vise. To je priroda uredila. 4. Kad mleko nadodje i grudi zabole, dovoljno je nezno ih u krug pritiskati prstima kao kada se svira klavir. To ce otpustiti pritisak i malkice mleka ce isteci, sto je super. Ako se mama izdaja posle podoja, samo ce navlaciti sve vise i vise mleka i na kraju ce se dojke upaliti. 5. Dojilja moze da jede sve, samo umereno. Ko zeli, moze da izbegava zacinjeno, ljuto, citruse i mahunarke, ali u malim kolicinama, ni ova hrana ne skodi zdravoj bebi. A sve ovo pisem zato sto sam imala tako bogovske savete od sestara i svoje rodbine, da je pravo cudo sto sam uopste dojila, a dojila sam uspesno, bez ijedne ragade. Beba mi je u prvih mesec dana dobila 1800 grama , a moja majka je sve vreme govorila "ti kad stisnes dojku treba da prska mleko, a tebi curi kap po kap, ti nemas mleka!" Patronazna mi je rekla da nemam mleka jer ne mogu da izmuzem vise od 40ml, sto je isto glupost, beba vuce mnogo jace od mojih ruku, neke zene ne mogu da se muzu, a lepo doje. I tako su me svi "podrzavali", a ja brate ubijam koliko sam mleka imala.... Ne kazem da sam sad neka sektasica i da mislim da samo tako treba, ko hoce nek doji, ko nece ne mora, ali stvarno mi je bez veze kad ljudi obeshrabruju mlade majke bezveznim kritikama i losim savetima...
|