Ringerajin doktor -> RE: Pitajte endokrinologa na Ringeraji! (22.4.2015 15:33:57)
|
IZVORNA PORUKA: amilaby Postovani, pisem Vam iz razloga sto sam zaista ocajna i bespomocna, nadam se da cete mi Vi pomoci .. Naime , par godina mucim se s kilazom ali u zadnje dvije godine sam se udebljala oko 20 kg, prve pretrage koje sam radila bila su vezana za stitnjacu.. nakon sto sam ih uradila tsh mi je bio malo povisen, oko 6.4. Tadasnji doktor mi je odmah odredio Letrox 25mg da pijem svaki dan.. simptome sam sve imala, debljanje, umor, spavala sam preko 14h da se ne budim, srce mi je ubrzano kucalo, bila sam depresivna, kosa mi je opadala, tako da je sve upucivalo na hipotireozu, i sto je najgore menstruacije sam imala svaka 4 mjeseca, stomak mi je izgledao kao da sam trudna.. posle nekoliko mjeseci koristenja letroxa, pocela sam koristiti euthyrox jer mi je letrox izazivao veliku nadutost.. vremenom sam bila malo bolje, ali sam se i dalje debljala i odlucila sam traziti drugo misljenje, druga doktorica mi je dala da uradim dosta nalaza koje cu Vam napisati : prvobitni nalaz : TSH= 6.43 ; T3=1.41 ; T4=84.53 naredni nalazi: ACTH u 8H=5.86 ; u 16h=19.29 testosteron=4.96 povišen DHEAS = 10.814 povišen SHBG= 11.12 smanjen OGTT : GLUC 4.4 nataste ; nakon 2h 3.4 CORTISOL : u 8h=420 ; u 16h=265.8 ESTRADIOL= 7.12 PROLAKTIN= 289 PROGESTERON = 7.12 UZV stitne uredan.. hormoni štitne uredni UZV jajnika uredan.. anti milerov hormon = 1.28 Molim vaše strucno mišljenje, moja doktorica misli da nije ipak hipotireoza u pitanju, jer u zadnja 3 nalaza hormoni stitne su uredu( ali uz terapiju) , ni sama ne zna šta da misli, anti milerov hormon sam radila jer je sumnjala na PCOS ali eto i on je u granicama normale.. Unaprijed se zahvaljujem u nadi da cete mi odgovoriti. Lijep pozdrav Poštovana, Vi imate subkliničku hipotireozu I neophodna je terapija, samo je pitanje adekvatne doze. Kakvi su sada hormoni TSH, T4 I T3? OGTT treba da uradite sa insulinemijama I obavezno 17OH progesteron 2.3. dana ciklusa. Tek onda odluka o terapiji. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
|
|
|
|