RE: Epiduralna DA ili NE (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

bice devojcica -> RE: Epiduralna DA ili NE (14.9.2012 14:59:13)

E ja sam sad ukapirala da pisem u muskom rodu o mojoj doktorki,svasta sa mnom[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image].. Ne idem privatno,nego svratim kod nje do fronta kad se dogovorimo,pa mi odradi pregled i ostalo ali je mnogo neozbiljna,necu ici preko nje,najbolje direktno da dogovorim sa anesteziologom. E,a ako pevacice idu kod njega,kolika li mu je tarifa?

crazymama -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 0:39:11)

cudi me da do sad nisam napisala svoje iskustvo sa epiduralnom anestezijom, a moze biti korisno i interesantno...

dosla sam u porodiliste narodni front sat i po nakon pucanja vodenjaka, u punom terminu, sa kontrakcijama na 5 minuta, otvorena 2.5 prsta na prijemu... salju me odmah u porodjajni boks, kontrakcije sve cesce i jace, nakon pripreme, posle 3 sata, dospevam na porodjajni sto, otvorena i dalje 2.5 prsta, ali dobijam od dezurne dr dozvolu da mi se da epidural... od analiza sam imala SAMO krvnu sliku staru 15 dana i krvnu grupu, nista vise i nisu pravili nikakav problem.
nisam imala izabranog anesteziologa, dezurni je bio dr miketic kojim sam bila ODUSEVLJENA, jako prijatan, nezan, ljubazan dr i mogu vam reci da plasiranje igle i sve oko toga nisam ni osetila... sve je bilo u najboljem redu. bila sam ogromna, sva u stomaku, ali nije mi bilo nezgodno da se savijem, uspela sam nekako... posle sam legla i uzivala narednih 7 sati, dremala, posmatrala druge zene kako se poradjaju... noge sam mogla da pomeram, ali nisam osecala nikakav dodir po njima, ni dole kad su me proveravali... e, nakon 7 sati uzivanja, krece pakao... dolazi neka dr da me proveri i kaze da sam posle sedam sati otvorena SAMO 3 prsta i da moraju da mi obustave epidural, da bih se otvorila i porodila... po njoj, epidural mi je usporio otvaranje, dok su mi mnogi rekli da je to nemoguce... obustavljaju mi epidural, ona krene rucno da me otvara do 7 prstiju, sto nisam osetila, jer dejstvo epidurala nije odmah prestalo, dodaju mi indukciju i krecu nesnosni bolovi naredna 3 sata... posle ukupno 10 sati bila sam kompletno otvorena, podigli su mi noge i rekli mi da se napnem kad osetim nagon kao da mi se ide u wc... ja to nisam osetila ni jednom! imala sam samo jake kontrakcije, nalik dijarejicnim grcevima, i gurala sam otprilike i napamet... iz treceg-cetvrtog puta sam uspela da se porodim, i posteljica je izasla kompletna, to sam osetila kad su izvukli... pustili su mi opet epidural da me ne bi bolelo usivanje, plasiranje katetera da mi se isprazni besika... kad su to sve obavili, iskljucili su me, nije me nista bolelo, kao ni vadjenje igle iz ledja.

ono sto je usledilo kasnije kad su me spustili na odeljenje je bio horor, ali to nije tema... dakle, toplo preporucujem epidural i savetujem da se ne plasite plasiranja igle, jer to nije nista strasno... i iskreno se nadam da necete biti slucaj kao ja, da moraju da vam ga iskljucuju... da su mi ga ostavili do kraja, porodjaj bi mi bio PESMA.

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 10:20:28)

ja zene koliko god da sam bila zagrejana za epidural, sto se vise blizi porodjaj, sve se vise premisljam... cak razmisljam da idem na skroz prirodno. jedino se plasim da ne bude neka revizija ili tako nesto pa da mi to rade na zivo[sm=smiley13.gif]

Anoniman -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 10:28:52)

IZVORNA PORUKA: crazymama

cudi me da do sad nisam napisala svoje iskustvo sa epiduralnom anestezijom, a moze biti korisno i interesantno...

dosla sam u porodiliste narodni front sat i po nakon pucanja vodenjaka, u punom terminu, sa kontrakcijama na 5 minuta, otvorena 2.5 prsta na prijemu... salju me odmah u porodjajni boks, kontrakcije sve cesce i jace, nakon pripreme, posle 3 sata, dospevam na porodjajni sto, otvorena i dalje 2.5 prsta, ali dobijam od dezurne dr dozvolu da mi se da epidural... od analiza sam imala SAMO krvnu sliku staru 15 dana i krvnu grupu, nista vise i nisu pravili nikakav problem.
nisam imala izabranog anesteziologa, dezurni je bio dr miketic kojim sam bila ODUSEVLJENA, jako prijatan, nezan, ljubazan dr i mogu vam reci da plasiranje igle i sve oko toga nisam ni osetila... sve je bilo u najboljem redu. bila sam ogromna, sva u stomaku, ali nije mi bilo nezgodno da se savijem, uspela sam nekako... posle sam legla i uzivala narednih 7 sati, dremala, posmatrala druge zene kako se poradjaju... noge sam mogla da pomeram, ali nisam osecala nikakav dodir po njima, ni dole kad su me proveravali... e, nakon 7 sati uzivanja, krece pakao... dolazi neka dr da me proveri i kaze da sam posle sedam sati otvorena SAMO 3 prsta i da moraju da mi obustave epidural, da bih se otvorila i porodila... po njoj, epidural mi je usporio otvaranje, dok su mi mnogi rekli da je to nemoguce... obustavljaju mi epidural, ona krene rucno da me otvara do 7 prstiju, sto nisam osetila, jer dejstvo epidurala nije odmah prestalo, dodaju mi indukciju i krecu nesnosni bolovi naredna 3 sata... posle ukupno 10 sati bila sam kompletno otvorena, podigli su mi noge i rekli mi da se napnem kad osetim nagon kao da mi se ide u wc... ja to nisam osetila ni jednom! imala sam samo jake kontrakcije, nalik dijarejicnim grcevima, i gurala sam otprilike i napamet... iz treceg-cetvrtog puta sam uspela da se porodim, i posteljica je izasla kompletna, to sam osetila kad su izvukli... pustili su mi opet epidural da me ne bi bolelo usivanje, plasiranje katetera da mi se isprazni besika... kad su to sve obavili, iskljucili su me, nije me nista bolelo, kao ni vadjenje igle iz ledja.

ono sto je usledilo kasnije kad su me spustili na odeljenje je bio horor, ali to nije tema... dakle, toplo preporucujem epidural i savetujem da se ne plasite plasiranja igle, jer to nije nista strasno... i iskreno se nadam da necete biti slucaj kao ja, da moraju da vam ga iskljucuju... da su mi ga ostavili do kraja, porodjaj bi mi bio PESMA.

Nisi imala izabranog anesteziologa ali si imala sreće da ti najbolji anesteziolog bude dežuran. [sm=smiley36.gif]

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 10:58:23)

Meni je isto dr.Miketic bio dezuran.Dr koji me je poradjao mi je rekao za njega da je super i da nema potrebe da zahtevam nekog posebno.I ja sam bila super zadovoljna.Prosla sam bolje nego ti,kod mene je za 3h sve bilo gotovo,jednu kontrkciju nisam osetila i da treba jos 100x da se poradjam ne bih dovela u pitanje to da li da uzmem epidural ili ne..Vec sam gore negde pisala da sam i za prvi porodjaj imala epidural,a porodilla sam se karlicno sto se smatra visoko rizicnim porodjajem i opet je sve proslo za 2,5h,nikakve posledice nismo imali ni beba ni ja.

tijatija -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 11:23:01)

Blago vama kad vam je tako lako epidural dostupan [sm=smiley13.gif] Ovaj put ima da se bas borim za njega !!!

crazymama -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 12:33:36)

ne znam sta bi konkretno tebi rekla, kazu da je treci porodjaj najbrzi i najbezbolniji, mozda ti ne bude neophodan..?

tijatija -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 12:39:16)

IZVORNA PORUKA: crazymama

ne znam sta bi konkretno tebi rekla, kazu da je treci porodjaj najbrzi i najbezbolniji, mozda ti ne bude neophodan..?

Ovo mi je cetvrti [sm=smiley36.gif] , lazu kad kazu.... Meni licno je drugi bio najbrzi i najbezbolniji [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 12:41:06)

crazymama, ta dr nije bila u pravu kad kaze da te je epidural sprecio da se otvoris. ja sam dosla skroz zatvorenog grlica (koji se tek poravnao i poceo otvarati u bolnici), satima sam se polako otvarala i beba se namestala i kad sam dobila trecu dozu epidurala osetila sam ostar bol i dr je rekla da sam se mozda naglo jace otvorila, pregledala me i stvarno je bilo tako.

tijatija -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 12:46:02)

I ja mislim da to nema veze... Ja sam se sa prvim porodjaja sporo otvarala (skoro pa nista) saaaatima a nisam imala epi. Sve dok babica nije pocela rucno da me otvara inace bi ostala na stolu ko zna do kad [sm=smiley13.gif]

Snelle -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 13:03:41)

Prvi put nisam htela epidural, iako sam mogla da ga dobijem za dž. Luda i hrabra, htela sam da vidim kako to porođaj stvarno izgleda. Videla, dooobro osetila i zapamtila [sm=smiley36.gif] Drudi porođaj, itekako epidural.

Bebilina -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 21:50:49)

Zavisi od porodjaja i osobe, ali jedna situacija kada sam 100% za je uz indukciju.
Kod prirodnog zavisi kakav je prag tolerancije osobe, kakvo je psihicko stanje itd. Definitivno je bolje uzeti je nego da telo bude u grcu iz straha i da zbog toga ne dolazi do otvaranja ili spustanja glavice i da se majka iscrpe pa zavrsi na carskom.
Cak i hypnobirthing tehnika/pristup je savetuje u slucaju da strah od bola ometa porodjaj. Tako da ako je potrebna u trenutku onda da.

crazymama -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 23:06:10)

tijatija, izvini, vide ti se samo dva i po tickera :)

kseno, ne znam, tako mi je rekla, a svako kaze drugacije... kod mene je problem bio sto je beba 14 sati bila bez plodove vode i morali su da ubrzaju...

Bebilina -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 23:31:07)

Danas mi prijateljica prica da je ona pod epiduralom zaspala i porodjajse bukvalno zaustavio pa je zavrsila na carskom... Generalno bi trebalo da telu pomogne da opusti kruzne misice sa unutrasnji strane materice koji ako su stegnuti anuliraju trud uzduznih koji su preko da bebu izguraju. Ali nismo svi isti i ponekad ima bas suprotan efekat. Zato mu ne treba teziti posto-poto.

MicinaMama -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 23:57:41)

Slazem se sa tim da nije kod svake zene isto.

Smatram da je meni epidural bio potrebniji za prvi porodjaj,za ovaj mi nije ni trebalo nego ajde da probam i ja....iskreno mene moje kontrakcije nisu toliko bolele na drugom porodu a otvarala sam se super i opet na kraju me je i pod epiduralnom dole bolelo kao i bez nje.Mada ja nisam htela da mi pojacavaju dozu jer nisam mogla da se napnem kako treba...

A prvi porod mi je bio jako bolan,na indukciji 7h....a otvaranje je uzasno islo.

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (22.9.2012 12:05:54)

slazem se sa bebilinom, u slucaju indukovanog porodjaja, epidural je pravi izbor. barem posle mog prvog iskustva.
ovaj put cu cekati da krene prirodno, na pocetku devetog cu se dogovoriti sa anesteziologom. pa ako budem osetila da mi treba epidural zvacu ga tada kada krene porodjaj. ne zelim da idem na dogovoren porodjaj. pa ako mi bude trebao epi i on bude tu, ok, ako ne, sta da radim.... ne mozes ni sve isplanirati... ovaj put mi je priroitet da krene prirodno i da pokusam da se izvucem bez indukcije.

tijatija -> RE: Epiduralna DA ili NE (22.9.2012 13:38:58)

I meni je prioritet ( uvek bio) ali npr. pri pucanju vodenjaka oni ti ukljucuju indukciju. Kod nas u bolnici pogotovo ako nisi prvorotka nemas pravo da biras nego oni ukljucuju svakom [sm=hudicek1.gif]

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (22.9.2012 15:39:50)

pa jedino ako ce da me jure onako gologuzu po bolnici, neee dam ovaj put[sm=smiley36.gif]
tija kako su tebi prosla prva tri porodjaja, da li si na sva tri imala indukciju?

crazymama -> RE: Epiduralna DA ili NE (22.9.2012 22:53:20)

ja sam cula za dva slucaja kada je epidural pogresno dat, zenama je utrnuo gornji deo tela, umesto donjeg... to mi je pricala zena koja se poradjala pored mene na drugom stolu, sa drugim detetom, dvoumila se oko epidurala, jer joj se prvi put oduzeo gornji deo tela, pa je imala i problema sa dojenjem kasnije... tada se poradjala u misovicu... mislila sam da lupeta gluposti, a onda sam cula za jos jedan takav slucaj...

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (23.9.2012 9:25:01)

Mojoj drugarici se desilo da su joj utrnule leva noga/desna strana stomaka...ALi ona devojka ima problema sa kicmom i operisala je.Isla je na preglede i zakljucili su da moze da primi epidural jer se on daje na drugo mesto,ali ocigledno kad anestezija udje u taj prostor da se pogresno rasporedjuje zbog te devijacije...dakle ima i toga.Ali to su sve retki,retki,retki slucajevi. Desava se da preteraju sa dozom,to sam milion puta cula,ali oko mene su sve drugarice,kao i ja po dva puta isle na epidural i zaista nas ima dosta i ni jedna nije imala problema sa tim.
Nemojte pogresno da me razumete,ja ne pokusavam nikoga da ubedim da mora da ode na epidural,samo pokusavam da razbijem taj strah koji ocigledno postoji kod nekih zena,a zaista nema potrebe.Ako tako razmisljate ne bi ste uzimale ni anesteziju kod zubara jer postoje slucajevi kada je ljudima otisao facijalni nerv nepovratno,ali vi cete bez obzira na to da uzmete anesteziju..Hocu da kazem desavaju se takve stvari,naravno,ali u daaaaleko manjem broju slucajeva i nema razloga da mislite da ce se bas vama to desiti!

tijatija -> RE: Epiduralna DA ili NE (23.9.2012 9:53:59)

Imam ja strah od epidurala...Pogotovo sto kod nas ima jedan anesteziolog za citavu (slobodno mogu reci ) CG.Nije mi jasno zasto,ali tu su vise dr. pogotovo babice da bude bez epi, nego sa njim, pa zbog toga imam strah ali sam vec napomenula da cu taj strah, nadam se, da prevazidjem ovaj put [sm=smiley1.gif]
I ja sam cula par slucajeva gde nije delovala (jeste ali utrnula jedna strana) ali ta zena nije posle imala nikakvih posledica.
Jovica
Na prvom porodjaju je puko vodenjak i odma mi je ukljucena indukcija (pod indukcijom 9 sati), drugi sam bila kuci do poslednjeg trenutka (sa citavim vodenjakom) i ako sam mislila da nije to to, jer su bili bolovi na 2 min ali smesni za razliku od prve trudnoce. Kad sam stigla u bolnicu otvorena 9 prstiju, pokidali mi vodeljak i naravno opet indukcija jer je bila visoko beba ali se za cas zavrsilo (predivno iskustvo) i sa trrecom su mi ukljucili na 4-5 prsta jer se zurilo babici kuci ...

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (23.9.2012 13:40:14)

najidealnije si prosla na drugom... uf kad bih ja tako.. a kolike su bile bebice?

tijatija -> RE: Epiduralna DA ili NE (23.9.2012 15:01:48)

prosek 3900 [sm=smiley1.gif]

anajid -> RE: Epiduralna DA ili NE (23.9.2012 15:12:13)

Au tija kod tebe neke hibridne bebe[sm=smiley36.gif]

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (23.9.2012 20:44:14)

nisu male.. definitivno[sm=smiley1.gif]
a jesu ti porodjaji kretali u terminu?
ja se sve nesto nadam da necu bas do termina da doguam s obzirom na aleksandrovu tezinu

Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sledeća stranica >   >>