crazymama -> RE: Epiduralna DA ili NE (21.9.2012 0:39:11)
|
cudi me da do sad nisam napisala svoje iskustvo sa epiduralnom anestezijom, a moze biti korisno i interesantno... dosla sam u porodiliste narodni front sat i po nakon pucanja vodenjaka, u punom terminu, sa kontrakcijama na 5 minuta, otvorena 2.5 prsta na prijemu... salju me odmah u porodjajni boks, kontrakcije sve cesce i jace, nakon pripreme, posle 3 sata, dospevam na porodjajni sto, otvorena i dalje 2.5 prsta, ali dobijam od dezurne dr dozvolu da mi se da epidural... od analiza sam imala SAMO krvnu sliku staru 15 dana i krvnu grupu, nista vise i nisu pravili nikakav problem. nisam imala izabranog anesteziologa, dezurni je bio dr miketic kojim sam bila ODUSEVLJENA, jako prijatan, nezan, ljubazan dr i mogu vam reci da plasiranje igle i sve oko toga nisam ni osetila... sve je bilo u najboljem redu. bila sam ogromna, sva u stomaku, ali nije mi bilo nezgodno da se savijem, uspela sam nekako... posle sam legla i uzivala narednih 7 sati, dremala, posmatrala druge zene kako se poradjaju... noge sam mogla da pomeram, ali nisam osecala nikakav dodir po njima, ni dole kad su me proveravali... e, nakon 7 sati uzivanja, krece pakao... dolazi neka dr da me proveri i kaze da sam posle sedam sati otvorena SAMO 3 prsta i da moraju da mi obustave epidural, da bih se otvorila i porodila... po njoj, epidural mi je usporio otvaranje, dok su mi mnogi rekli da je to nemoguce... obustavljaju mi epidural, ona krene rucno da me otvara do 7 prstiju, sto nisam osetila, jer dejstvo epidurala nije odmah prestalo, dodaju mi indukciju i krecu nesnosni bolovi naredna 3 sata... posle ukupno 10 sati bila sam kompletno otvorena, podigli su mi noge i rekli mi da se napnem kad osetim nagon kao da mi se ide u wc... ja to nisam osetila ni jednom! imala sam samo jake kontrakcije, nalik dijarejicnim grcevima, i gurala sam otprilike i napamet... iz treceg-cetvrtog puta sam uspela da se porodim, i posteljica je izasla kompletna, to sam osetila kad su izvukli... pustili su mi opet epidural da me ne bi bolelo usivanje, plasiranje katetera da mi se isprazni besika... kad su to sve obavili, iskljucili su me, nije me nista bolelo, kao ni vadjenje igle iz ledja. ono sto je usledilo kasnije kad su me spustili na odeljenje je bio horor, ali to nije tema... dakle, toplo preporucujem epidural i savetujem da se ne plasite plasiranja igle, jer to nije nista strasno... i iskreno se nadam da necete biti slucaj kao ja, da moraju da vam ga iskljucuju... da su mi ga ostavili do kraja, porodjaj bi mi bio PESMA.
|
|
|
|