RE: Epiduralna DA ili NE (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

MicinaMama -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 13:19:12)

zavisi sve kakav epidural imaju i daju...ovde se stavlja kateter i dobijes rastvor morfina i vec cega u blazoj dozi,ti sebi na dugme doziras koliko zelis,a ako ti ni to nije dovoljno jako ima injekcija koja se sipa u taj rastvor da se epidural pojaca.Nisam ni ja prvi dan osecaj za mokrenje,tj na porodjaju i sa kateterom su mi izvlacili mokracu.Naravno nisam mogla ni da pomeram noge sama sve dok malo ne popusti.Ali ja sam koristila minimalno epiduralnu,svega sam dva puta stisnumla dugmence damalo se pojaca i bila sam svega 2h naepiduralnoj...tj nije bila prejaka koncentracija tako da sam sutra vec mogla da trckaram.Osecala sam nelagodu u nogama.

E sada verovatno kod nas daju jaku dozu jer se daje injekcijom samo pa da se donji deo paralizuje...ali opet i te zene su prohodale i dobile osecaj malo kasnije....nisu ostale da prostis invalidi.

Neznam opet....ovde je to malo drugacije.Ali ja cu ti reci iskreno da i nema potrebe da uzmes epiduralnu ako vec ne zelis silno.Koliko je dobra toliko i ima svojih mana,a upravo je ta mana sto paralizuje pa ti je tesko se napinjati.Ja sam morala pustiti da malo izlapi epiduralna i da dobijem malo bola da ih mogla se dobro napeti.Bolelo me dole ali tako mi je bilo 3x bolje.

Samo uvek je bolje da imas lepo prirodne kontrakcije nego indukovane,ja ne mogu opistati kako su mi bili dobro podnosljivi prirodni bolovi sada nego indukovani na prvom porodu....ma trostruko vise boli sa indukcijom.Iskreno meninije ni trebao epidural ali eto ukljucili mi jer je zakazana,a i ja uzela da isprobam.Naravno svoje prirodne bolove sam imala od ujutru do uvece oko pola devet.

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 13:53:46)

ja ne znam nikoga licno ko je u zrenjaninskoj bolnici dobio epidural, ali znam da se daje sigurno. ali cisto sumnjam da ima tako jake posledice, mozda u retkim slucajevima.
mozes da dobijes epiduralnu i nije tabu tema, samo treba da se dogovoris sa anesteziologom kada budes blizu devetog meseca. ili sa ginekologom koji ce te poroditi ako ce te poroditi neko odredjen.
bas sam na zaadnjoj kontroli pricala sa mojim lekarom o tome i moze epi da se dobije.
popricaj najbolje sa anestezilogom u vezi svih nedoumica.

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 16:15:04)

IZVORNA PORUKA: twinss

pozz svima [sm=smiley1.gif] zelela bih da mi se jave zene koje su se porodile sa epiduralnom u zrenjaninskoj bolnici tj koje su iz zrenjanina. naime ovde je epiduralna tabu tema. navodno niko od dr je ne preporucuje. moju trudnocu vodi dr dragan popovic i ja prosto ne smem da mu predlozim jer mislim da ce vikati na mene sto uopste i pitam tako nesto. moje dve rodjene sestre je on porodio ( dva puta) i navodno on forsira iskljucivo prirodan porodjaj mada je jako dobar strucnjak, mene je lecio od steriliteta 2godi radio mi inseminaciju koja je uspela[sm=bravo.gif]. e sad, moja sestra i neke moje drugarice mi nikako ne preporucuju epiduralnu jer su lezale u sobi sa nekim zenama koju su imale epiduralnu i jako lose prosle. navodno, lezale su vise od 2 nedelje u bolnici, nisu imale osecaj za malu i veliku nuzdu, nisu mogle da ustanu i jos svasta...moyda je to bilo tako ranijih godina pa bi da cujem svezija iskustva.[sm=zmeden.gif]

Nije istina da ti se oduzmu noge, ja sam sasvim normalno podizala noge na drzace kada bi doktor dosao da me pogleda,dakle,noge mi nisu bile oduzete. isto tako sam vrlo osetila napone na kraju kada su ddosli i znala sam da treba da guram,dakle ni tad nisam bila oduzeta.3h posle porodjaja su dosle sestre da me podignu da odem da se istusiram.i isto tada sam i mokrila.dakle te zene koje su 2 ned ostale u bolnici nisu ostale zbog epidurala,sigurno.ja sam oba puta u bolnici bila ukupno 3 dana.

e sad,za zrenjanin zaista ne znam ima li epidrala ili ne,ja sam se porodila u beogradu.

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 22:05:22)

svako reaguje drugacije. isto kao i sa svim drugim lekovima, neko ima nus pojave, neko ne.
ali nikad nisam cula da je neko lezao dugo u bolnici zbog epidurala i sl.

MicinaMama -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 22:15:06)

jovice bas tako...neko nekako reaguje.

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 22:35:56)

ja se sve vise premisljam oko epidurala... ne znam sta cu

bice devojcica -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 23:11:11)

Zene,kog anesteziologa biste preporucili u Frontu?

nink -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 23:13:41)

Ja svima preporucujem epidural,ja bez njega ne idem na porodjaj ..Bice devojcica ja ne znam za front jer idem u visegradsku[sm=smiley1.gif]

bice devojcica -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 23:26:10)

Hvala ti u svakom slucaju,i ja sam mislila da idem na epidural ali bih u front.. Neko ce valjda vec napisati dobrog anesteziologa

twinss -> RE: Epiduralna DA ili NE (12.9.2012 23:42:26)

hvala svima na odgovoru. ne znam sta da mislim ja bih da sto manje da osetim bol, kada budem blizu 9 meseca pitacu svog dr. imam sestru bliznakinju i ona se dva puta porodila indukcijom, probila je termin 2 nedelje ,poradjala se 12 sati pod bolovima prirodno od ujutru 8 do uvece u 8. pa ako ja budem kao ona, mislim da cu traziti epiduralnu a ako ne stisnucu zube sto moja sestra kaze..kad mislis da ces da umres - porodis se! [sm=smiley36.gif]

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 0:18:29)

to i ja planiram, da dogovorim sa anesteziologom, pa videcemo kakva bude situacija.

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 8:54:37)

Za anesteziologe u frontu mi je receno da ima samo 2-3 koje nikako ne bi preporucili. Na glasu su dva najbolja anesteziologa dr.Pashtar i dr.Krajinovic. Meni je na prvom porodjaju bila dr.Mrdjenovic,na drugom dr.Miketic i oba puta mi je odlicno bila data anestezjia,kao sto sam vec gore pomenula sve vreme sam osecala noge,nisam imala problem da mi jedna strana tela utrne,druga ne,osecala sam napone na kraju, prvi put mi je radjena maunalna revizija odmah nakon porodjaja-nista nisam osetila,mogla sam da mokrim posle 3h od porodjaja,ustala i setala takodje posle 3h od prodjaja (samo da napomenem da se 2h od ta 3h lezi u hodniku porodilista pa vas tek onda odvoze u sobu). Mozda je najbolje da se posavetujes sa svojim doktoro/ doktorkom. Ja sam u mog imala beskrajno poverenje oba puta tako da o tim stvarima nisam ni razmisljala.

tijatija -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 8:56:45)

Ja sam se 3 puta poradjala prirodno,ali sad zelim epidural. Bas sam zainteresovana i potrudicu se da ga dobijem. Malo je kod nas u CG tabu tema, i vise dr. je protiv pogotovo u mom slucaju ( porodila si se tri puta bez, sta ce ti [sm=zmeden.gif]) Imamo samo jednog anesteziologa i dr. koji rade celog PG mislim sta reci...

bice devojcica -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 11:03:28)

E hvala ti Tiziana puno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image],sledece nedelje idem kod mog dr,pa cu da vidim koga mi preporucuje.. Moja drugarica je inace u frontu dobila dezurnog anesteziologa,koja ju je 3 puta bola ne bi li nasla pravo mesto za ubod. Sreca,na kraju se sve dobro zavrsilo,ali i dalje ima bol u tom predelu,cesto joj se maltene oduzme jedna noga i posle porodjaja par dana nije mogla da kontrolise besiku.

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 11:07:55)

Da li tvoj doktor radi u frontu?

bice devojcica -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 11:09:29)

Da,moj je u frontu ali sta znam,pre nego sto njega pitam htela sam da cujem jos neki savet. Vec mi je jedna koleginica preporucila tog dr.Pashtara

Zemunka85 -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 13:04:50)

Evo mog iskustva.
Epidural je odradio i pozitivno i negativno.
Ipak, kada bih se ponovo poradjala, ili bih sacekala PRAVI PRIRODNI porodjaj, ili bih opet uzela epidural.
Ovako: ja sam se porodila dve nedelje pre termina. Mislim da je objektivno nedelju dana. Bebica je od pocetka zurila nedelju dana, imam rane ovulacije, a i oi rodjenju je odgovarala starosti 39/40 tako i pise na otpustu, LM, DR koja me je porodjala se jako zurilo da to obavi bas taj dan, jer je za dva dana isla na odmor, a bila je moj izabrani lekar. Poslednja dva dana sam imala jako jako jako jako ceste BH kontrakcije. Zadnja dva, BEZ PRESTANKA na 3-10min. Zaglavljivala sam na CTGu za par dana, par puta i citao je najjace kontrakcije i po 4 njih .. ali sam vracana kuci, jer nisu bile u pravilnim razmacima. Noc pred porodjaj su bile na 3-4min i ja opet do bolnice - oscilacija tipa 2b, ocitane 4najjace koje traju po 2min, ali me pusti kuci jer sam svakako imala dogovor da se sa svojom DR vidim u pola 8 ujutru. Kada sam se videla sa njom i kada smo opet odradile CTG zadrzala me je, iako nista nije bilo drugacije nego do tada, mozda je sluzni cep vise ispadao. Dakle - ja se NE BIH porodila taj dan dan, TVRDIM.
E sad - ceo ovaj uvod zbog jedne stvari. Bitno utice na moj stav o epiduralu. Kako mi je porodjaj doslovno isilovan, bilo je jako jako jako ali BAS JAKO bolno. Inace me je DR sve vreme nagovarala da probam bez epidurala, jer mi je visok prag tolerancije na bol, a to je videla na CTGu gde najjace kontrakcije ni ne primetim. HVALA BOGU, nisam je poslusala.
Dakle, do 5 do 3, sve po starom. Setam sa indukcijom. Ona slabo kaplje. Kontrakcije po starom, na par min, ne bole nista spec. U 5 do 3 me stavljaju na sto i buse vodenjak. Iste sekunde krecu NESNOSNI bolovi. Kao iz najgoreg pakla. Stvarno sve je bilo bezbroj puta bolnije nego sto sam ikada i pomisljala da moze da bude. Bolovi bez sekunde prestanka. Mozda pauza na po koji sekund, a onda BAAAAM .. opet .. urezivala sam sebi nokte u drugu ruku. MOLIM preklinjem za anesteziologa, otvorena tek 3 prsta. Ona dolazi posle 15min. Onda malo gori deo - trebas sesti u namestiti se, sto je PRETESKO em od bolova, em od stomaka. To smo uspeli tek iz mozda 3-4 puta i trajalo je bogami bar 20ak min to. Verovatno malo vise zbog moje (ne)saradnje. Tih 20min su mi bili najgori, jer em me boli, em moram da sedim, sa ispupcenom kicmom i bradom na dole, a ne da lezim i savijam se kada bol dodje. Lokalna anestezija ne boli, a plasiranje katetera je maaalo neprijatno. OK uspeli smo. Krece da deluje vrlo brzo. HVALA BOGU! E sad - ne znam kako ali meni je epidural na cudan nacin pomogao. Desilo se da me opet i pored njega sasece onaj najjaci bol, ali redje mnogo. Kada on naidje, ja kukam, ona doda dozu. I tu smo izgleda pogresili tj preterali. Ja nisam imala potpunu kontrolu nad svojim nogama. Bile su utrnute, mogla sam da ih pomeram i podizem, ali ne i da budu puno u vazduhu. Deo oko ribice i pozadi NISTA nisam osecala. NISTA. Oduzeto. Sto je dobro, jer ne znam kako bih u ONOM bolu podnela preglede non stop.
Porodjaj se ocekivao vec oko 15 do 5. Medjutim epidural nije popustio i ja nisam osecala NISTA. Vreme je prolazilo, DR je bila stalno oko mene .. nista se ne desava .. polako je popustalo utrnuce u nogama, ali oko ribice NE! Nista ne osecam. Pokusavali smo sa mojim guranjem na suvo do 15 do 6, sto je, priznacete, mnogo. Pokusavala sam, napinjala se .. pojma nisam imala sta radim, niti ista osecala. Cak i kada su noge potpuno bile moje. Polako se vracao bol u stomaku, opet onaj jak, konstantan, ali naponi ne. Za sve to vreme iscurele su tri indukcije da anuliraju epidural, svaka flasa je tekla sve brze i brze, ali nista ..Tako da sam ja gurala i gurala i gurala kada god mi oni kazu. Ne znam da li sam uspela ja tu ista, ili je njima prekipilo, ali oko 6 i 10, je DR viknula "Pedijatri, krece porodjaj", popela se tri stepenika iznad mene i bukvalno je istisnula iz stomaka. Ni to nisam oset__ila. Tako da - porodila sam se zahvaljujuci doktorki.

Sto se oporavka tice - malo je teze bilo. U sadejstvu sto mi je radjena malnuelna revizija i sto sam doosta iskrvarila, epidural mi je snizio i pritisak, tako da nije bilo ruzicas_to.
Kada su me prebacivali sa porodjajnog stola, na onaj sto voze zene do sobe, imala sam potpunu kontrolu nad svime i sama presla. Rekli su mi da neke zene ne mogu ni noge da pomere.
Kada sam pokusala da idem prvi put u WC, uz njenu pomoc, nisam uspela. Jako mi je bilo lose i bukvalno sam se onesvestila sedeci. Kazem, tu ima uticaj i moja srednja anemija koju zaradih na porodjaju.
Ujutru opet nisam mogla do WCa od slabosti, ali vec sledeci pokusaj je bio uspesan. Hodanje je bilo malo nelagodno u pocetku, nisam mogla da se ispravim .. ali sve brzo prodje.

Da rezimiram: samo zbog pola sata NESNOSNIH bolova, i pored: toga sto i plasiranje epidurala malo boli i sto moras i tu u bolu da saradjujes i sto nisam osecala napone i sto sam se porodila zahvaljujucu DR i sto mi je posle pao pritisak i sto mi je bilo nelagodno da se ispravim u pocetku i sto boli bre i kada se skida kateter, treba oguliti sve one flastere duz celih ledja :Di poredj toga sto (najvaznije) - sam od pogresnog napinjanja zaradila takvu hemoroidcinu da epiziotomiju nisam ni oset__ila kao problem, ali hemoroid ajaaaaaoj .. i dan danas ga vucem i to mi je jedini problem posle porodjaja. BOLI k''''o u oku da je! UZAS! I stalno se vraca .. JA BIH OPET UZELA epidural.
Eto, toliko su meni bili jaki ti bolovi, tih pola sata, da ja kazem da bih i pored svih pobrojanih nelagodnosti opet uzela epidural. A i sve te muke su podle 2. dana prosle, tako da - samo da se pregura noc posle porodjaja i na konju si. Ja sam u spricu dobila jos 3 doze da ubrizgam sama sebi, kada preko noci krenu jaki bolovi, da se ne mucim, ali nisam htela, jer sam videla da ne mogu ni do WCa, jos mi samo treba da ubrizgavam jos. Tako da sam prvu noc se malo patila (najvise zbog hemoroida :D, shvatih posle), ujutru mi doneli bekicu, stavili na infuziju*2 i ja ko nova :D.

Inace, sada kada razmisljam o svemu - HVALA BOGU da sam imala epi, jer ne bi bilo slatko da su mi reviziju radili bez. A ni usivanje mi nije slatko, kada pomislim da njega, jer su mi pre 4 dana skidali konce, upalili se, pa sam sve zvezde prebrojala, mogu da zamislim usivanje .. ja bre NISTA nisam oset_ila. Sto je u jednu ruku OK, a u drugu NE, ali eto kada sve lepo prodje i ti se oporavis - na sve zaboravis.

E sad - pomenula sam i drugu opciju. A to je da cekam da vodenjak sam pukne i sve krene svojim tokom,a ne ovako da me isiluju kada nije vreme i verovatno time povecaju te bolove do kranica neizdrzivosti.

U sustini - za epidural sam se i odlucila po savetu drugarica, a sve i jedna su prosle super.

Zemunka85 -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 13:31:23)

I jos da dodam - strasne price o fatalnim posledicama zbog epidurala su cista glupost. To NE moze da se dogodi. Jednostavno ne. Porazgovarajte malo i svemu sa anesteziologom.
Noge MOGU da se paralizuju skroz, u zavisnosti od doze koju dobijete/trazite .. cak moze i carski pod epiduralom, ali sve to traje kratko. POSLEDICE NISU TRAJNE.
Svuda u svetu je epidural normalan. Cak negde potpisujes, ako ga ne zelis, da je na tvoju odgovornost.
Teze koje idu U PRILOG epiduralu su - da je tada zena svesnija i vise saradjuje, a kao takva vise pomaze i sebi i bebi. Slazem se ...

Nisam striktno za epidural, sta vise, do 3 nedelje pred porodjaj sam bila striktno protiv, ali iz ovog iskustva, kazem, volela bih da sledeci put krene prirodno, da osetom jacinu tog bola, pa onda ako bude jako - epidural.

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 15:23:10)

E pa tvoj dr verovatno saradjuje sa par anesteziologa vise nego sa ostalima tako da ce ti u zavisnosti od toga i preporuciti anesteziologa.u svakom sl ako se odlucis da unapred organizujes anesteziologa,a on ne bude dezuran tog dana, svakako ces morati da ga 'castis'. meni se prvi put desilo da mi je nenadano krenuo porodjaj ranije,moj dr nije bio tu i anesteziju mi dala dezurna dr.drugi put me moj dr pitao da li hocu nekog posebno ili dezurnog,ja sam pitala sta on misli o tom koji je tog dana bio dezuran,on mi je rekao da je taj skroooz ok i ja sam rekla ok,onda dezurni.nism pogresila.

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 15:28:10)

Ja kazem svako ima neko svoje iskustvo i sve smo mi razlicite i na kraju krajeva razlicito i reagujemo na anesteziju.A sa druge strane svako ima i neku genetsku predispoziciju lakog ili teskog porodjaja.ja sam imala srecu da imam oba izuzetno laka porodjaja,iako prvi karlicni,oba su bila gotova za 2-3h.prvi je krenuo sam,drugi je bio dogovoren.posle drugog sam sedela sutradan u turskom sedu i dojila bebu.
Ali sa druge str znam i za losa iskustva..

jovicaa -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 18:39:00)

ne znam, meni je bio jako strasan prvi porodjaj, iako je trajao svega pet, sest sati. ali mislim isto kao i zemunka da je bilo tako zato sto je isilovan, indukovan. ubedjena sam da bi prirodno manje bolelo.
e sad da li da cekam da krene prirodno pa da mozda i ne dobijem epidural ili da indukuju pa da dobijem epidural sigurno ne znam..

Tiziana -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 21:12:17)

Ja sam se ogradila i rekla da je svako drugaciji,odnosno reaguje drugacije, kako na epidral, tako na indukciju itd. Naravno sigurno da nismo ni sa istim nalazom usle u porodjajni box. I to sigurna veoma ima veze kako porodjaj na dalje tece. Ja iako sam isla na dogovoren porodjaj(drugi porodjaj je u pitanju) pre toga sam na 2 dana isla na pregled jer sam imala kontrakcije od 7.meseca i bila sam otvorena 1,5 prst od pocetka 9.na dan porodjaja sam bila 5 prstiju tako da bih se taj dan svakako porodila,odnosno pukao bi i vodenjak.Dobila indukciju,ali su mi je iskljucili posle pola sata jer su bebi opali srcani tonovi i porodila se za nepuna 3h bez indukcije.
Ali jos jedna stvar,ja kad sam razgovarala sa doktorom o porodjaju on mi je rekao vi ako ne zelite indkuciju vi mi to recite i necete je dobiti. Ali posto sam isla na epidural,nije mi smetalno da je dobijem. Pretpostavljam da svaka zena moze sa svojim doktorom/doktorkom da prica o tome.

bice devojcica -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 21:24:17)

Hvala ti na svim ovim informacijama,mnogo mi znaci,jer sam inace preplasena i dvoumila sam se da li epidural ili ne,ali mislim da sam definitivno odlucila da uzmem. Bolje mi je i da castim nekog proverenog dr,nego da strepim ko je trenutno dezuran i ko ce da mi zapadne.

nink -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 21:35:42)

Zemunka u kojoj bolnici si se porodila????

bice devojcica -> RE: Epiduralna DA ili NE (13.9.2012 21:37:35)

Yemunka se porodila u zemunskoj,znam da je dosta pisala o doktorima tamo..

Stranica: <<   < Prethodna stranica  51 52 [53] 54 55   Sledeća stranica >   >>