Zemunka85
|
Evo mog iskustva. Epidural je odradio i pozitivno i negativno. Ipak, kada bih se ponovo poradjala, ili bih sacekala PRAVI PRIRODNI porodjaj, ili bih opet uzela epidural. Ovako: ja sam se porodila dve nedelje pre termina. Mislim da je objektivno nedelju dana. Bebica je od pocetka zurila nedelju dana, imam rane ovulacije, a i oi rodjenju je odgovarala starosti 39/40 tako i pise na otpustu, LM, DR koja me je porodjala se jako zurilo da to obavi bas taj dan, jer je za dva dana isla na odmor, a bila je moj izabrani lekar. Poslednja dva dana sam imala jako jako jako jako ceste BH kontrakcije. Zadnja dva, BEZ PRESTANKA na 3-10min. Zaglavljivala sam na CTGu za par dana, par puta i citao je najjace kontrakcije i po 4 njih .. ali sam vracana kuci, jer nisu bile u pravilnim razmacima. Noc pred porodjaj su bile na 3-4min i ja opet do bolnice - oscilacija tipa 2b, ocitane 4najjace koje traju po 2min, ali me pusti kuci jer sam svakako imala dogovor da se sa svojom DR vidim u pola 8 ujutru. Kada sam se videla sa njom i kada smo opet odradile CTG zadrzala me je, iako nista nije bilo drugacije nego do tada, mozda je sluzni cep vise ispadao. Dakle - ja se NE BIH porodila taj dan dan, TVRDIM. E sad - ceo ovaj uvod zbog jedne stvari. Bitno utice na moj stav o epiduralu. Kako mi je porodjaj doslovno isilovan, bilo je jako jako jako ali BAS JAKO bolno. Inace me je DR sve vreme nagovarala da probam bez epidurala, jer mi je visok prag tolerancije na bol, a to je videla na CTGu gde najjace kontrakcije ni ne primetim. HVALA BOGU, nisam je poslusala. Dakle, do 5 do 3, sve po starom. Setam sa indukcijom. Ona slabo kaplje. Kontrakcije po starom, na par min, ne bole nista spec. U 5 do 3 me stavljaju na sto i buse vodenjak. Iste sekunde krecu NESNOSNI bolovi. Kao iz najgoreg pakla. Stvarno sve je bilo bezbroj puta bolnije nego sto sam ikada i pomisljala da moze da bude. Bolovi bez sekunde prestanka. Mozda pauza na po koji sekund, a onda BAAAAM .. opet .. urezivala sam sebi nokte u drugu ruku. MOLIM preklinjem za anesteziologa, otvorena tek 3 prsta. Ona dolazi posle 15min. Onda malo gori deo - trebas sesti u namestiti se, sto je PRETESKO em od bolova, em od stomaka. To smo uspeli tek iz mozda 3-4 puta i trajalo je bogami bar 20ak min to. Verovatno malo vise zbog moje (ne)saradnje. Tih 20min su mi bili najgori, jer em me boli, em moram da sedim, sa ispupcenom kicmom i bradom na dole, a ne da lezim i savijam se kada bol dodje. Lokalna anestezija ne boli, a plasiranje katetera je maaalo neprijatno. OK uspeli smo. Krece da deluje vrlo brzo. HVALA BOGU! E sad - ne znam kako ali meni je epidural na cudan nacin pomogao. Desilo se da me opet i pored njega sasece onaj najjaci bol, ali redje mnogo. Kada on naidje, ja kukam, ona doda dozu. I tu smo izgleda pogresili tj preterali. Ja nisam imala potpunu kontrolu nad svojim nogama. Bile su utrnute, mogla sam da ih pomeram i podizem, ali ne i da budu puno u vazduhu. Deo oko ribice i pozadi NISTA nisam osecala. NISTA. Oduzeto. Sto je dobro, jer ne znam kako bih u ONOM bolu podnela preglede non stop. Porodjaj se ocekivao vec oko 15 do 5. Medjutim epidural nije popustio i ja nisam osecala NISTA. Vreme je prolazilo, DR je bila stalno oko mene .. nista se ne desava .. polako je popustalo utrnuce u nogama, ali oko ribice NE! Nista ne osecam. Pokusavali smo sa mojim guranjem na suvo do 15 do 6, sto je, priznacete, mnogo. Pokusavala sam, napinjala se .. pojma nisam imala sta radim, niti ista osecala. Cak i kada su noge potpuno bile moje. Polako se vracao bol u stomaku, opet onaj jak, konstantan, ali naponi ne. Za sve to vreme iscurele su tri indukcije da anuliraju epidural, svaka flasa je tekla sve brze i brze, ali nista ..Tako da sam ja gurala i gurala i gurala kada god mi oni kazu. Ne znam da li sam uspela ja tu ista, ili je njima prekipilo, ali oko 6 i 10, je DR viknula "Pedijatri, krece porodjaj", popela se tri stepenika iznad mene i bukvalno je istisnula iz stomaka. Ni to nisam oset__ila. Tako da - porodila sam se zahvaljujuci doktorki. Sto se oporavka tice - malo je teze bilo. U sadejstvu sto mi je radjena malnuelna revizija i sto sam doosta iskrvarila, epidural mi je snizio i pritisak, tako da nije bilo ruzicas_to. Kada su me prebacivali sa porodjajnog stola, na onaj sto voze zene do sobe, imala sam potpunu kontrolu nad svime i sama presla. Rekli su mi da neke zene ne mogu ni noge da pomere. Kada sam pokusala da idem prvi put u WC, uz njenu pomoc, nisam uspela. Jako mi je bilo lose i bukvalno sam se onesvestila sedeci. Kazem, tu ima uticaj i moja srednja anemija koju zaradih na porodjaju. Ujutru opet nisam mogla do WCa od slabosti, ali vec sledeci pokusaj je bio uspesan. Hodanje je bilo malo nelagodno u pocetku, nisam mogla da se ispravim .. ali sve brzo prodje. Da rezimiram: samo zbog pola sata NESNOSNIH bolova, i pored: toga sto i plasiranje epidurala malo boli i sto moras i tu u bolu da saradjujes i sto nisam osecala napone i sto sam se porodila zahvaljujucu DR i sto mi je posle pao pritisak i sto mi je bilo nelagodno da se ispravim u pocetku i sto boli bre i kada se skida kateter, treba oguliti sve one flastere duz celih ledja :Di poredj toga sto (najvaznije) - sam od pogresnog napinjanja zaradila takvu hemoroidcinu da epiziotomiju nisam ni oset__ila kao problem, ali hemoroid ajaaaaaoj .. i dan danas ga vucem i to mi je jedini problem posle porodjaja. BOLI k''''o u oku da je! UZAS! I stalno se vraca .. JA BIH OPET UZELA epidural. Eto, toliko su meni bili jaki ti bolovi, tih pola sata, da ja kazem da bih i pored svih pobrojanih nelagodnosti opet uzela epidural. A i sve te muke su podle 2. dana prosle, tako da - samo da se pregura noc posle porodjaja i na konju si. Ja sam u spricu dobila jos 3 doze da ubrizgam sama sebi, kada preko noci krenu jaki bolovi, da se ne mucim, ali nisam htela, jer sam videla da ne mogu ni do WCa, jos mi samo treba da ubrizgavam jos. Tako da sam prvu noc se malo patila (najvise zbog hemoroida :D, shvatih posle), ujutru mi doneli bekicu, stavili na infuziju*2 i ja ko nova :D. Inace, sada kada razmisljam o svemu - HVALA BOGU da sam imala epi, jer ne bi bilo slatko da su mi reviziju radili bez. A ni usivanje mi nije slatko, kada pomislim da njega, jer su mi pre 4 dana skidali konce, upalili se, pa sam sve zvezde prebrojala, mogu da zamislim usivanje .. ja bre NISTA nisam oset_ila. Sto je u jednu ruku OK, a u drugu NE, ali eto kada sve lepo prodje i ti se oporavis - na sve zaboravis. E sad - pomenula sam i drugu opciju. A to je da cekam da vodenjak sam pukne i sve krene svojim tokom,a ne ovako da me isiluju kada nije vreme i verovatno time povecaju te bolove do kranica neizdrzivosti. U sustini - za epidural sam se i odlucila po savetu drugarica, a sve i jedna su prosle super.
< Poruku je uredio Zemunka85 -- 13.9.2012 13:09:28 >
|