*Alexx* -> RE: Epiduralna DA ili NE (26.2.2010 10:45:09)
|
IZVORNA PORUKA: Verus RR Treba mu oko 45min da pocne da deluje, a ako ga uzmes sa, npr. 9cm dok pocne da ti deluje vec se mozes poroditi. Poenta je da zena MORA da bude extra mirna dok se to radi-a vecina ne moze od jacine kontrakcija, pa zato anesteziolozi odbijaju da rade epi tako kasno.... Ja sam imala vrlo jake, duge i česte kontrakcije zbog indukcije (minut trajanja, sa minutom razmaka) - veruj mi da možeš itekako da ostaneš mirna dok ti daje epidural. Ja sam samo mislila na to kako će prestati da me boli. Naravno, pravili smo pauzu kad mi je baš nailazila kontrakcija, za svaki slučaj. Epi je počeo da deluje kroz 10 minuta, kakvih crnih 45?! Takodje, rekli su nam da ublazi bolove, ali osecas napone da guras. Eh, sad, ja nisam osećala napone, ali moguće da je zato što je on mene baš krkao epiduralom kako bi mi obezbolio i levu stranu, pišem o tome dole. On "curi" niz kicmu putem gravitacije, tako da ako zena dugo lezi na levoj strani-ona ce biti "utrnuta" desna ne..... Ovo je tačno. Nakon što mi je dao epi, ja sam neko vreme ležala na leđima, pa više nisam mogla, i okrenula sam se na desnu stranu, tako mi je bilo najlakše, zbog braunila - od tada mi je epi delovao samo na desnoj strani. Ja ovo pričam iz svog iskustva. Moguće je da se u SAD daje drugačija vrsta leka, pa mu treba 45 minuta da deluje.
|
|
|
|