Tanja011 -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (11.7.2013 13:00:02)
|
Moja mladja cerka je prosle godine krenula u jaslice sa 12 meseci, a ima alergije na sve i svasta - gluten, jaja, paradajz, grasak, citrusi, lesnik, kikiriki,orah, cokolada, med... Vaspitacice znaju da ne smeju nista da joj daju sto nisam odobrila i strogo vode racuna o tome ( posto joj je reakcija alergijsko gusenje). Svako jutro donesem kesu sa hranom za taj dan. Jednom nedeljno dobijam mail sa jelovnikom za decu sa nutritivnim alergijama od nutricioniste iz centralne kuhinje . To nije bas detaljno imaju nazivi jela i u zagradi napise ako ima neki alergen, tipa, brasno, jaja, mleko i sl, a onda ja pozovem telefonom da pitam za jelo za koje procenim po nazivu da bi mogla Jeca da jede i pitam sta tacno stavljaju u to jelo. Jer npr za gluten samo napisu gde dodaju brasno u jelo, a nije naglaseno da ga ima u rezancima, testenini ( kao i jaja), soja sosu... Desavalo mi se i da dobijam odgovore od nutricioniste 'Ali mi stavimo samo malo na tako velike kolicine' - ocigledno ne razume sta je alergija i sta moze da se desi [sm=smiley13.gif]. Jako je tesko, za organizaciju, treba svaki dan pripremiti, tesko je kad razmisljam sta ako uzme npr smoki na proslavi nekog rodjendana u vrticu ( ali se nadam da vaspitacice strogo vode racuna ) i tesko mi je kad me pita za nesto sto bi pojela mama, jel smem ja ovo a ja joj kazem ne smes zato sto si alergicna [sm=smiley19.gif]
|
|
|
|