|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama...
27.5.2014 22:55:06   
Djusko
Pozdrav zene drage! Nije me dugo bilo,mada kod nas je stanje pu pu da ne ureknem, solidno. Naime, posle onog osipanja od tikvica, drugarica ciji se mali isto osuo savetovala me da svo povrce pola sata pre kuvanja drzim u vodi sa malo sode bikarbone. Na taj nacin se ubijaju pesticidi valjda. I nije bilo vise reakcija. Ne znam da li je to pomenuto ranije,ali eto mozda nekoj novoj mami ova informacija moze znaciti. I da, u jednom momentu sam pokusala da mu dam jabuku iz kasice, ali je na nju blago reagovao, verovatno zbog nekih emulgatora. Tako da za sad ruckamo: jagnjetinu, krompir, sargarepa, brokoli, karfiol i blitvu.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 451
28.5.2014 0:11:49   
Rosita
Djusko, super. Uhodavate se, savet je dobar, klinac raste, sve ce doci na svoje :)

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Djusko)
Direktna veza do poruke: 452
28.5.2014 14:26:25   
Peace*
MOCICE, evo:

VOĆE
JEDE:
- sveže: jabuka, kruška, breskva, kajsija, banana, lubenica, dinja, šljiva (ringlov), crno i belo grožđe, narandže, mandarine, limun, jagode, grejp, kivi, mango
- term. obrađeno: sve gore navedeno + bundeva, višnje, trešnje, dunja, borovnica, brusnica

NE JEDE: ananas, avokado, maline, kupine

POVRĆE
JEDE:
- sveže: paradajz, paprika, šargarepa, krastavac, rotkvica
- term.obrađeno: gore navedeno + tikvice, karfiol, brokoli, blitva, spanać, mirođija, cvekla, krompir, šargerap, pl. patlidžan, boranija, grašak, pasulj, crni i beli luk, praziluk, prokelj, kupus, keleraba, peršun, paštrnak, celer

NE JEDE: zelenu salatu (nije došla na red )

MESO
JEDE:
- jagnjetina
- svinjetina
- piletina
- jaretina
- pačetina
- ćuretina
- fazan
- divlja svinja
- junetina
- govedina
- teletina
- pečenica ad Bačka
- Carnex pašteta sa šunkom, povrćem
- Gala pileći parizer
- Som
- Smuđ
- Šaran
- Viršle: Šakan i ORSI

NE JEDE: morska riba

ŽITARICE
JEDE:
- pšenica
- kukuruz
- ovas
- pirinač
- proso
- ječam
- Tonus hleb: proklijalo zrno pšenice, laneno seme, susam, seme bundeve, seme suncokreta, kvasac)
- kinoa

TESTENINA
JEDE:
- la perfetta bez jaja
- barilla

JAJA
- jede u tragovima: testo, palačinke, proja, moče, pohovano

OSTALO
JEDE:
- so, šećer, masl. ulje, susam, origano, aleva paprika, Vegeta, bosiljak, kakao, sojino brašno, alkoholno sirće, sunc.ulje, prašak za pecivo, vanil šećer, cimet
- Linco light margarin, svinjska mast, med
- Next i Nectar sok od jabuke i jabuka-šargarepa-narandža, Paradajz sok Nectar, Joya ovseno mleko, Dumbo flips (ne klasičan smoki), čips, kokice, Kiki bombone, posna plazma, Wellnes keks sa komadićima crne čokolade, Zlatni pek sa kakao prelivom, Prima slani štapići, Bambi ribice, Bambi gumene bombone, Bambi crna čokolada, Dr Oetker puding od vanile, Calipso sladoled od breskve i narandže, susam štapići.

< Poruku je uredio Peace* -- 28.5.2014 14:29:37 >

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Djusko)
Direktna veza do poruke: 453
28.5.2014 14:34:21   
Rosita
Peace, kad ces lesnik i badem? Kad bi pravila ta mleka, mislim da bi se svidela Marku, stvarno su lepa! Ti si ih bese i pravila, tako? Kazem, jer znam da imas peripetije oko alernove.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 454
28.5.2014 14:41:32   
Peace*
Ne znam. Znaš onaj trip kad imaš osećaj da nije pravi trenutak? E, ja imam takav osećaj.

Počela sam da mu mešam ovseno sa Allernovom. Juče sam mu pravila sutlijaš u ovsenom. Ne buni se. Mislim da imam dovoljno Allernove da ga postepeno prebacim na ovseno, a da ne pati i da se ne gadi. Pa ću probati za sada tako.

Tasha

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 455
13.6.2014 20:28:33   
milicicak
Nismo nista uvodili al ne znam gde da napisem pa cu ovde...
Par dana nam je bilo vandredno stanje u kuci, puno ljudi, puno jela, puno mlecnih proizvoda i sira... I T u jednom trenutku kaze i ja hocu da jedem sir. Objasnim joj da je ona alergicna na mleko i da ne sme da jede sir, da ce je boleti stomak od sira i da ce smeti da ga jede kad poraste (kod nje pali to da ce nesto dobiti kasnije). Proslo vise od nedelju dana od toga, sir se ne pominje i ona se danas sva vazna penje na ugaonu, uspravlja se i kaze: Ja sam porasla jel mogu sad da jedem sir? Mm objasni da ne moze jer je jos mala i alergicna. Ona ga gleda, okrece se i penje na naslon ugaone, uspravlja se i kaze: Sad sam jos velika, jel mogu sad da jedem sir?...
I tako... Kupila sam neki sir od bundevinog semena pa cemo da vidimo

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 456
13.6.2014 22:00:23   
Rosita
Jaoj.. i da se nasmejes i da se rastuzis :/. Ajde, da je taj sir zadovoljiuser posted image

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 457
17.6.2014 22:25:04   
milicicak
Da se samoispravim user posted image sir je od semena suncokreta, ukusan je i gospodjici se svidja user posted image

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 458
19.6.2014 14:36:17   
milicicak
Juce smo probali ovo
user posted image
Preukusno je, a i gospodjici se svidelo, obogaceno je kalcijumom sto mu je dodatni pus. Nasla sam ga u Maxiju i u jos nekim zdravim hranama, samo je mnogo skuplje u odnosu na home made, litar kosta oko 360din.

Direktna veza do poruke: 459
30.6.2014 10:21:56   
Peace*
Bili smo na moru. Prvih 7 dana sam bila sa mamom i decom, a onda su došli moj tata i moj brat i doneli 3 kutije kolača koje je moja baka spremila. Pogledala sam, videla da je bundevara, sa jabukom i sa višnjama. Pošto nigde ništa nije bilo naznačeno, ja sam zaključila da su svi bez mleka. Marko je navukao na kolač sa jabukom, jeo je po 5-6 dnevno (i tako 7 dana). Juče stignemo kući, i ja kažem baki kako se Marku sviđa kolač, tek će ona PA TO NIJE ZA NJEGA! user posted image
U kolaču ima oko 100ml mleka i 40gr putera.

Iskrivila sam se od muke, iako njemu nije bilo ništa, toliko je u slast jeo!

Danas sam zvala dr. Kaže ona da je super što mu nije bilo ništa, da to znači da mu organizam jača imunološki, ali da ne dajem, jer na taj način mogu podići nivo antitela, i unazaditi sve postognuto!

Koliko sam srećna, toliko sam zabrinuta. Valjda nisam ništa zeznula. S druge strane, to znači nema bojazni da mu se nešto strašno desi ako se nešto zabrlja u vrtiću (valjda).

Tasha

Direktna veza do poruke: 460
30.6.2014 19:44:46   
milicicak

IZVORNA PORUKA: Peace*

Iskrivila sam se od muke, iako njemu nije bilo ništa, toliko je u slast jeo!

Danas sam zvala dr. Kaže ona da je super što mu nije bilo ništa, da to znači da mu organizam jača imunološki, ali da ne dajem, jer na taj način mogu podići nivo antitela, i unazaditi sve postognuto!

Koliko sam srećna, toliko sam zabrinuta. Valjda nisam ništa zeznula. S druge strane, to znači nema bojazni da mu se nešto strašno desi ako se nešto zabrlja u vrtiću (valjda).

user posted image sto nije bilo reakcije, sad mozes da se opustis sto se vrtica tice.

Po literaturi, Marko prati klasican put alergije na pkm, vremenom se kolicina mleka potrebna da izazove reakciju povecava sve dok reakcije ne izostane. I vecina lekara preporucuje ono sto ti je dr rekla, izbegavati svaki kontakt sa alergenom sve dok se alergija potpuno ne povuce, jer neke studije pokazuju da se konstantnim izlaganjem malim dozama pkm povecava kolicina alergena koja dovodi do reakcije ali se odlaze vreme prestanka alergije. I ne bi trebalo da tih 100ml mleka i to sto je jeo kolace 7 dana unazadi stvari user posted image

Mislim da je tvoja dr potpuno u pravu i moj je stav da treba izbegavati sve mlecno dok alergija ne prodje u potpunosti, samo se meni cini malo preterano ta peta godina... vi niste odradili prik ili sam ja nesto propustila? U svakom slucaju kad budete otisli na test znacete vise, mozda se alergija i povukla. Ja bih svakako razmislila da trazim test u septembru obzirom na ovakav razvoj dogadjaja

Ajde, pa da vas brzo ispratimo iz ove teme user posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 461
30.6.2014 20:44:53   
branki*
uf,tash,bas mi je drago sto marko ide na bolje,vala,dosta je.

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

Direktna veza do poruke: 462
30.6.2014 22:18:50   
Rosita
Bravo za deliju Marka :)

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 463
1.7.2014 9:33:42   
Peace*
Propustila si! user posted image Radili smo PRICK pre mesec i po, histamin je bio 4 mm, a mleko 8 mm, nepravilnog oblika. Dakle, i dalje ima 100% više antitela nego što bi trebao da bi mogao probati makar kiselo-mlečne proizvode.

Tasha

Direktna veza do poruke: 464
1.7.2014 15:53:27   
milicicak

IZVORNA PORUKA: Peace*

Propustila si! user posted image Radili smo PRICK pre mesec i po, histamin je bio 4 mm, a mleko 8 mm, nepravilnog oblika. Dakle, i dalje ima 100% više antitela nego što bi trebao da bi mogao probati makar kiselo-mlečne proizvode.

Sram me bilo sto ne pratim na casu user posted image
Kakav vam je plan sada?

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 465
4.7.2014 8:05:07   
milicicak
Danas je prvi put doruckovala u pekari, pitu sa krompirom. Svidja joj se, nema reakcije a meni se place od srece, luda zena user posted image

Direktna veza do poruke: 466
4.7.2014 8:21:35   
Rosita
user posted image user posted image user posted image

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

Direktna veza do poruke: 467
4.7.2014 8:24:48   
Peace*
Plan? Pa, plan nam je da uživamo u vrtiću, nestašlucima, bezobrazlucima, moru... i čekamo neki oktobar / novembar.
Šalim se, nemam plan. Ne planiram ništa da mu uvodim. Opet sam u fazi da sam umorna od svega.
Juče je u vrtiću objasnio da on sme da jede čokoladne bananice, pa kaže vaspitačica "Znala sam da to nije napamet rekao, ali mu nisam dala, ipak sam odlučila da Vas pitam!" user posted image
Tako da, eto, novina je da jede Štarkove čokoladne bananice. Realno ih ne voli, ali kad vidi da svi jedemo, žvaće i pravi grimase, ali ne možeš da mu uzmeš. user posted image

Tasha

(odgovor članu Djusko)
Direktna veza do poruke: 468
16.7.2014 15:03:17   
Peace*
Već nekoliko puta sam mu dala da proba kajganu, koju izbegavamo jer je dr rekla da se tu ipak može uvek javiti malo svežeg jajeta, a PRICK test je test na kuvana jaja. No, juče sam mu dala malo više, recimo 1/2 jajeta. Ne bi ništa. user posted image

Dala sam mu da proba Munchmallow, pljunuo ga je i rekao "Fuj!" user posted image

Tasha

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 469
31.7.2014 15:07:48   
Peace*
Juče je ćapio kiflicu sa sirom, jedva sam mu povadila iz usta, plakao kao kiša, ali se smirio kad sam mu dala sa džemom. user posted image

Tasha

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 470
11.8.2014 8:30:12   
Peace*

Evo ga moje otkriće, mada, to tek kad uvedete soju, s obzirom na vezu kazein-soja. Marko rekao bljak, pa, nije baš najlepše na svetu, ali nije ni allernova.

user posted image

Tasha

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 471
13.8.2014 21:23:43   
Vladan0
Ovde sam prvi put, tema je odlična, mislim da na osnovu ličnog iskustva imam da svim novajlijama dam neka uputstva.
U većini slučajeva kada se bebac osipa (pod osipom se misli na crvenilo ili crvenilo sa tačkicama oko usta, po obrazima (naš slučaj), po prevojima ruku i nogu (naš slučaj)) u periodu do 6.-og meseca razlozi su sledeći:
1. Prekomerno utopljavanje i potpuno nepotrebno natapanje kože bebe masnim kremama na bilo kakvu pojavu crvenila i posle kupanja.
2. Alergija na neku od namirnica koju mama konzumira (ako se ne koristi veštačka ishrana)
3. Alergija na kravlje proteine (ako se koristi veštačka ishrana koja u sebi sadrži kravlje proteine)

Kako se rešavaju ovi problemi:
Ako beba ima retke nepravilne stolice primeniti tačku 1. ali je ne uzimati za rešenje.
1. Skinuti bebu samo u pelene i dobro prati bebu šamponom i posle toga ga ne mazati ni sa čim 2-3 dana. Ako se osip povuče vi ste srećni roditelji i nemate daljih briga.
Obrazloženje: bebe do 6.-tog meseca nemaju potpuno razvijene znojne žlezde, jedini način da se ohlade je da spoljna temperatura bude niža od telesne za 15-tak stepeni. Mazanjem bebe masnim kremama i ono malo znojnih žlezda koje rade zaptivate tako da dolazi do crvenila prvenstveno na prevojima (ako ima crvenilo i na obrazima pređite na stavku 2).
2. Postepeno jednu po jednu izbacivati iz ishrane mame namirnice koje konzumira (prvo izbacivati one koje mama ne voli ili na koje je bila alergična (ako je u pitanju beba ženskog pola) tj . namirnice koje tata ne voli ili na koje je bio alergičan (ako je u pitanju beba muškog pola), prvenstvo za izbacivanje imaju namirnice koje nisu sa našeg podneblja (južno voće, jezgrasto voće, koštunjavo voće, morski plodovi i sl.)), ako vam se posle izbacivanja neke od namirnica osip povuče (stolica bebe stabilizuje) vaš detektivski posao je delimično završen, potrebno je za potpuni uspeh potpuno izbaciti sve namirnice iz porodice detektovane namirnice, tražiti uput od pedijatra za alergologa i dalje postupati po instrukcijama alergologa.
Savet: Ne očajavajte, to što vaše dete ne podnosi dobro neku namirnicu u periodu do 6.-og meseca ne znači da će i kada mu uvedete tu namirnicu u ishranu isto tako (ili još gore) reagovati. Potrebno je biti strpljiv.
Obrazloženje: Svi sastojci iz mamine ishrane se posredno preko mleka unose u bebin organizam (ništa novo), alergije se uglavnom prenose sa mame na devojčice i sa očeva na dečake (neke naučne teze to dokazuju). Posebnu kategoriju imaju namirnice koje naši preci nisu ni probali i tu nema pravila.
U sledećoj poruci ću napisati kako se po našem iskustvu pravilno uvode nove namirnice u ishranu.
3. Tražiti uput za alergologa u domu zdravlja gde će vas pregledati neko od lekara koji dobro poznaju materiju. Ne ići na kožno. Ako vam je period do zakazivanja pregleda duži od 7 dana možete probati sledeće: kupite Novalac Allernovu (nije jeftina, cena je oko 2500 - 3000 din) i probajte da je dajete bebi. Ako vam se stolica stabilizuje i posle par dana povuče osip, vaše dete je verovatno alergično na proteine kravljeg mleka. Recite to alergologu na pregledu i odradite testove koje vam predloži.
Savet: Ne očajavajte, ništa niste izgubili.
Obrazloženje: Jedan od glavnih sastojaka formula veštačkih mleka su proteini iz kravljeg mleka a na koje je većina beba koje negativno reguju na njih alergična. Allernova nema te proteine u svojoj formuli.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 472
13.8.2014 22:31:40   
Vladan0
Kako se po našem iskustvu sa najmanje rizika uvode nove namirnice za bebe:
1. Ne žuriti sa uvođenjem namirnica (želja da vaše dete jede sve ne može biti jača od prirode)
2. Termički ne obrađivati namirnice.
3. Davati minimalnu količinu namirnice prvi put.
4. Pažljivo posmatrati reakcije bebe.
Ako ste jedan od srećnih roditelja koji kad ostave dete kod bake i deke posle toga saznate da su oni jeli nešto što im vi niste dali i da nisu imali negativne reakcije preskočite ostatak teksta.
Ispričaću vam prvo ono što se nama desilo:
Supruga je dojila bebca do 11.-og meseca. Nismo imali nikakvih problema, postepeno smo uvodili čvrstu hranu: grašak, pasulj, povrće, voće (bez citrusa), jeo je ko razvaljen, bilo nam je prijatno da nosimo tegl(icu)-u od 800 grama u parkić gde on sve to pojede u cugu,... i zato što je supruga trebala da počne da radi za 30-tak dana, a na savet pedijatra, uveli smo mu mlečne prizvode. Koji je najkvaliteniji mlečni prizvod? Pa naravno, mileram. I tako mi njemu dadosmo mileram u 17.30. U 17.31 po prvi put od kada je rođen bebac u isto vreme kaki retku stolicu i povraća u mlazu sve što mu je u želudcu praćeno sa oticanjem lica i crvenim flekama svuda po telu. sedamo u auto i demo do doma zdravlja gde mu daju inekcije da prestane gušenje i daju nam uput za Tiršovu. U Tiršovoj nas stavljaju na čekanje, za one koji ne znaju šta to znači: ako vam u bilo kom trenutku stanje deteta bude bilo lošije od sadašnjeg, uđite odmah. Na našu sreću njemu se stanje popravljalo. Dečiji mehanizam za odbranu od alergije je odreagovao i on je povratio sve što mu je bilo u želudcu i iskakio sve što mu je bilo u crevima. Stanje mu se popravljalo. Nismo mu više davali bilo šta od mlečnih proizvoda. Na kasnijim analizama sa Torlaka se pokazalo da je bebac alergičan na mleko klasa 6 (životno ugrožen) i mi smo se prilagođavali toj situaciji. Upravo iz našeg iskustva, a u nadi da se to nikome neće desiti želim da napišem kako se sa najmanje rizika uvodi bilo koja namirnica u život bebe.
Uputstvo:
1. Ako vam pedijatar kaže da nije vreme da mu date nešto, poslušajte ga.
2. Kod svake namirnice koju uvodite najveći rizik su proteini. Termičkom obradom se proteini uništavaju. Bebi treba davati termički neobrađene namirnice da bi utvrdili alergiju. Kako to uraditi: Namirnicu u svom izvornom obliku (ako je u pitanju namirnica u tečnom stanju nema pripreme, a ako nije u tečnom stanju (grašak, pasulj, i sl.) poptopiti u vodu 24h i zgnječiti kašikom) i prisloniti na usne bebe. Ako se pojavi bilo kakva vrsta reakcije u smislu promene boje kože na usnama, oticanja usana, gušenja, povraćanja itd. sesti u auto i otići do doma zdravlja ili do dežurne institucije i ispričati šta se desilo.
3. Za utvrđivanje alergije je dovoljno zrno graška, 1 ml mleka, 1 gr brašna....
4. Kada god dajete bebi novu namirnicu, provedite sledećih 5-10 minuta sa njom, to je dovoljno da vidite da li se nešto sa njom dešava, kod alergija ne postoje zakasnele reakcije, jedina zakasnla reakcija možete biti vi.

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 473
14.8.2014 9:20:53   
Peace*
Osnovno načelo eliminacione dijete kod majke dojilje je da se svo voće i povrće termički obrađuje, isto tako i kad se bebi uvodi.
Zašto bih mu davala svež pasulj, kada ga nikada neće jesti svežeg? Da bih videla da li ima alergiju na svež pasulj?
Zašto ovo kažem...
Npr, Marku je PRICK test na jaja sve vreme negatian. Dr i dalje ne dozvoljava da uvedemo jaje (tipa kajgana i sl), objašnjavajući da je jaje jak alergen i da su kod dece česte šetajuće alergije (čime neki dr objašnjavaju nevalidnost alergotesta - moje iskustvo nije takvo), kao i da, davanjem jajeta mogu da senzibilišem detetov organizam i stvorim alergiju ako prerano uvedem.
Šta je prerano?
U razvoju imunološkog sistema kod deteta postoje 3 stepenice:
- sa godinu dana
- između 3-5 god
- u 7oj godini.
Kako mi je objašnjeno, ako do sedme ne preraste - ostaće mu doživotno. Malo me tu buni momenat puberteta koji mnogi navode kao prekretnicu, ali nadam se da neću morati da proveravam i da će alergija proći pre.
No, ovo nije odgovor na pitanje koje sam ustvari postavila... Torlakov test na jaja podrazumeva termički obrađena jaja, a moja dr tvrdi da ni kajgana, ni jaje na oko nikada nisu potpuno obrađeni i da uvek može postojati mogućnost živog jajeta. Tako moj sin jaja jede kroz moče / prženice, palačinke, testo.
S druge strane, u jednom momentu mi je dr davala linkove na određene testove koji su pisali o razlici između svežeg i termički obrađenog voća. Objašnjavala je da guljenjem voća i termičkom obradom dobijam relativno siguran obrok za njega. Rekla je da bismo u jednom momentu mogli raditi PRICK PRICK (hihihi, nisam baš zapamtila kako se zove), koji bi se radio tako da se ona "iglica" zabode u sveže voće, te zadere detetu koža. Dakle, isto kao kad se radi PRICK, samo se ne kapa ona Torlakova tečnost na rukicu, nego se bode u sveže voće. To nikada nismo odradili, jer sam ja nekih godinu nakon tog našeg razgovora odlučila da uvedem sveže voće i povrće, oprezno, dakle kao novu namirnicu.

alergije se uglavnom prenose sa mame na devojčice i sa očeva na dečake (neke naučne teze to dokazuju).

Mogao bi dati neki link na ovu teoriju jer je još nikada nisam čula.
U našoj porodici, ja sam ta koja je alergična na sve moguće i nemoguće polene, i imam neke slabe nutritivne alergije na mesa, brašno, paradajz, orah (nutritivne su se pokazale zanemarljivo slabim), i astmatičar sam.
Moj muž nema nikakvih alergija, nikada nije ni imao.
Moj stariji sin od negde 3-4g ima alergiju na neki od E-ova (nisam otkrila koji, ali sam shvatila u kojim proizvodima ga ima te sam ih izbacila, i od 4-te godine na sunce.
Moj mlađi sin je alergičan na kazein, i ima Dg Asthma Allergicum bronchiale.
Valjda smo mi onda taj slučaj koji ne obuhvata taj "uglavnom" momenat. user posted image

Tasha

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 474
14.8.2014 9:23:14   
Peace*
I još bih dodala jednu stvar.
Po knjigama, dete ne može reagovati na namirnicu pri prvom kontaktu jer nema antitela. Već navodno tek pri drugom davanju.
Ne znam kakvo je moje mišljenje na tu temu...
Ja sam svaku namirnicu uvodila 72h koliko traje kritični period za reakciju. Prvi dan na vrh kašike, drugi dan celu kašiku, treći dan 2 kašike (po uslovom da nema reakcije).

Tasha

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 475
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
Lepa imena za devojčice rođene u decembru ...
Ako očekujete bebu u decembru ili januaru, a još niste odabrali ime za svoje novorođenče, pogledajte našu listu predloga...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here