|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama...
14.8.2014 13:04:09   
Vladan0
U Tiršovoj, gde idemo na testiranja, kožne probe se rade sa svežim namirnicama (oni imaju sveža jaja i mleko), obzirom da nemaju sve namirnice zahtev doktorke je da dan pre kožnih proba pripremimo namirnice onako kao sam vam opisao i donesemo u posebnim posudama sve ono na šta mislimo da je alergičan ili se na ranijim probama pokazalo da je alergičan. Isto tako pre kontrole trebamo da donesemo Specifični IgE sa Torlaka (koji trenutno nema agense pa smo prešli na VMA) za mleko i jaja. Ne radimo kožne probe već IgE na mleko i jaja.
Vaši doktori su u pravu u oba slučaja. Ako nešto ogulite i kuvanjem uništite sve u njemu, dobijate siguran obrok, teoretski znači da ako neku namirnicu dovoljno dugo termički obrađujete i ako ste alergični na neki sastojak iz namirnice nećete imati alergijsku reakciju, ali, da li će te uvek dovoljno dugo kuvati da obrok postane siguran? Zato je bolje znati na šta je alergičan u sirovom obliku.
Mi nemamo astmu, a ja sam bio alergičan na jaja kao klinac i ta alergija je dugo trajala (mislim do negde 5-og razreda).
Nisam znao da prvi put ne može reagovati na namirnicu, nama se to desilo iz prve, do tada smo mu davali sve redom bez ikakvog očekivanja da će imati reakciju, e kada nam se desilo to što se desilo sledeće namirnice koje smo uvodili kod oba deteta su bile uvođene posle na način na koji sam vam opisao na savet doktorke i u našem slučaju se pokazalo da je pametno to što smo tako radili.
Mi nemamo nameru da uvodimo jaja u ishranu sve dok IgE test ne pokaže 0.
Nemam link na ovo što se tiče prenošenja, našao sam negde na netu.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 476
14.8.2014 13:12:26   
Rosita
Vladane, a sta Vam je savetovano oko uvodjenja soje? Kad ste je uveli? Nasi dr nisu za uvodjenje ali ja se sve mislim da mu dam nesto, tipa posnu plazmu- vidim da Vase dete jede.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 477
14.8.2014 13:35:53   
Vladan0
Na soju nismo bili alergični. Doktorka je savetovala da je ne uvodimo, tako da nismo nikada ni probali sa sojinim mlekom i sl. Posnu plazmu smo kupili kada se pojavila ne vodeći računa da li ima soju, pre toga smo koristili zlatni pek.

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 478
14.8.2014 13:39:28   
Vladan0
Da li ste vi alergični i na soju?

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 479
14.8.2014 13:42:40   
Vladan0
Da se dopunim, doktori kod dece koja su alergična na mleko ne preporučuju uvođenje soje uglavnom zato što to roditelji onda koriste kao zamenu za mleko, a soja je sama po sebi namirnica koja spada u rizičnu grupu i na koju se može postati alergičan prekomernim unošenjem.

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 480
14.8.2014 13:42:49   
Peace*
Moje iskustvo je sledeće: Specifični IgE na kazein - kategorija 1. Dakle, niska alergija.
PRICK - dva plika - ukazuje na anafilaksu, prečnik se ni ne meri (na prvom testiranju), a na drugom: prečnik 8mm (i dalje nepravilnog oblika) dok je histamin 4mm, dakle ima 100% više antitela nego što bi trebao imati.
IgE je rađen u privatnoj laboratoriji a PRICK u dečijoj bolnici u NS.

Nadam se da moje postove ne shvatate kao inaćenje, ni slučajno, ja samo volim da se vidi više oprečnih mišljenja, mislim da je to veoma bitno na ovakvim temama. user posted image

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 481
14.8.2014 13:43:56   
Peace*

IZVORNA PORUKA: Vladan0

Da se dopunim, doktori kod dece koja su alergična na mleko ne preporučuju uvođenje soje uglavnom zato što to roditelji onda koriste kao zamenu za mleko, a soja je sama po sebi namirnica koja spada u rizičnu grupu i na koju se može postati alergičan prekomernim unošenjem.

Meni je rečeno da je molekul soje veoma sličan molekulu kazeina te da oragnizam može da ih meša.

Tasha

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 482
14.8.2014 13:49:04   
Vladan0
Nisam znao za taj podatak.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 483
14.8.2014 13:56:47   
Peace*
Ne mogu se sad set__iti, ali baš tako mi rečeno, i to je povučena paralela kako deca sa alergijom na gluten ne smeju ne-znam-šta (to ne mogu da se set__im), a deca sa alergijom na kazein ne smeju soju.
Moj sin je imao oko 2,5god kad sam mu dala Plazmu (posnu). I to nakon što sam slučajno otkrila da već čitavu večnost kupujemo hleb koji sadrži sojino brašno. user posted image
No, ipak se ne usuđujem dati tofu, sojino mleko, ovaj sojin jogurt što sam dala pre koji dan - ni to nisam planirala, nego je moja mama imala stomačnih problema pa je kupila sebi, a mi naleteli do nje u poset__u, i eto... user posted image

Da li ste našli neki bezbedan sir?
Gledala sam biljne sireve, i u čudu čitam u sastavu "kazein", pa sam malo Googlala i shvatila da posni sirevi nisu posni. user posted image

I još jedna info zanimljiva, sada Vam više ne treba, ali neka stoji:
kod atopicara treba paziti KADA CVETA BREZA IZBEGAVATI JABUKU, SARGAREPU, KROMPIR, VISNJE, PERSUN I CELER! Breza cveta od polovine marta do sredine-kraja maja.
Mogu da daju unakrsnu reakciju bez da je dete alergično na brezu ili bilo koju od navedenih namirnica.

< Poruku je uredio Peace* -- 14.8.2014 14:06:39 >

Tasha

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 484
14.8.2014 14:05:33   
Rosita
Ne, nije dokazano alergican, ali bas kao sto rekoste, i kao sto rece Peace, iz istih razloga dr ne preporucuju soju. Ja mu ne bih davala nista od soje, ali volela bih da moze da jede neke namirnice koje je sadrze. Juce vidim da i kupuvna slanina ima sojine belancevine, svuda ima soje, pa cisto da manje oprezna budem, ako ne bi, kamo srece, reagovao.

Doduse, milicicak je povukla posnu plazmu iz jelovnika jer su hoj dr rekli da iako nema r-je konzumacija soje moze da produzi alergiju na pkm

< Poruku je uredio Rosita -- 14.8.2014 14:10:39 >

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 485
14.8.2014 14:11:51   
Peace*
Rosita, vi ste nedavno bili na testu opterećenja koji se neslavno završio.
Ja ne bih još dala soju.

Tasha

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 486
15.8.2014 8:53:43   
Peace*
Išla sam juče da kupim mužu i sebi u brzoj hrani belo meso.
On je tražio punjeno, a ja obično.
Teta je bacila na isti pleh moje i njegovo meso, a pored sir sa šampinjonima, da se sir otopi.
Onda je uzela prvi somun, namazala pavlaku, zatim je uzela hvataljku i stavila paradajz preko, umačući hvataljku u pavlaku. Istom hvataljkom je prebacila njegovo meso, pa onda i sir sa šampinjonima. Istom hvataljkom je onda okrenula moje belo meso, zatim zatvorila muževljev somun koji je uspešno namazala pavlakom i iznutra i od spolja.
Zatim je istom hvataljkom izvadila moje meso u somun - ja nisam želela priloge jer me nešto gnjavi stomak.

I onda se ljudi ljute kada ja kažem da neću da kupim sinu ćevape ili belo meso negde jer smatram da je nebezbedno.

< Poruku je uredio Peace* -- 15.8.2014 8:54:28 >

Tasha

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 487
15.8.2014 21:54:07   
Rosita
Jedino svuda naglasavati- nemojte to i to... ali i to coveku dosadi, pa radije i ne kupuje. A za soju, verovatno si u pravu...al to me kopka bas.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 488
16.8.2014 0:28:56   
milicicak
Uh, svasta ste ispisali :)
Ja bih da dodam nekoliko cinjenica
a) samo proteini izazivaju alergijsku reakciju, proteini se termickom obradom ne razlazu nego denaturisu sto predstavlja promenu njihove sekundarne i tercijarne strukture a stepen denaturacije zavisi od samog proteina. Alernova je hidrolizat kazeina, u njoj je kazein pomocu enzima razlozen na petptide a to kuvanjem nije moguce postici. Termicka obrada moze da smanji alergeni potencijal odredjenih proteina ali ja zaista mislim da alergicnoj deci nije bezbedno davati ni termicki obradjenu hranu na koju su alergicni
b) ja ne znam ni za jednu studiju koja je pokazala da sklonost ka alergijama ima bilo kakve veze sa polom, odnosno da zavisi od pola roditelja koji ima alergije
c) veci broj studija pokazuje da odredjen procenat dece koja reaguju na kazein, reaguje i na soju i da zamena kravljeg mleka sojinim produzava alergiju
d) u prvom kontaktu sa alergenom dolazi do imunoloske reakcije i stvaranja antitela, u zavisnosti od stanja organizma i jacine alergena telo reaguje na odredjen nacin, ponekad je reakcija slaba pa se ne primeti a ponekad je izuzetno burna ( ja i dalje ne znam kako je T prezivela tu noc kad smo joj prvi put dali AD mleko). U drugom susretu sa alergenom organizam vec ima spremna antitela pa je reakcija burnija.
e) Allernova u Apotekarskoj ustanovi Beograd kosta nesto manje od 1900 din

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 489
16.8.2014 8:12:52   
Vladan0
Kada sam rekao teoretski možete dobiti bezbedan odbrok termičkom obradom, i mislio sam teoretski, nikako u praksi.
Naravno da deci koja su alergična na neku namirnicu ne treba davati tu namirnicu u bilo kom obliku i ma kako ona bila obrađena.
Ako je dete već alergično na neku namirnicu naravno da postoji veći rizik da je alergično i na još neku namirnicu, da li je to soja ili jaja ili neka od drugih visokorizičnih ili manje rizičnih nije bitno, ali je isto tako moguće i da nije alergično ni na šta drugo. Testove na ostale namirnice treba odraditi ne zato što želimo da vidimo da li možemo da mu uvedemo u ishranu nešto već zbog toga što ako ih ne odradimo možemo samo da napravimo štetu detetu.
U vezi soje:
Statistika je nešto što nije pravilo, i da su deca koja su alergična na mleko u oko 50% slučajeva alergična i na soju je istina ali to nije razlog da se ne uradi test i ako nije alergično da se koriste proizvodi koji u sebi sadrže soju. Koristiti sojino mleko kao zamenu za kravlje ne preporučuje ni jedan alergolog. pretpostavljam da je statistički podatak da alergija na mleko duže traje ako se koristi sojino mleko kao zamena.
Soja je namirnica iz istočne Azije koja se prodaje i proizvodi po celom svetu. Prvenstveno zbog dobrog marketinga i niske cene se danas nalazi kao sastojak ili kao osnova za masu proizvoda. Jedan od tih primera je da prizvođači sojinog mleka (koje je i nastalo da bi bilo zamena za kravlje mleko a čiji bi konzumenti trebali da budu ljudi koji ne vole kravlje mleko) upravo preporučuju sojino mleko kao zamenu za kravlje ako ste alergični na kravlje mleko što je po mom mišljenju teška budalaština, ali to je marketing kojim se služe svi proizvođači koji pokušavaju da nađu dalju primenu svojih proizvoda.
Mi sojine sireve, jogurte, mleka i sl. (gde je soja osnova) nemamo nameru da dajemo klincima jer ne želimo da rizikujemo eventualnu pojavu alergije ali im zato dajemo proizvode koji u sebi imaju soju jer nisu alergični na soju.
Što se nasleđivanja alergija tiče:
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/children-risk-asthma-if-parent-of-same-sex-has-it-8027284.html
Opet kažem, to je samo statistika, ne pravilo, a iskreno mislim da je podatak potpuno nebitan izuzev za moguće brže određivanje namirnice na koju je dete alergično.
Kada smo mi kupovali Allernovu (pre 4-5 g.) cena je bila 2500-3000 i nije je bilo u Apotekarskoj ustanovi Beograd već smo morali da je naručujemo preko privatnih apoteka, to što je ima sada po ceni od 1900 je dobra vest.
Ne izazizavaju samo proteini alergijsku reakciju:
http://www.livestrong.com/article/304310-can-you-be-allergic-to-vitamins/
Za one koji budu čitali u budućnosti: Izignorišite nepotrebne informacije sa ovog foruma poput statistike i prethodnog mog linka i pitajte za sve alergologa. Naša iskustva nisu pravilo.

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 490
18.8.2014 8:51:18   
Peace*
Što se nasleđivanja alergija tiče:
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/children-risk-asthma-if-parent-of-same-sex-has-it-8027284.html
Opet kažem, to je samo statistika, ne pravilo, a iskreno mislim da je podatak potpuno nebitan izuzev za moguće brže određivanje namirnice na koju je dete alergično.

Mislim da na osnovu ovoga apsolutno ne treba da se donose zaključci, čak ni kod određivanja namirnica. Znaju se najčešći alergeni - oni se prvi isključuju. Radi se alergotest, a dalje je tapkanje u mraku i samostalno otkrivanje. Moj sin se 8m osipao na pirinač, a naravno, pirinač nije testiran jer je to najbezbednija namirnica za atopičare. Da, možda jeste, ako majka nije prethodno senzibilisala dete putem dojenja zbog eliminacione dijete.

Smatram to netačnim, i dokazujem to svojim primerom, a kao druga stvar je to da se alergija ne nasleđuje kao "mama je alergična na mleko i dete je alergično na mleko", nasleđuje se samo "mama je alergina, pa i dete može biti" - a na šta, to je individualno, od organizma do organizma, tj., nasleđuje se samo sklonost ka alergiji.

Tasha

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 491
18.8.2014 9:03:19   
Dada81
Tash,sad evo citam od tebe za pirinac kao alergen,to nisam znala.Sreca mom Davidu se nije na to pokazalo,jer pirinac najvise i voli,dete i ne jede nista drugo,cini mi se. Drago mi je ,stvarno sto si tu,user posted image upratim te po nekad i sad zaboravim da si to ti,Peaceuser posted image Znam sve one price od ranije.Ja sam se namucila sa Davidom,mada mi se vise nije pokazala(vratila) atopija.
Moj Marko nije imao znakove,hvala Bogu nicega ,kao David.Ljubi decake!

U trenutku,ceo svet je stao,kada me je gledalo lice malo ..I moj ceo svet u jednom trenu što sam baš ja majka njemu!

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 492
18.8.2014 12:33:34   
Peace*
user posted image

Tasha

(odgovor članu Dada81)
Direktna veza do poruke: 493
21.8.2014 14:09:05   
Rosita
Prvo vadjenje problematicne hrane iz usta user posted image

Danas napolju na jednom od okupljalista klinaca iz kraja odjednom naidje kisa, svi pocesmo kupiti igracke, ja kupim nase i svakog casa bacam oci na ovo moje detence i ne znam kako, u kojoj sekundi vidim zagrizao kroasan 7 days, oooo, pocupam mu iz usta, on ne da, svidja mu se, dabome, nesto od mrvica je i progutao , verujem da se radi o kolicini 1 do 5 g po slobodnoj proceni, doticna baka veli jaooo, uzeo sam, ma kako uzeo sam majke ti, ona daje unuci, pa nisam znala, kako ces znati kad ne pitas???? Pobeze ti zena, valjda od kise, je l. Zeludac mi se okrenuo.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 494
21.8.2014 14:39:38   
Zemunka85
Uzas Rosita.... Verujem da ti je jako tesko da drzis stvari pod kontrolom. Svaka cast kako uspevas. Ja bih vec bila luda ...
To ne vredi pricati. Umutim banane i kupine, dok se vratim ona jede palacinke sa nutelom. A u pitanju je samo moja zelja da je hranim sto zdravije, kod vas su u pitanju mnogo ozbiljnije stvari.
Kako je deckic?

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 495
21.8.2014 14:41:13   
Peace*
Maco, moraš da vežbaš to čupanje iz usta. user posted image Šalu na stranu, ja Marku otvaram usta kao psu, od spolja stisnem jednom rukom, a drugu jednostavnu uguram među zube, i otvorim usta, i sve izvadim. Naravno da mrvice ostanu, ali većina izađe. Ljude ne zanima, ne pitaju, čak i kad im kažeš za alergiju, misle da si luda i umišljena.
user posted image

Tasha

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 496
21.8.2014 14:48:21   
Rosita
E Zemunka, sad je dobro, hvala Bogu. Nista mi ne pricaj, bili smo kod baba i deda, retko idemo i retko vidjaju unuka, prva dva dana sam dedi dogovarala na lep nacin da ne moze dete da jede kad i sta hoce, ima neki red i nesto sto treba da unese, ne vredi. E onda sam poostrila stav i vise se niko nije petljao u njegovu ishranu. Nije tu stvar zadrtosti, nego bre postuj moju rec, ja sam roditelj! Ok, kad je dete na duze na cuvanju i sl. naravno da ce biti izuzetaka, ali to banalizovanje stvari... Bas to Peace, koga je briga user posted image

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 497
21.8.2014 15:00:55   
Peace*
Ja zaista imam sreće - Marku niko ništa ne da a da mene ne pitaju. Svekar je hteo par puta, ali preselo mu je kad je odgledao kako čupam Marku iz usta i on plače jer sam mu uzela, pa je shvatio da se ne isplati. user posted image

Tasha

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 498
21.8.2014 15:14:20   
milicicak
Meni odavno niko ne sme da se mesa u T ishranu, par puta sam bila i gruba i neprijatna... al mislim da je presudila scena kad je mm u prisustvu svekra poljubio T nakon sto je probao neki sir a njoj se obraz automatski osuo i otekao... od tad me pita da li sme cokoladicu posle rucka da joj da :)

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 499
21.8.2014 16:03:09   
Rosita
Pricu oko mloeka najozbiljnije shvata svekrva. Znaci, izgovara stvari koje ja pomisljam, tipa, skloni taj noz kojim si rezao sir sa stola, odmakni to kiselo mleko od pite i td. Svekar jeu fazonu da bi D dao kolac pre rucka i tako neke gluposti, da treba da jed nesto sto mu lepo kazem da nece i ne ide sad i td. Ali kao sto rekoh, i ja sam morala ostrije.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 500
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
Kako obezbediti pravilnu ishranu deteta do...
U ovom periodu i kod roditelja se javljaju brojne nedoumice u vezi pravilne ishrane deteta – Kako obezbediti zdrave obro...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here