RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (24.12.2013 13:10:34)

Vidiš ti to, za plazmu, hm... i eh... hvala.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (24.12.2013 13:24:54)

Ima smisla to što kažeš, ali ja sad više ne mogu da mislim o tome. Nemam više snage da idem u nazad, da izbacujem i borim se sa "Ti si još mali"... [sm=smiley13.gif]

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (27.12.2013 11:12:06)

Uveli smo kakao :).

Nemam vise ideja sta da uvedem. Ribu i citruse jos necu. Imam pasulj u planu, ali i mi ga slabo jedemo. Glupo mi sad da uvodim paradajz kad je plastican, ili nešto nesezonsko. Pa se dadoh na začine :)

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (27.12.2013 11:16:25)

Rosita, daj spisak šta jedete pa ću ti dati predloge.

Možeš paradajz uvoditi i kroz sok od paradajza, ako kuvaš npr paradajz čorbicu, daš po koju kašikicu.

A pasulj, ja sam ga uvodila bukvalno tako što sam njemu skuvala u šerpici 2-3 zrna pasulja. Tek posle je počeo da jede klasičan pasulj kako se zaista sprema.

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (27.12.2013 11:45:56)

Paradajz, je l moze neki kupovni sok da valja, proveren? Svakako bih mogla da vidim i u zdravoj hrani, mozda imaju neki 100%.

Evo ovako, ja nisam bila baš revnosna da beležim, nadam se da sam sve pobrojala.

VOĆE
jabuka, kruška, breskva, kajsija, banana, šljiva, suva smokva

POVRĆE
paprika po malo u jelu, šargarepa, tikvice, karfiol, brokoli, blitva, spanać, cvekla, krompir, boranija, grašak, crni luk po malo u jelu, praziluk po malo u jelu, prokelj, keleraba

MESO
piletina, ćuretina ,junetina, teletina

ŽITARICE
glutenske I neglutenske standardne

OSTALO
- Žumance, po malo so, šećer, masl. ulje, kakao, vanila, gustav posni keks

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (27.12.2013 11:58:06)

Ja kupujem ovaj:

[img]http://www4.slikomat.com/13/1227/gqo-128130.jpg[/img]

VOĆE: banana, višnja, brusnica, borovnica (imaš Fruktalovo zamrznuto), bundeva
POVRĆE: pasulj, kupus
MESO: jagnjetina, svinjetina, jaretina
TESTENINA: ako te strah jaja, kupi testo kikindskog mlina:

[img]http://www4.slikomat.com/13/1227/t89-index.jpg[/img]

Naravno, ja sam već zaboravila šta u kom uzrastu sme, pa ćeš ti usklađivati. [sm=smiley1.gif]

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (27.12.2013 12:14:31)

Mislim da bi smele visnja i tresnja, za borovnicu ne znam, jagnjetina bi trebala nego mi je ne jedemo pa sam lenja, za svinjsko je valjda posle godinu dana pravilo, kupus bi trebao ali gospodin ne voli kupuse, jedino po malo u nesto. Ok, uvescu uskoro taj sok od paradajza, razmislicu o visnji i tresnji, jagnjetina, pasulj, u tom ce polako doci vreme i za citruse i tako. Hvala draga Peace.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (30.12.2013 8:29:26)

Nemaš šta da budeš lenja za jagnjetinu, ja je spremam isto kao piletinu (obarim). [sm=smiley36.gif] Ako uvedeš alevu papriku, možeš praviti paprikaš, baš ga danas spremam, jagnjeći graak paprikaš. [sm=smiley1.gif]

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (30.12.2013 13:47:54)

Dok sam juče okrenula glavu, Marko ćapio kikiriki. Oduševio se, i tako molećivo me gledao, da sam mu dala još 2 kom. Ne bi ništa. Oprez ide sa sledećim kontaktom, pošto da bi se pojavila reakcija, organizam treba da ima antitelaa ona se formiraju (ili ne) tokom prvog kontakta sa alergenom.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (6.1.2014 8:52:56)

Juče je jeo regularan Smoki (koji ima kikiriki). Izgleda nema reakcije na kikiriki! [sm=sloncek.gif]

anci kv -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (6.1.2014 9:17:32)

mi smo sa tri ipo meseca poceli sa milupa nemlecnom pirincanom kasicom,nekih 7 dana,obozava je a i sva bude zamazana,a mirise na sutlijas.posle sargarepica,mrsti se ali jede,krompir..danas ce malo bunde.
bitno da kod nje nema bacanja hrane

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (8.1.2014 9:05:37)

Badnje veče - moje dete crveno oko usta. [sm=zmeden.gif] [sm=smiley13.gif]

Smoki? Posne susam štangle? Svekrvin hleb koji izgleda drugačije nego inače? Izostanak vaspitačice kojoj verujem? Kopanje nosa i razmazivanje slina po celom licu??? Ah, ko će znati, ali ja sam se skenjala i smorila.

Juče sam imala nesuglasicu sa mm. Pravi deci tople sendviče, i prvo greje Lukin sendvič sa sirom i posle Markov bez. [sm=zmeden.gif] Kaže, gledao je on i sir nije iscureo. [sm=zmeden.gif] Ja sam naravno napravila scenu, ohladila toster, oprala ga, napravila nov sendvič... Kaže, Ti misliš da oni u pekari peru tepsije??? Ne znam, jesam li ja luda? Jel preterujem? Ja am stava da makar ono na šta mogu da utiče da ne čačkam mečku. [sm=smiley13.gif]

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (8.1.2014 12:25:12)

Peace... subjektivno- ne preteruješ. Objektivno- hm, možda i preteruješ. To za tepsiju je u pravu. A i daješ mu namirnice na kojima piše da može sadržati... bla bla bla. Ne znam. I ja bih tako kao ti. A da smo stegnute i neopuštene oko hrane u celosti, makar ja, to stoji, čini mi se.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (8.1.2014 12:46:20)

Znam da je u pravu za tepsiju, ali... Marko se prvi kupao i stoji pored njega i kuka za večeru... Razumela bih obrnut redosled grejanja sendviča da je Luka prvi izašao iz kupatila i tražio večeru... ovako... ne, sorry, ja ne kapiram. [sm=smiley13.gif]

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (8.1.2014 20:58:47)

T se osula od vegete, mama kuvala sarmu pa se zaboravila i stavila... nista strasno, samo je bila malo crvena oko usta ali sam se ja smorila ko bubasvaba[sm=smiley13.gif]
A sto se nesuglasice sa muzem tice, Tash mislim da si i subjektivno i objektivno u pravu. Ne zato sto u pekari peru plehove nego zato sto i tm mora neprekidno i konstantno da vodi racuna sta i kako daje detetu da jede. To je jednostavno nacin zivota dok alergija ne prodje i nema tu opustanja. Dakle, SVI vode racuna o tome kako se i sta od klope daje pa nek prica ko god hoce da sam stegnuta, luda i neopustena majka.
Ja sam pocela da pravim scene i sklanjam dete od stola kad krenu te .ma nema veze stvari... ok, niko vam ne brani da kad je T tu stavljate mlecne proizvode na sto ali brate mili nemojte joj davati hranu iz svog tanjira u kome je pre 5 min bio sir!!!! I svakako joj nemojte seci hleb istim nozem kojim ste pre sekund sekli taj isti prokleti sir!!! Ja zaista nemam vise zivaca da prezivljavam prolive, grceve i osipe...

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (9.1.2014 12:16:33)

Baš to. [sm=smiley13.gif]

Ja Marku ne dajem sarme jer se prave od kiselog kupusa. Čitala sam nešto o kiselom kupusu i kiselo-mlečnom vrenju, stvaranju lactobacilusa... pokušaću da nađem.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (9.1.2014 12:23:14)

Nemam izvor, ja sam to samo uradila Screen shot na tel, pa valjda se slika uveća kada klikneš na nju da možeš da pročitaš.

[img]http://www4.slikomat.com/13/0109/jj-149758.jpg[/img]

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (9.1.2014 22:08:58)

Da, Milicicak, kad se setim tih proliva, grceva, nemogucnosti sisanja, svega, joj, ma jeste, u pravu si. Ja sam valjda u malo opustenijem duhu pisala zato sto mi je dete jos malo, ja ne jedem mlecno, mm jako retko - nema zelju od kad nema drustvo, dete hranimo samo mi tako da su opasnosti svedene na minimum. A kad zamislim sve te situacije... Majka tu mora biti glavni kontrolor, jer ako se ona opusti, eto belaja.

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (11.1.2014 13:25:38)

Jao zene, ja sam vise tako bez ideja za jelo. Za dorucak jede voce i zitarice, rucak nije problem, tu variram povrce sa mesom. Vecera mlecna kasa ili nesto slicno dorucku. Sa stanovista unosa mleka, ne mora da bude mlecna kasa, imamo podoje, cesto i nije, al opet tako keks ,milupa, nestle.Ma monotonija. Brate mili, koliko je lakse kad dete nema taj problem sa kravljim mlekom! Ma neuporedivo. Ali sta je tu je. Sta ste vi jeli u nasem dobu?

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (11.1.2014 21:43:52)

Hihi, Rosita ja sad videh da je T starija od tvog D tacno godinu manje jedan dan [sm=smiley36.gif]
Tebi su mozda ti njegovi obroci monotonija ali njemu sigurno nisu [sm=smiley1.gif] i mi smo manje vise jeli isto... dorucak glutenske zitarice sa mlekom, uzina jabuka, ponekad breskva iz teglice (tad smo vec spali samo na jabuku), rucak meso sa povrcem, uzina podoj, vecera bezglutenske zitarice (najcesce kacamak) sa mlekom i tri puta nedeljno zumance sa kacamakom za veceru.... i tako u krug...

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (13.1.2014 9:05:16)

Rosita dušice, Marko je jeo još monotonije. [sm=smiley36.gif]

Ujutru mleko, u 11h voće sa palentom (možda i grizom, nisam sigurna, mada mislim da ne, jer sam gluten uvela kroz hleb, a tad je usledio i doručak), ručak je povrće sa mesom (mislim da je tad jeo samo jagnjetinu i moooožda svinjetinu), Oko 5 mislim da je jeo mleko, i za večeru oko 20h mleko.
Posle mislim da sam ujutru (11h) davala samo voće, a palenta oko 17h.

Tako da, tuti i uživaj! [sm=smiley1.gif]

I da ti kažem, sem što možeš da namažeš pavlaku na hleb umesto biljnog margarina, ne menjaš mnogo uvođenjem kravljeg mleka...

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (13.1.2014 9:07:37)

Rosita, jeste uveli gluten? Ne znam kad se uvodi, ali verovatno jeste, čim spominješ keks.

Ako da, možeš peći palačinke od brašna i vode, i mazati ih domaćim džemom. [sm=smiley1.gif]

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (13.1.2014 11:45:10)

Joj Peace, ja se valjda projektujem jer ponekad zapatim za jogurtom, samo to da mi je, ih! Poceh da citam onu temu bebin dorucak, a ono malo malo pa puter, jogurt, pavlaka, drz nedaj. A moze biti da mi mlecno carstvo izgleda izdasnije neg sto jes' (za ironiju, u nasoj zgradi je velika prodavnica bas pod imenom Mlecno carstvo :P)
Kad vas procitam, dolazim do zakljucka da ja treba da se manem milknostalgije i da dam detetu da zvace stogod. Nego, koji je to margarin koji oni smeju i gde ima?
Gluten da, sa 8.
Mili, fala, 'naci nismo najgori ód sve dece :), svi smo tuda. Da, mi 20og marta rodjeni, jos malo pa godina, coooovece, je li Mili, kad cemo drugo :)?
Ja nabacah kojecega.
Ajd ljubimo!

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (13.1.2014 11:54:17)

Rosita, uvek ima neko gori [sm=jezicek.gif] ma salim se, svi smo tu negde isto...
a kad cemo drugo? Pa... za tebe ne znam al ja necu dok ne doktoriram [sm=smiley36.gif]
ajde, smisljaj recepte i uzivaj u bebcu, u tom periodu su najsladji... i opusti se malo sto se raznovrsnosti ishrane tice, jede on sve sto mu treba [sm=smiley31.gif]

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (13.1.2014 12:33:46)

Margarin: KLIK

Ja kupujem narandžasti.
Mi ga kupujemo na pijaci, imaju šaneri, problem je leti jer ga tada ne iznose. Ili ga donosi ko god da krene za Mađu.
U plavom kvadratiću piše da mogu da ga jedu i osobe osetljive na mleko, te sam se dopisivala sa proizvođačem, u jednom momentu sam čak i stavljala prevod... čekaj da nađem.

Örömömre szolgál tájékoztatni, hogy egyik Linco margarin variánsunk sem tartalmaz tejszármazékokat semmilyen formában, így tej proteint sem. Továbbá csészés Linco kenő margarinjainkban semmilyen más allergén anyag sem található, se szója, se tojás. Ezúton szeretném figyelmége ajánlani sütéshez a Linco sütőkockát mely tejet szintén semmilyen formában nem tartalmaz (ám szóját igen).

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da ni jedan Linco margarin ne sadrži mlečne poizvode ni u kakvom obliku, tako ni proteine mleka. Takođe, ne sadrže ni jedan od drugih navedenih alergena (ja sam nabrojala) ni soju, ni jaja. Ovom prilikom Vas obaveštavam da Linco kocka za pečenje (ne znam kako se to na srpskom kaže, oni margarini za kolače) ne sadrže mleko takođe, ali sadrže soju!

Takođe, ovaj proizvode se nalazi na pozitivnoj listi proizvoda koji su testirani i sigurno ne sadrže mleko. KLIK

Inače, ono što možeš je da vidiš sa nekim ko kolje da ti napravi čvarke bez mleka, pa zamrzneš. Može da ti napravi slaninu. Može da ti napravi pršut. Kobasice. Pa sve to lepo sa hlebom.

Možeš da praviš sama namaze:

Uzmeš 1kg mlevenog mesa. Izdinstaš na luku.
1/3 samo ispasiraj štapnim mixerom, i stavi lepo nabijeno u posudicu.
1/3 ispasiraj štapnim mixerom sa barenom šargarepom, opet u posudicu.
1/3 ispasiraj sa grilovanim plavim patlidžanom, pa opet u činijicu.

Sve staviš u frižider malo, da se stegne.

Pošto nema konzervansa, ne može dugo stajati u frižideru, max 2-3 dana, te sam ja seckala na kocke dovoljne za obrok - dva, i zamrzavala.

Onda posle vadila uveče, do ujutru popusti, i ima da jede npr za dva doručka za redom. [sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>