RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (13.1.2014 12:43:19)

Ako neko zna da ti razvlači prave bosanske pite, možeš praviti sa krompirom, za blitvom.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (13.1.2014 12:57:34)

Tijesto za pitu

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (14.1.2014 12:02:54)

Sinoc sam napisala veliki post, al ode u nepovrat[sm=zz_mad1.png]

Elem, Peace, super su ti ideje, sve ce doci na red za sprovodjenje, mada mi treba jos da guramo do slaninice, frajer ima dva zuba, ok, znam da se moze zvakati desnima ali mu zasad dajem bas meke stvari, kad mi da priliku jer ovih dana jede oooccccaaaajjjjnnnnnooooo, da l zbog gornjih jednica koje su mu nadute cini mi se vekovima.... Anyway, super i hvala puno.

Cujte ovo- celo leto i jesen borimo se sa cvrstom stolicom, a ja forsiram breskve. Nakon duge pauze nadjem neki bezbedan kompot i pre neki dan mu dam breskve, kad ono brabonjci. Slucajnost ili zaista tako reaguje na hvalospevanu breskvu, eto.

Margarin. Ja brate juce gledam u maxiju, neki Rastimo- svi bezbedni sastojci, omegol- ima onu ogradu ..... *u tragovima, i td., da l su to isto bezbedni margarini, npr. taj Rastimo? Nije da meni dusa vene za margarinom, al me interesuje. Budem li imala kad, poslacu i ja mail proizvodjacu.

E Mili, doktorat, ohoho, ja bas nemam akademske ambicije mada uslove iz osnovnih studija imam (skromna, ah uvek skromna [sm=zz_nerd.png]) ali ynam kako bih se usavrsavala dalje.... Eh, drugo, u meni zelja ponekad tinja, neracionalna, nepropustena kroz sito i reseto razuma... sacekacu i ja, mada bih volela da ne bude velika razlika, gledajuci okruzenje bolja je mala i jaaako velika, moj brat i ja smo se vazda mimoilazili, 5 godina je medju nama, ja na fakultet, on u pubertet i sl....

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (14.1.2014 12:22:25)

Kada ti nestane post, ono da ispiše Sorry..., onda desni klik, pa Back, i vratiće ti post. Uzmi ga u kopi, zatvori prozor pa otvori novi (verovatno te je odjavio dok si kucala).

Ne valja velika razlika, moj brat je 13g mlađi od mene, tek se mi mimoilazimo. [sm=smiley13.gif]

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (14.1.2014 12:27:15)

Nema leka kad pisem sa moba....

Jeste, slazem se, al ima i pozitivnih primera, moja drugarica je 14 g starija od sestre i bas joj je ono, mentorka [sm=smiley36.gif]. Al tu se sad uplice i faktor pola [sm=smiley1.gif]. Naravno, sve su to zapazanja, verujem da zapravo nema toliko pravila.

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (23.1.2014 21:22:17)

Mi jedemo majonez, nije za pohvalu ali sad moze da klopa i rusku salatu [sm=smiley1.gif] a uveli smo i suncokretove i bundevine semenke i Pringles [sm=smiley1.gif]

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (24.1.2014 12:52:10)

[sm=smiley32.gif]

Sne2007 -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (10.2.2014 10:49:38)

Zdravo iskusne mame!

Citala sam ovu temu ovih dana od samih pocetaka kao prirucnik I evo shvatila da moram da se prikljucim,
jer sam konacno shvatila da nisam sama!!!!

Da ne bi ovo bilo kao "dragi dnevnice"...evo ukratko:

Moj bebac je sa 3 meseca (klasika) poceo da se osipa....Odmah su ga bockali - nista. Posle mesec dana, opet bockanje (Prick test) I opet nista.
Pod terapijom antibioticima ili pronisonom koza mu se smiri I ja probam pirinac I deseti dan = osip.
Sa 5 meseci je radjen test nutritivnih alergena, koji je pokazao alergiju na mleko, kazein, jaja, psenicu, kikiriki, soju, lesnik, orah.
Navodno sme sargarepu I jabuku I krompir I breskvu.
Ja pocinjem sa Allernovom I sargarepom, pa posle par dana I jabukom I on I dalje otecen. Najvise po licu, ali I celo telo je pod ekcemom
(sem guze, ljubi ga mama). Celo lice kao naduveno, a okice polu zatvorene. Uzas! Mi kod alergologa, a on kaze da moze da se desi da je odreagovao
na sargerepu ili jabuku (sargarepa je allergen!), jer se test radi na sirove namirnice , a bebama se kuva, pa namirnica promeni sastav! Strasno!
Mi opet samo Allernovu. Krenem postepeno kupus (rekao nam je da niko nije na kupus alergican, zatim kukuruz (palentu, bez glutena), pa junetinu
(da ne bi postao malokrvan). On opet otecen, okice se zatvaraju....lice, teme, ledja najvise. Dobije stafilokoku. Mi kod alergologa - on kaze da ne zna sta ce !
Preporuci dapson (!!!!!) a to je lek koji leci lepru, toksoplazmu I neki dermatitis u trecem dobu! Ja shokirana I odem na koznu kliniku.
Daju mu antihistaminik I antibiotic da pije, gentamicin da maze na lice, pa posle par dana hidrokortizon. Vec sutradan je krenulo poboljsanje.
Izbacila sam I kukuruz I junetinu, za svaki slucaj.jeo je samo kupus. Posle par dana uvodem krompir. Peti dan mu dam da lizne supu od karfiola. Tu je bilo
vise vode nego karfiola. I to vece ponovo krene osipanje. A dete I dalje pod terapijom. Ocajna sam! Da nije ipak krompir!? Da nije kukuruz (jer u Allernovi ima kukuruza)???
Da nije karfiol??? A mozda je nesto deseto!?
Posto necu da mu dajem taj dapson, jer smatram da se bez analize krvi I koze ne sme davati tako jak lek, koji vec nakon par dana izaziva malokrvnost,
em sto nisam sigurna da ce mi dermatolog pomoci, em sto onda moram da menjam alergologa....ne znam sta da radim? Imate li neku preporuku na Institutu za majku I dete?
telo mu je sad ok skroz, ali lice je haos, vec za 2 dana. A, da. Juce mu dam samo kupus I krompir I usledilo je pogorsanje. Dakle nije karfiol. [sm=zmeden.gif]
Danas ce jesti jadnicak samo kupus, opet. Na nos ce mu izaci. A danas mu je tacno sedam meseci!
Inace, obozava da jede...Jedino sto mu se nije svidelo je jabuka, tih par dana sto sam mu davala.
O stresu, nespavanju, cesanju I svabu, pa neutesnom placu kad ga sputavamo da se cese ...da vam I ne pricam...Pakao!Spavao je samo na ruci,
u bracnom krevetu. Preko dana nije ni spavao.
Ovih nedelju dana sto je na terapiji ...kao da smo dobili novu bebu! Smeje se, igra se sam, spava sam (I dalje u bracnom krevetu), divota!
Ali, sto se osuo opet???? To nisu rozikaste tackice tu I tamo, nego ceo obraz, ispod nosica, slepoocnica, malo po celu...I vec je krenulo za 2 dana da mu bude tvrdo!
Imate ideju????
A da....sa 3 meseca su mu izasli donji kecevi, a prosle nedelje 4 zuba! Gornji kecevi i dvojke!
P.s. Hvala na temi, verovatno I ne znamo koliko mama ovo cita I koliko je
velika pomoc usamljenim slucajevima! [sm=smiley1.gif]

Sne2007 -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (10.2.2014 10:50:48)

Bas sam bila kratka, hehe!

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (10.2.2014 11:25:56)

Sne, dobrodosla i nadam se da se necemo dugo druziti na ovoj temi [sm=smiley31.gif]

Ne znam sta bih ti rekla osim da probate NeoCate umesto Allernove. Neocate je mleko u kome su proteini razgradjeni do aminokiselina i koristi se u slucajevima kada postoje visestruke alergije. Skupo je ko djavo i preporucuje se samo kada drugog resenja nema. Allernova je ekstenzivni hidrolizat kazeina (to znaci da je preko 99% kazeina razgradjeno na manje peptidne lance) i najvecem broju dece sa alergijom odgovara. Ali postoji i neki procenat dece kojima i to manje od 1% smeta (moje dete je odreagovalo na promenu fabrike iz koje se Allernova uvozi u Srbiju).

Od hrane mozda da probate pirinac i piletinu, bundevu, tikvicu? Naravno, sve po malo i oprezno.
A preporuku za alergologa nazalost nemam. Mi smo na Institutu na gastro kod dr Kitic.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (10.2.2014 11:45:02)

Sne, nemoj se stideti da pišeš "Dragi dnevniče" jer je to ono što će te spasti.
Piši sve, piši kako razmišljaš, često ćeš sama dobiti odgovor.
Mi smo išli (i idemo i dalje) kod dr Tomić, u Dečijoj bolnici u Novom Sadu.

Znamo svi koliki je stres to sve za majku. Dete, kad je tako malo, realno ne zna za život bez svraba, pa na to gledaj tako. Nije mu lako, ali nije mu ni teško kao što bi tebi bilo da te sada to snađe.

Svaka namirnica je alergen. Zavisi od organizma. Moj mali se 8 meseci osipao na pirinač koji nije bio pozitivan na testu.

Gledam namirnice koje si navela... Nije to tako strašno, znaš? [sm=smiley1.gif] Realno, to je mleko i mlečni proizvodi, jaje i jezgričasto voće. Hm, pa za početak ishrane, to ti svakako ne treba.

Jagnjetina i jaertina su hipoalergena mesa.
Takođe, postoji veza između inhalatornih i nutritivnih alergena, ali to si verovatno čitala na prvom delu ove teme, ja se više ne sećam sa sigurnošću.

Uopšte ne znam šta da ti kažem.
Bitno je da ne mešaš namirnice, da budeš strpljiva - NIGDE NE KASNIŠ!!!!
Moj mali je imao punih 7 meseci, i pio Allergnovu, jer smo se zakucvali sa pirinčem.
Dakle, kad kreneš namirnicu, daješ na vrh kašike prvi dan, sledeći dan malko više, treći dan još malko više, jer reakcija može da se ispolji u 72h od prvog kontakta sa namirnicom.
U tom periodu, ne daješ ništa drugo novo, jer ako dođe do reakcije, samo će te vratiti unazad. Nećeš znati šta je uzrok, ukidaćeš i ponovo uvoditi više namirnica, a to je bzvz.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (15.2.2014 12:33:01)

Razmisljam kako davno nista novo nisam dala Marku. Iskreno ne znam ni sta bih. Sve jede kao mi sem mlecnog.
Cekam taj april i test... i nadam se da ce biti negativan napokon a gotovo sam sigurna da nece. Ne znam ni kakve emocije gajim po pitanju toga.
Gledam ga u kakvog divnog decaka je izrastao, toliko zahvalnog i zadovoljnog, i sigurna sam da je to uticaj drugacijeg odgoja zbog alergije.
Pozdrav zenice, pisite malo sta se kod vas desava. Kiss

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (15.2.2014 13:33:53)

Cao zene. Mi bili na kontroli i dr nam rekla sledeca za tri meseca i tada cemo da zakazemo test. Ja se smorila, ocekivala sam sad. Ima 11 meseci uskoro. I kazem joj ja, ali on za mesec puni godinu, a ona kaze nema veze, bolje tako. Eh... ajd da ako izdrzimo toliko.
Veliki pozdrav.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (16.2.2014 15:22:28)

Pa to je taman otprilike kao mi. Imaju ovigledno neku foru, postoji razlig, mija dr je rekla "Nista preko zime, cekamo prolece", i prosli Pruck smo radili u aprilu.

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (16.2.2014 15:23:13)

Ubi ova mala tastatura... :-)

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (22.2.2014 12:34:43)

Mi smo od alergena uveli jos i med, pastrmku i celer.

A sad da vas pitam... blizi se prvi rodjendan. Kakvu tortu da pravim a da je dobra i da slavljenik moze da jede? Kakvu ste vi?

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (22.2.2014 20:34:45)

Rosita, ja sam za slavljenicu pravila malu plazma tortu u obliku srca (tad smo jos jeli posnu plazmu): mlevena plazma, topljena cokolada, sok od pomorandze (sve odokativno) pa oblikovala srce i prelila cokoladom... Na toj torti je bila svecica i vatromet.
Za ostale sam pravila dve torte koje slavljenica nije smela da pogleda :)
U principu, ako niste uveli belance izbor ti je relativno suzen...
Ove godine cu neku coko-bombu, samo da smislim kombinaciju :)

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (22.2.2014 22:41:24)

Pa da, mora taj fazon. Moze i voce neko unutra. Ili pecena kora pa da se sa sokom "ugnjavi" i oblikuje... eh...

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (23.2.2014 12:56:52)

Moram da priznam da ne znam kako se pravi pecena kora bez belanca, ali sigurno postoje neki recepti...
Nego, zene, ja sam primetila ozbiljan nedostatak mlecnih proizvoda u svom frizideru, vise uopste nemam naviku da kupujem sir, jogurt i pavlaku. Shvatim da ih nema tek kad mi se prijedu... a i tad im nadjem zamenu. Kako se covek na sve navikne :)

Yula -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (1.3.2014 1:00:29)

IZVORNA PORUKA: Sne2007

Zdravo iskusne mame!

Citala sam ovu temu ovih dana od samih pocetaka kao prirucnik I evo shvatila da moram da se prikljucim,
jer sam konacno shvatila da nisam sama!!!!

Da ne bi ovo bilo kao "dragi dnevnice"...evo ukratko:

Moj bebac je sa 3 meseca (klasika) poceo da se osipa....Odmah su ga bockali - nista. Posle mesec dana, opet bockanje (Prick test) I opet nista.
Pod terapijom antibioticima ili pronisonom koza mu se smiri I ja probam pirinac I deseti dan = osip.
Sa 5 meseci je radjen test nutritivnih alergena, koji je pokazao alergiju na mleko, kazein, jaja, psenicu, kikiriki, soju, lesnik, orah.
Navodno sme sargarepu I jabuku I krompir I breskvu.
Ja pocinjem sa Allernovom I sargarepom, pa posle par dana I jabukom I on I dalje otecen. Najvise po licu, ali I celo telo je pod ekcemom
(sem guze, ljubi ga mama). Celo lice kao naduveno, a okice polu zatvorene. Uzas! Mi kod alergologa, a on kaze da moze da se desi da je odreagovao
na sargerepu ili jabuku (sargarepa je allergen!), jer se test radi na sirove namirnice , a bebama se kuva, pa namirnica promeni sastav! Strasno!
Mi opet samo Allernovu. Krenem postepeno kupus (rekao nam je da niko nije na kupus alergican, zatim kukuruz (palentu, bez glutena), pa junetinu
(da ne bi postao malokrvan). On opet otecen, okice se zatvaraju....lice, teme, ledja najvise. Dobije stafilokoku. Mi kod alergologa - on kaze da ne zna sta ce !
Preporuci dapson (!!!!!) a to je lek koji leci lepru, toksoplazmu I neki dermatitis u trecem dobu! Ja shokirana I odem na koznu kliniku.
Daju mu antihistaminik I antibiotic da pije, gentamicin da maze na lice, pa posle par dana hidrokortizon. Vec sutradan je krenulo poboljsanje.
Izbacila sam I kukuruz I junetinu, za svaki slucaj.jeo je samo kupus. Posle par dana uvodem krompir. Peti dan mu dam da lizne supu od karfiola. Tu je bilo
vise vode nego karfiola. I to vece ponovo krene osipanje. A dete I dalje pod terapijom. Ocajna sam! Da nije ipak krompir!? Da nije kukuruz (jer u Allernovi ima kukuruza)???
Da nije karfiol??? A mozda je nesto deseto!?
Posto necu da mu dajem taj dapson, jer smatram da se bez analize krvi I koze ne sme davati tako jak lek, koji vec nakon par dana izaziva malokrvnost,
em sto nisam sigurna da ce mi dermatolog pomoci, em sto onda moram da menjam alergologa....ne znam sta da radim? Imate li neku preporuku na Institutu za majku I dete?
telo mu je sad ok skroz, ali lice je haos, vec za 2 dana. A, da. Juce mu dam samo kupus I krompir I usledilo je pogorsanje. Dakle nije karfiol. [sm=zmeden.gif]
Danas ce jesti jadnicak samo kupus, opet. Na nos ce mu izaci. A danas mu je tacno sedam meseci!
Inace, obozava da jede...Jedino sto mu se nije svidelo je jabuka, tih par dana sto sam mu davala.
O stresu, nespavanju, cesanju I svabu, pa neutesnom placu kad ga sputavamo da se cese ...da vam I ne pricam...Pakao!Spavao je samo na ruci,
u bracnom krevetu. Preko dana nije ni spavao.
Ovih nedelju dana sto je na terapiji ...kao da smo dobili novu bebu! Smeje se, igra se sam, spava sam (I dalje u bracnom krevetu), divota!
Ali, sto se osuo opet???? To nisu rozikaste tackice tu I tamo, nego ceo obraz, ispod nosica, slepoocnica, malo po celu...I vec je krenulo za 2 dana da mu bude tvrdo!
Imate ideju????
A da....sa 3 meseca su mu izasli donji kecevi, a prosle nedelje 4 zuba! Gornji kecevi i dvojke!
P.s. Hvala na temi, verovatno I ne znamo koliko mama ovo cita I koliko je
velika pomoc usamljenim slucajevima! [sm=smiley1.gif]

Draga, izdrzi, bice bolje! Budi oprezna i polako, kako rece Peace, nigde ne kasnite! Sve ce to proci.

Moj mladji bekac se osuo drugi dan sargarepe! Sargarepa ni malo nije naivna. Pokusaj brokoli, prokelj, verovatno mu ti kupusi nece smetati kada mu obican i karfiol ne smetaju. Javljaj kako sve prolazi. Drzim vam palceve!

Pozdrav za sve ostale ucesnice na temi!

Peace* -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (3.3.2014 9:39:01)

IZVORNA PORUKA: Rosita

Mi smo od alergena uveli jos i med, pastrmku i celer.

A sad da vas pitam... blizi se prvi rodjendan. Kakvu tortu da pravim a da je dobra i da slavljenik moze da jede? Kakvu ste vi?

KLIK 1

KLIK 2

KLIK 3

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (3.3.2014 17:31:05)

Hiljadu mu gromova i cd romova, kako ja ne znadoh za ovu temu?! Hvala Peace!

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (3.3.2014 18:03:23)

Ja se nosim mislju da u strukturi "normalne" torte bude bezbedno izolovan deo koji ce D da jede, znaci deo koji je smisleno u sastavu torte, ali je samo za njega (lupam, ako je torta cvet, a nece biti, recimo jedna latica je bezbedna i nju ce D jesti)

PS A kokos, kad sme?

milicicak -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (3.3.2014 18:24:55)

Mislim da kokos mozes sad da mu das, ja sam uvela relativno kasno jer ga ni mi ne volimo....
a sto se torte tice... mozda bi mogla da napravis kao neku gusenicu, 3-4 lopte jedna pored druge pa da za D odvojis tu jednu bezbednu (ovo je u principu super fora za plazma tortu), prekrijes fondamom u razlicitim bojama i eto ti vesele i zanimljive torte...
ili da napravis kao neki vozic pa da jedan vagon bude za D...

Rosita -> RE: Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama III deo (3.3.2014 18:34:58)

Super ideja za gusenicu. O vozicu sam isto mislila. Ma cak i pejsaz neki pa bezbedan dzbun (kad je žbun bio bezbedan :), može svašta. Imam jednu rodjaku koja super pravi torte, pa cu da vidim sa njom da mi pripomogne, ja svakako sa cetvoro ociju pravim bezbedan deo :)

Hvala, divne ste.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>