Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 29.12.2014 23:28:08
|
|
|
|
degu
|
Ja koliko sam skontala amarant je stir, on je zapravo korov i raste svugde i nije zitarica uopste i mene nervira sto ga tu svrstavaju. A sta znam,vodim se nekom tabelom po kojoj se gluten kasnije uvodi. Iskreno ja sam vec prilicno isprepadana sa alergijama i bas sam oprezna. Gde si citala to za amarant? Imas neki link? Da ga ne kupujem bzv...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 29.12.2014 23:30:32
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
bas trazim link (vec sam ranije pisala u temi i ostavljala link-kad sam svojoj D uvodila cvrsto pa sam ostavila linkove zasto necu super namirnice da dajem) Ajd iskopacu valjda
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 29.12.2014 23:50:46
|
|
|
|
Rosita
|
Koristili smo amarant jedno vreme, uglavnom sa bananom. A proso koristim i za nas. D je jako voleo jabuku, proso, cimet i med- eto, odavno nismo jeli, mogli bismo! E bas bih i ja volela da vidim to gde pise da amarant nije za bebe, cisto iz radoznalosti. Mame ga u zadnje vreme dosta koriste .
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 0:35:14
|
|
|
|
dunja RR
|
Ispisaste vi ovde svašta dok me nije bilo Ček sada opet, znači amarant ne davati, ok. A pirinač? Proso?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 0:54:14
|
|
|
|
milicicak
|
Ja amarant i kinou nikad nisam uvela, cela prica oko njih mi je zvucala na mnogo buke ni oko cega... A i ne volim te super zdrave izvikane namirnice za koje se kasnije ispostavi da i nisu bas toliko zdrave... Elem, Dunja, slobodno uvodi pirinac i proso :) Degu, te sitne bubuljice ce pre biti od znoja nego od kukuruza ali isprati jos neki dan... Maslacak, mislim da nisi u pravu za tu stegnutost Bg mama oko ishrane, bar ja nemam takvo iskustvo... Znam da su mene gledali, a i jos uvek me gledaju kao cudaka... Ali koga zmija ujede taj se i gustera plasi :(
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 7:42:48
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Evo sad ne mogu da nadjem link. Al nadjoh da se npr kinoa ne preporucuje dojiljama Quinoa is not recommended in pregnant or breastfeeding women due to a lack of available scientific evidence. pa tek onda sigurno ne bebama . Evo javno cu da zamolim Maslacak posto se izricito secam da su Nemci radili istrazivanje na temu varenja amaranta i kinoe bas kod beba. Inace bebe lose vare sve zitarice a ove posebno. Zato protrci kroz njih jer nemaju dovoljno amilaze da razgrade zitarice. A znaci tek sto nemaju dovoljno da razgrade i preuzmu. Bolje davati spanac i meso nego ove pseudo bla bla. hehehe smesna sam sama sebi koliko sam protiv ovih namirnica
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 8:13:41
|
|
|
|
milicicak
|
Mislim da uvidjenje cvrste hrane i ishrana deteta u mnogome zavisi od porodicnih navika u ishrani ali i mamine filozofije o hrani. Ja cu uvek radije detetu dati bundevu, jabuku i sljivu nego bananu, avokado i kivi. I uvek cu izabrati ovas, jecam i raz pre kinone i amaranta. I moje dete jede krompir samo uz ribu (iako ga obozava) jer ja mislim da je krompir cist skrob koji samo sluzi da brzo zasiti... Svako treba da radi po svom iskustvu, instiktima i mogucnostima. I mom detetu nista nije falilo sto je dva meseca od voca jela samo jabuke i bundevu :)
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 8:44:50
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
milicicak slazem se u potpunosti sa tobom . Inace ne brini za krompir nije samo skrob , ja se zalila komsinici jer moja d bas moze krompir svaki dan da jede (kao i njen tata) i ona mi lepo dala neku knjigu u fazonu za sta je sve krompir dobar i sta sve ima u njemu. Zaprepastila bi se eheheh...Nazalost bese vec davno kako sam procitala pa sam pozaboravljala. Knjiga je od dr Todora. Ja ne mogu da verujem kad ukucate u google npr eto kinva(ako cemo da budemo ispravni a ne kinoa) ili amarant izlaze sve hvalospevi a secam se eto jos koliko prosle godine da nije bilo tako. Znaci raste im popularnost ali to ne znaci nuzno da su dobre namirnice. Nisu dovljno istrazene, saponin u kinoi moze biti toksican (ej bre pa ni ptice nece da jedu to semenje a zasto bih onda ja ako je smrtonosno za ptice), albumin u amarantu i td. Chia bobice cudo od C vitamina 100 puta vise nego u narandzi a dovoljno je dete da pojede pola narandze da zadovolji potrebe c vitamina, sta onda znaci jednu bobicu treba da pojede? Ma ja sam generalno protiv te "stare nove hrane" koja se uzgred ne uzgaja kod nas. Nista od toga. A ja i dalje tvrdim da Srbija ima ekstra hranu u poredjenju sa ostatkom sveta. A sto se tice gugla ako ukucate i rec vakcinacija vecinom ce vam izaci nesto o bojkotu vakcinacije s cime se ja isto ne slazem ali opet gugl je dokaz da je to sad prosto popularno a ne da znaci da je i dobro. Ma ja imam svoje teorije zavere. Dajte vi nama leba, luka i slanine i mirna Backa
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 8:57:07
|
|
|
|
Klarita
|
Sve se slazem Jos malo i odosmo u ishranu od 9m-12m Ali da prijavim sad, primetila sam da N ne odgovaraju one Nestle zitarice sa sljivom...vec tri puta se desilo da mi povrati bas kad vecera njih npr jede oko 18h te zitarice i onda kad oko 20i30 do 21h pije mleko pred spavanje, on povrati sve
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 9:10:51
|
|
|
|
milicicak
|
MiLj, kuvana kinoa, nutritivna vrednost Klarita, mozda mu nesto iz tih zitarica smeta, ja bih ih batalila neko vreme :) Jooj, mini buba obozava slaninu :) jedva cekam da nam stigne domaca
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 11:26:58
|
|
|
|
Mala Elena
|
Jedva stigoh da procitam postove ! Pa da zakljucim -ne treba davati griz , pirinac , amarant, proso, juzno voce ...pa sta cemo da jedemo ? Mi koji nemamo domace jabuke i kruske .. Ne znam, mislim da covek ne moze u sve biti upucen 100%… velika prasina se digla oko hrane. Pitanje je i da li je organsko zaista organsko. ..
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 11:29:58
|
|
|
|
Klarita
|
Pa, brate, ja nisam ni cula za neke zitarice do ovaj forum, pa ishranih jedno oooodlicno dete zdravo, tako da verujem da mogu bez kinoa i amaranta Milicicak, da li trebam da kazem da se slazem da, izbacila i ja do daljnjeg
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 12:13:57
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
IZVORNA PORUKA: Mala Elena Jedva stigoh da procitam postove ! Pa da zakljucim -ne treba davati griz , pirinac , amarant, proso, juzno voce ...pa sta cemo da jedemo ? Mi koji nemamo domace jabuke i kruske .. Ne znam, mislim da covek ne moze u sve biti upucen 100%… velika prasina se digla oko hrane. Pitanje je i da li je organsko zaista organsko. .. ma najbolje da zivimo na rosi hihihi...i to ne mislim rosa vodi (ko zna sta nam tu prodaju ahhaah..paranoja stepena1 ). Salim se ja naravno. No ja probala svojoj D da uvedem proso, pa onih milupa 7 zitarica i kojesta i shvatila sam da joj to nista ne prija i da ima strahovite gasove od svega toga i sve sam batalila i ostavila samo palentu i griz . Valjda sam zato protiv tih novotarija. Nemojte vi mene pogresno da shvatite ali ja bih pre verovala nasoj zemlji Surabiji tj onom sto je ovde proizvedeno nego onom sto je uvezeno. Na institutu za nuklearnu fiziku se donosi sve na kontrolu sa granice, zaprepastili biste se sta sve prolazi kroz granice sta sve dozvoljavamo a i sta se sve vraca sa granice. Svet svasta pokusava da nam uvali verujte mi. Mi smo za zapad zemlja treceg sveta bukvalno i pokusavaju da nam uvale raznorazna s*anja. Na cetvrtoj godini studija smo merili radioaktivnost pojedinih predmeta i kojecega sto je stiglo sa granice. Borovnica, kecap (tj taj neki prasak od kojeg se pravi kecap), parket, keramicke soljice iz Kine i kojesta je sve bilo radioaktivno i to van dozvoljenih vrednosti naravno. Tako da ja u uvoz nista ne verujem. U se i u svoje kljuse . Kakve kinvee i amaranti i cudesa. Stara dobra RAPSODIJA u mlin i cao zdravo ehehhe... No to je moje misljenje naravno. Ne mora se niko sa mnom slagati. Nego sam ja nesto davnih dana bila isprovocirana u nekoj grupi na fb od strane mama koje kao super zdravo hrane svoju decu Milicicak ove nutritivne vrednosti se odnose na odrasle i decu stariju od 4 god. Znaci za manju decu ne u prevodu manja deca ne dobijaju sve te sjajne i bajne stvari iz ove namirnice. Plus mnogi ne spremaju namirnicu na adekvatan nacin pa otruju svoju decu (ima clanak o tome ukucajte toxic quinoa) ali sve manje slucajeva je takvih hvala Bogu
< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 30.12.2014 12:17:54 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 13:00:40
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
zadavicete me al evo nadjoh opet Side Effects Of Amaranth The grain can occasionally be difficult to digest. You can try soaking the grain overnight or toasting it before cooking the grain. Using amaranth flour might also be an easier switch to make. Pregnant or breast feeding mothers should ideally not make a switch to this grain during this time. Ako se ove dve namirnice zbog nedostatka naucnih cinjenica ne preporucuju trudnicama i dojiljama ne znam stvarno onda zasto bi se preporucivale bebama. Inace amarant (nadjoh upravo naucni clanak) ima osobinu da akumulira u sebi teske metale. Nivo olova je povisen u uzorcima koje su ispitivali ovi naucnici journal of chemistry
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 13:39:29
|
|
|
|
degu
|
E opšta filozofija oko ishrane, ne znam što prosto ne možemo dojiti do 2 godine a onda nek sami jedu šta hoće kinoa mi je zvučala previše fensi, tako da sam od nje odustala, a sad si me Ljišo poljuljala s tim amarantom, tako da ćemo ga ipak možda odložiti. Žene koliko vaše bebice jedu kašice? Meni T pojede već 210 g i još oće posle da sisa. Meni je to mnogo. Dunja jesi probala Savi da daš ono uvedeno za večeru? Jel išta bolje spavao? Meni se T budi bukvalno svakih sat vremena i hoće da sisa i da sisa do besvesti, ako joj ne dam istog momenta to je takvo plakanje, pobogu ne dam joj da jede. Baš sam premorena već, ovo traje već mesec i po a zadnjih dana je stvarno preterano.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 16:33:43
|
|
|
|
pari
|
degu, kod mene vrlo slična situacija...noću se budi i dalje na sat, sat i po, dva maksimum... a krenula sam da mu dajem povrće oko 13h, a pahuljice oko 18h... da li koristite skuvano povrće više dana? ja sam danas skuvala mnogo šargarepe, izbledirala i mislila da koristim barem još sutra ili i prekosutra... ne znam da li je to ok... mislite da je bolje davati palentu nego ove pirinčane i kukuruzne žitarice?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 16:46:23
|
|
|
|
mama krava
|
Žene, drage, pa sve je to individualno! Nisu ni svi ljudi isti, a bebe su ljudi, pa ni one nisu iste... Nekome prija pasulj, a neko ne može da jede paradajz i sl! Idealno rešenje je da probate! Moja ćerka je od jabuke DOMAĆE iz babinog vinograda, neprskane imala takve prolive i povraćanja! Nije je jela do 18 meseci, tj tek u vrtiću je počela da je jede! A zato na kivi nije imala reakcije, ali isto domaći, jer ga moji roditelji imaju na terasi i rodi bez problema iako nij epodneblje za uzgoj kivija, kao!?! Nemojte deci izbegavati ili isključivati neke namirnice, samo zato jer ste to čuli/pročitali na nekim forumu, jer je nečije dete nešto loše podnosilo! Najbolje je raznovrsna ishrana! Štir raste i u zemlji Srbiji i jedu ga životinje, a i ljudi su ga jeli! Meni je moj tata pričao da im je baba kuvala štir kad su kašljali i amarant/štir jeste dobar za izbacivanje sekreta. Naravno potrebno je da se namoči 12 sati pre kuvanja! Mi ga jei jutros iskokanog sa bananom i medom! Super je!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 19:01:56
|
|
|
|
dunja RR
|
IZVORNA PORUKA: pari degu, kod mene vrlo slična situacija...noću se budi i dalje na sat, sat i po, dva maksimum... a krenula sam da mu dajem povrće oko 13h, a pahuljice oko 18h... da li koristite skuvano povrće više dana? ja sam danas skuvala mnogo šargarepe, izbledirala i mislila da koristim barem još sutra ili i prekosutra... ne znam da li je to ok... mislite da je bolje davati palentu nego ove pirinčane i kukuruzne žitarice? S je počeo malo ređe da se budi noću ali se i dalje budi, ne znam više na koliko, jer sam totalno šlogirana i noću nemam osećaj za vreme Ovo što pitaš za povrće, baš sam došla da isto pitam, iste nas misli more Ne znam kako se čuva povrće ako se skuva za par dana? Kupila sam danas Alnatura proso i palentu u DM-u, pa ću spremati ovih dana. Mislim da je obična palenta dosta jeftnijia, ali ajd, nema veze, krenućemo sa ovom, kada već bejah u DMu, uzeh, pa dok ne potrošimo, dve sam uzela ...
< Poruku je uredio dunja RR -- 30.12.2014 19:02:39 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 20:07:00
|
|
|
|
degu
|
A jeste jeftinije al i ja reko da bar krenem sa tim navodno organskim proizvodima. Znaci i T ce za 2 nedelje malo redje da se budi :-D bas me je samlela zadnjih mesec i po. I mene zanima kako i koliko mogu cuvati skuvano povrce? Danas sam nakuvala previse tikvice pa sam dosta bacila. MK i ja za amarant znam kao korov koji raste svugde, cula sam da je pun kalcijuma i za nas na bezmlecnoj dijeti da je dobar.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 20:54:34
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
MK u pravu si zato sam i napisala da moja D nije sve to lepo prihvatila i nije joj prijalo ali to nista ne mora da znaci za druge bebe. Sto se tice tog stira koji kod nas raste to je valjda divlji i on ne bi trebao da se jede tj mislim da samo sluzi za stocnu hranu (mada opet kazem ako jede zivotinja mogu i ja zato sam i naglasila za quinou da je ne jedu ptice pa zasto bih ja). Znas kako meni jednom prilikom dosadio kukuruz vise u Americi i na kraju sam im rekla (posto za svaki obrok je valjda bio kukuruz) da mi kukuruz dajemo svinjama . Verovatno su se uvredili ali ko ih šiša nisu ti sto sam im rekla ni zasluzili bolje . Ma dosadio mi kukuruz. Tako verujem da i amarant i ovaj nas ajd tako da kazem moze da se jede bez problema ali ja se ne secam da je nama baba ista pravila od njega iskreno. Doduse moj drugar uvek kaze zavisilo je sve to od "bogatstva" porodice u kojoj si se rodio. Mnogi nisu jeli ni cicvaru ni poparu ni palentu jer su sve to tzv "sirotinjska jela". elem ja hocu da kazem da nauka nije bas podobro istrazila sve "prednosti" i da ima nekih sumnji da je to bas toliko dobro za ljudski organizam. Npr dokazali su da amarant kod zivotinja snizava los holesterol ali nije dokazano da ima isti efekat na ljude. Tako da je po meni cela prica prenaduvana samo zato sto je sad to popularno. Sto se tice cuvanja skuvanog povrca ja sam maksimalno dva dana cuvala u frizideru povrce. Negde nadjoh da bebama treba dati uvek sveze jer stajanjem u frizideru namirnice gube na vrednosti. Kuvala sam vise povrca samo ako sam znala da sutradan necu imati vremena. Mada meni je bilo iskreno lako, moja D je pocela da rucka u prolece i sve smo imali u basti tako da ja nisam imala bilo kakvih problema oko svezine povrca i voca.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 21:01:29
|
|
|
|
mama krava
|
Samo da napomenem da se sargarepa i krompir NE PODGREVAJU maloj deci, kao mi spanac i ostalo zeleno! Ne bi trebalo ni mi da ih jedemo podgrejane, al ajde! link
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 21:20:05
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
IZVORNA PORUKA: mama krava Samo da napomenem da se sargarepa i krompir NE PODGREVAJU maloj deci, kao mi spanac i ostalo zeleno! Ne bi trebalo ni mi da ih jedemo podgrejane, al ajde! link a da mm i D imaju taj instikt u sebi da niposto ne treba nista podgrevati ni jesti dva dana. Zato ja kuvam svaki dan (crni humor)
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 21:28:38
|
|
|
|
milicicak
|
MiLj, ni ja ne volim da jedem isto dva dana za redom. Zato lepo zamrznem ostatak i eto resenja :) a i to je jos jedan od razloga zasto ne koristim krompir :)
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 30.12.2014 22:10:49
|
|
|
|
Rosita
|
Ja nisam D nista podgrevala niti ostavljala u frizideru do prvog rodjendana, a sad obicno kuvam za dva dana, s tim sto dodan njemu na tanjir jos neku brzinsku sitnicu ili vec, ako skuvam vikendom recino dva, tri rucka , kombinujem jedan dan ako je moguce i tako... sto se tice "domaceg" bog zna kako je i to posle bombardovanja, poplava... sve je to diskutabilno. Slusam jutros nutricionistu na radiju prica kako u slanini svinje nalaze mesto razne lose materije iz njenog tela, prakticno toksini. Drugi opet velu svinjska mast je zdravija od maslinovog ulja?? I tako dalje. Nama se avokado pokazao kao odlicna podloga za slane namaze za vrtic, i uzimamo ga. I ja mislim kao milicicak, dosta su opustene mame u bg, tako se meni cini, koliko ih samo da plazmu i mleko i pre 6. M!! Ali sudeci po ovom forumu, stice se drugaciji utisak. Ovde su uglavnom zene koje su obrazovanije i obavestenije od proseka, a sto vise znas u vecim si dilemama. Ps izvinite za slovne greske. Telefon
< Poruku je uredio Rosita -- 30.12.2014 22:13:38 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 31.12.2014 15:27:25
|
|
|
|
imperial
|
Ha,evo i nas u ovoj temi,mi se drzimo jos uvek naseg voca i povrca,kuvam im i pasiram svaki dan neku razlicitu kasicu,uveli smo i palentu i griz,a od voca jedemo jabuke,sljive,bundevu,bananu,od povrca krompir,sargarepu,spanac,brokoli....sve lepo ruckaju,probali smo i plazmu ali onda imamo problema sa stolicom tako da smo je brze bolje izbacili...i budimo se nocu jos uvek na tri sata,mada desi se i da prespavamo celu noc...
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Majke će imati pravo na poseban staž i uve...Zahtev može da se odštampa sa sajta Fonda www.pio.rs ili da se preuzme u filijali, a u okviru samog obrasca zahteva nala...
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?