Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 8:22:25
|
|
|
|
nina26
|
Misha, pa i ja se isto tom logikom vodim, da smo mi odrasli normalno i tada se nije znalo ni pola od ishrane kao sto su sada mame informisane, pa nam nista nije falilo.Ali,cinjenica je da su sada generacije mnogo vise osetljivije pa verovatno se i zbog toga vise vodi racuna.Eto,stvarno nisam znala da je neko alergican na belance i ja se trudim da joj uvodim hranu po nekim pravilima, ali ne preterujem u svemu, jednostavno vodim se i po nekom svom ophodjenju
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 9:00:31
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
ja sam decembarsko dete (28.12. rodjena) a moja Dunja januarsko i pitala sam mamu kako je ona meni uvodila hranu i kaze mi kako je sta bilo u basti tako mi je davala. A tad smo u basti imali svega, ali bukvalno svega. I maka i tikvica, lubenica, krastavaca, paprika, pasulja,boranije, graska, blitve, spanaca, salate, luka i td.Ma svega. I ja iskreno nisam nikad bila bolesljiva a cak me je odhranila na kravljem mleku. Deda je mojoj mami uvek donosio mleko od iste krave za mene. Ja nisam mogla da sisam jer sam imala infekciju usta i sum na srcu pa nisam ni imala snage da sisam i mama mi je znaci skoro od prvog dana davala kravlje mleko koje i dan danas obozavam. Prosto smo mi svi istraumirani celom pricom i alergijama pa pazimo jako. Naravno sad se sve vise prska i ko zna sta jedu krave i td ali mi smo uvek imali sve domace. Eno pilici mi se setkaju po dvoristu (samo ne znam ko ce ih zaklati jer ja sigurno necu) i razlika u domacem i kupovnom je kao nebo i zemlja. Secam se kad sam otisla u Ameriku i pojela jabuku da mi se smucio zivot. Prosto ne treba niko da jede jagode cele godine. To tako ne treba da bude. Nije ni cudo ako neko ima alergiju ako je probao jagode u januaru. Nego citam sad neki recept kaze "neprskanu jabuku oljustiti" i valjam se od smeha, kakav vic. NE POSTOJE NEPRSKANE JABUKE. Postoje ako neko u dvoristu ima i ne brine o njima preterano, ali jabuka je voce koje se najvise prska u toku godine i do 16 puta pa sad vi gledajte sta mi jedemo. Evo tata je morao pre neki dan ipak da prska breskve. Nazalost ali tako je.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 9:02:30
|
|
|
|
tijatija
|
Jeste li davali svojoj deci lubenicu? i sa koliko meseci?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 9:10:59
|
|
|
|
Janncica
|
IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha Prosto ne treba niko da jede jagode cele godine. To tako ne treba da bude. Nije ni cudo ako neko ima alergiju ako je probao jagode u januaru. Upravo tako... A i sve koliko god bilo prirodno,organsko,ne prskano,opet je iz nase kontaminirane zemlje izaslo... Imam ja neprskanu jabuku(niko nju mukicu ni ne gleda) Tija planiram da dam lubenicu sa punih 7,znaci za koji dan.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 10:29:55
|
|
|
|
adulence
|
Tija ja sam ivi dala pre nikih mozda dve nedelje to mu dodje sa 7 punih...mene je isktreno ovaj forum istraumirao jer ovde svi bas bas paze oko oshrane bebe,da nisam na ovom forumu mnogo bi se opustenije ponasala,daleko od toga da bi davala lupam sad slatkise itd,ali bi bilo drugacije..
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 11:04:50
|
|
|
|
tijatija
|
adu ja sa prvo dvoje dece nisam bila ni citala po inter. pa sam bila skroz opustena a sad sam sva istraumirana svaki pogled pratim , reakciju na svaku sitnicu sto me psihicki opterecuje. Ja cu mu danas dati po malo lubenice inace sam ja pocela sa kiflom, meni on zna doruckovati sira i kifle pa me lincujete sad
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 11:07:13
|
|
|
|
tijatija
|
A sto se belanca tice ni meni nije jasn-o zasto tek posle godine , ja neznam ni jedno dete koje je alerg. na belance, ja sam mojima kroz pitu i ostalo vec sa 8-9 meseci, znam da se netreba igrati sa tim ali ja idem po logici ako je alergicno sa 8 meseci bice i sa godinu
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 11:11:47
|
|
|
|
adulence
|
Apsolutno tija i moje je jelo integralnu predivnu kiflu i jogurt sve u slast naravno to su retki trenuci da ce tako jesti,ali sta da radim kad je videla da ja jedem nisam mogla da joj ne dam...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 13:15:39
|
|
|
|
nina26
|
IZVORNA PORUKA: adulence mene je isktreno ovaj forum istraumirao jer ovde svi bas bas paze oko oshrane bebe,da nisam na ovom forumu mnogo bi se opustenije ponasala,daleko od toga da bi davala lupam sad slatkise itd,ali bi bilo drugacije.. Adulence, bas tako ne znam sta mi je gore, da citam ili ne Tija, ko ce da te lincuje zeno draga, troje dece si odgajila, pa bilo bi smesno stvarno da ti neko popuje sad Ja lubenicu nisam jos dala,nemam pojma sta da radim
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 16:40:27
|
|
|
|
Janncica
|
Kad moze jogurt i pavlaka sa 7? ili sam se nesto istripovala...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 17:07:43
|
|
|
|
adulence
|
Ja sam jogurt i pavlaku dala i haj ...salim se sa skoro 7 meseci...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 20:44:53
|
|
|
|
Moiraina
|
Ne znam što bi se iko traumirao oko nečega što pročita na forumu. Ja uvodim polako, pratim reakcije i uopšte se ne osećam istraumirano. Pa ako već čitate ovu temu, gde ima toliko različitih mišljenja, logično je da ćete naići i na neko koje se razlikuje od vašeg. Ako neko pita kada se uvodi određena namirnica, ja ću uvek odgovoriti koje su aktuelne preporuke, nikada neću napisati Ma slobodno daj to i to, ništa joj/mu neće biti. Ili naglasim da sam JA radila tako i tako, a drugi kako hoće, svako bira za svoje dete. Svaka, ali bukvalno svaka namirnica može prouzrokovati alergijsku reakciju, kod nekih namirnica je to češće i zato se daju kasnije, tj. preporuka je takva da se daju kasnije. Neke su teže za varenje, i otud ista preporuka. Niko vas ne može naterati da tako i uradite. Ako se sa nečim što je napisano ne slažem, ja prosto to preskočim (već sam pisala da ja uvodim prema knjizi koju je napisala nutricionista našeg DZ, ali i tu pravim izuzetke). Uvođenje hrane ne treba da bude traumatično, opuštena mama - srećna beba. Ipak, nekih preporuka se strogo držim, što je sigurno, sigurno je. Janncice, ja sam sa kiselomlečnim proizvodima počela sa starijim sinom sa 7 meseci (prvo jogurt, pa kiselo mleko, pa na kraju pavlaka), sa mlađim relativno skoro (tj. pavlaku još nisam dala, ni sir, to nam je sledeće na redu).
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:04:48
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
ja danas uprskala kasicu :(napravila sam palentu pregusto. Tako da nije jela kasicu vec je sikala. Srecom sika je uvek tu u kriznim situacijama. Ja ne znam sta bih sledece uvela. Hajde ipak da vas pitam za misljenje mlecno, jaja ili meso?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:10:47
|
|
|
|
Janncica
|
Misha ja sam uvek za meso... mada ga ja S jos nisam uvela...ne zurim... Moiraina... nekako mi se svidjaju toji saveti... nego...je l da dam obican jogurt ili mogu recimo vocni(breskva,kajsija)?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:21:07
|
|
|
|
Moiraina
|
I ja glasam za meso, za početak možeš povrće da skuvaš sa mesom, izmiksaš povrće i dodaš tu "supicu" u kojoj se sve kuvalo, pa kasnije da dodaš i komadić mesa. Ti imaš sve domaće, tako da ne moraš da brineš čime su i kako hranjene životinje (ja sam počela sa ćuretinom, ali može i sa piletinom, belo meso). Janncice, mislim da je bolje običan jogurt (sa što većim % masnoće), a posle možeš sama da praviš voćne, kupovni su puni šećera.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:27:33
|
|
|
|
Torbica
|
Misha, ja bih kao i Jancica, sad meso, pa bih sledece mlecno kisele i najzad zumance! A sto se vocnih jogurata tice, za bebu, pravim ih sama sa obicnim jogurtom i vocem jer su kupovni puni secera. Moiraina
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:29:14
|
|
|
|
Torbica
|
Vidi, u isto vreme smo pisale pa jos i slicno!
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:33:35
|
|
|
|
Moiraina
|
Torbice
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:40:23
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
sto bi se reklo meso it is necu jos ali mozda za nedelju dve. Jos malko da budemo vegeši hehehe...tako se ja zezam. A sto se tice jogurta i ja najvise volim da napravim sa svezim vocem a ne ovaj kupovni ali iskreno i kupovni vocni dosta pijem nekako bas volim vocne jogurte. Bebi cu sigurno praviti. A kiselo mleko probajte same da napravite. Moja tata pravi najbolje kiselo mleko na svetu i njega cu stalno da gnjavim da nam pravi mora i deda nesto da doprinese. Eh idem i ja nesto sam umorna danas smo beka i ja svasta radile. Valjda cu sutra utrefiti gustinu palente. Inace mi nemamo komsije blizu ali se veceras tako strasno osete svinje (mi nemamo gice) da je to neverovatno, a neoplantina farma je na 5 km od nas. Mi evo pozatvarali sve prozore ko ludaci uzas jedan kako smrdi. Neverovatno. Gusim se u sopstvenoj kuci
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:45:45
|
|
|
|
Torbica
|
Misha, sto se palente tice, dovoljno ti je 1 ravna supena kasika na 1 dcl vode, iako ce ti izgledati retko, kako se hladi tako se zgusnjava. Vec ces navezbati. A sto se smrda tice, navijam da brzo prodje.... kod nas ponekad komsije zapale nesto, pih, sreca pa nije cesto, irirtira me to kad moram sve da pozatvaram...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:47:42
|
|
|
|
Moiraina
|
Moj stariji sin nikada nije zavoleo palentu... Pravila sam i gušće i ređe i mešala sa sirom, pavlakom, voćem, gadio se. Onda sam odustala. Mlađem još uvek nisam pravila, baš iz tog razloga.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:50:31
|
|
|
|
Janncica
|
IZVORNA PORUKA: Moiraina Moj stariji sin nikada nije zavoleo palentu... Pravila sam i gušće i ređe i mešala sa sirom, pavlakom, voćem, gadio se. Onda sam odustala. Mlađem još uvek nisam pravila, baš iz tog razloga. isto i kod nas...i ja kad je vidim nesto mi bljaks...Prezivece bez nje...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 21:55:50
|
|
|
|
Torbica
|
Moji su svi tamanili palentu, bebac je jede najvise sa kajmakom, obozava. Starijima je retko pravim, ni mi je ne jedemo pa valjda zato, jedemo projice
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 22:19:56
|
|
|
|
Bebilina
|
IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha Hajde ipak da vas pitam za misljenje mlecno, jaja ili meso? Zumanac je po sastavu i aminokiselinama hrana najslicnija majcinom mleku i zato se daje prva, vec sa 6m. Onda mlecni proizvodi, u istom uzrastu, pa meso kao obrok na kraju, sto kasnije jer sistem za varenje ne moze da ga preradi. Ali da ne ponavljam jer ima moj stav o tome od ranije, a mislim da se i Sanchy nadovezala na stav o mesu.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 23.7.2013 22:26:55
|
|
|
|
Sanchy
|
Jao ja sam bila alergicna na belance kada sam bila mala,sada vise nisam,,,mama kaze u trenutku sam otekla,oci mi se nisu videle,a sama je bila kuci,uhvatila me i trceci odnela u dz,sreca pa je bio blizu...tako da me je sad bas strah da ga uvedem M...,bas..sto se mesa tice,slazemo se,pisali smo o tome na prethodnim stranama
< Poruku je uredio Sanchy -- 23.7.2013 22:36:23 >
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Hidratacija najmlađih u letnjim danimaTokom letnjeg perioda i visokih temperatura koje su sve češće, najvažnije je redovno se hidrirati. Ovo se najviše odnosi...
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?