choopa choops -> RE: Žutica kod novorođenčadi (13.10.2016 14:55:13)
|
Ja se stvarno ne razumijem, moji nisu imali žuticu uopšte [sm=zmeden.gif] Ali ovo sam našla, pa možda bi ipak trebala da pitaš pedijatra za mišljenje. Laktaciona žutica Od ostalih uzroka nekonjugovane hiperbilirubinemije, treba izdvojiti samo jedan: to je takozvana laktaciona ili pregnandiolska žutica, koja se javlja kod izvesnog broja dojene dece. Uzrok je prisustvo jedne supstance (3-α,20-β-pregnandiol) u mleku njihovih majki, koja usporava proces konjugacije bilirubina u jetri. Ova žutica se obično pojavljuje između četvrtog i sedmog dana života, kada je beba već otpuštena iz bolnice. Maksimum dostiže između petog i 15. dana, pri čemu koncentracija bilirubina u krvi obično nije mnogo visoka. Može da traje tri do deset nedelja, sa nižim vrednostima bilirubina. Deca, osim žute prebojenosti kože i beonjača, izgledaju zdrava, a sve analize, osim bilirubina - u granici su normale i nema štetnih posledica. Dokazuje se tako što se povlači nakon dvodnevnog prekida dojenja i ponovo javlja nakon njegovog uvođenja, ali se smatra da nema razloga za ovu probu, jer prekid dojenja može da ima određene neželjene posledice.
|
|
|
|