Anoniman -> RE: Žutica kod novorođenčadi (7.10.2012 8:22:30)
|
Moja devojčica je rođena 3 nedelje pre termina sa 2 750 gr, I odmah dobila žuticu, od 4 dana koliko smo bile u porodilištu, 4 puta su joj vadili krv iz vene. S obzirom da je iz porodilišta izašla sa 2500 grama možete možda da zamislite koliko je bio špric u odnosu na njenu ruku, imala sam utisak da je vena tanja od igle kojom je bodu. Ali za utehu svim mamama, nije to ni malo strašno, Svako utro su je boli u venu i vadili po punu epruvetu krvi a ona ni glasa nije pustila, nije se bunila, nije plakala, hrabrica mala. Izašli smo sa fiziološkom žuticom iz bolnice, dalju je spavala u kolicima u ravnoj korpi pored prozora da se sunča, pila je samo moje mleko, doduše na flašicu jer ja nisam mogla da je dojim, ali to je druga priča, i prva dva meseca dobila po 1200 grama. Žutica je trajala 3 i po meseca, dr nam reče da je kod dece poput Nevene, malo ranije rođene i sitne produžena žutica česta. Nevena je bila mirna beba,nikad nije plakala, čak ni kad je gladna ali nije bila pasivna. Da dodam da je nikad nisam budila da jede, hranila sam je isključivo na zahtev i puštala da spava koliko želi jer joj i san treba koliko i hrana da bi napredovala. Dakle, mame, ne brinite zbog boje, paratite samo ponašanje deteta, ako nije mlitavo i kad je budno ponaša se normalno, sve je ok, ako je potpuno pasivno, obratite se lekaru, budite decu da češće sisaju i držite ih svakako što više izložene sunčevom svetlu i brzo će oni iskakiti sav taj bilirubin.
|
|
|
|