Anoniman -> RE: Ešerihija koli (29.6.2011 11:13:57)
|
Nađoh u novinama jedan članak kako spremati sveže povrće i voće i ubiti Ecoli definitivno: " U jednu čistu bocu sa prskalicom sipati 3% hidrogen, a u drugu alkoholno sirće. Voće i povrće prvo naprskajte hidrogenom, a potom sirćetom. Ostavite da deluje 1-2 minuta, a zatim plodove oprati pod mlazom hladne vode. Na ovaj način, nijedna bakterija na površini i u kori voća i povrća neće preživeti." Kako postupati sa sirovim povrćem: "Krastavci, mlade tikvice, patlidžan - kupljeno povrće kupujte domaće, čuvajte u frižideru, a neposredno pre upotrebe četkicom dobro operite koru, pa je tek onda oljuštite i u nešto debljem sloju nego obično. Paradajz, karfiol, brokoli - povrće potopiti u vodu u kojoj je rastvorena kašičica sode bikarbone na 5-10 minuta, pa isprati pod mlazom hladne vode. Zelena salata, spanać, blitva - razdvojte listove, sipajte vodu u veliku posudu, dodajte kašiku morske soli, držite listove nekoliko minuta u ovoj otopini. Isperite ih pod mlazom vode Mladi luk - očistiti luk na uobičajeni način, s tim što treba skinuti još jedan dodatni sloj pokožice. Oprati luk pod mlazom tekuće vode."
|
|
|
|