RE: Autosedišta za bebe i decu (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Dečja oprema

Poruka

jovicaa -> RE: Autosedišta za bebe i decu (28.3.2013 23:24:27)

he he... nas pojas je nekako previse kratak i uopste ne moze lepo da se ucvrsti kada je ovako okrenuto, vise ga drzi moje sediste, nego pojas.
glupa lada niva, mislim to je do kola, nije do sedista, ili mm ne zna kako da namesti, mada sumnjam. tako da ce definitivno biti dobro fiksirano tek kada ga okrenemo. e sad nemam pojma gde mi je uputstvo, ali svakako cu prouciti to. bas me zanima, posebno zbog puta na more..

Moiraina -> RE: Autosedišta za bebe i decu (29.3.2013 0:04:10)

Jaje ne sme biti okrenuto u smeru vožnje!

Autosjedalice za novorođenčad - Grupe 0 i 0+

Autosjedalice za bebe do 10 ili 13 kilograma (grupa 0 ili 0+), ovisno o sjedalici, moraju uvijek biti okrenute suprotno smjeru vožnje i moraju biti namještene tako da je naslon sjedalice pod nagibom od 45 stupnjeva kako bi bebina glava, vrat i trup bili u potpunosti poduprti.

Ako je nagib veći, kod malih beba glava može klonuti prema naprijed, te može doći do ometanja dišnih putova (ovo nije problem kod većih beba pa stoga kod njih nagib može ići i do 60 stupnjeva u odnosu na tlo, što je u tom slučaju i sigurnije). Ako je nagib manji, pri sudaru može doći do prekomjernog istezanja vrata i ozljede kičmene moždine, a postoji i mogućnost da bebino tijelo isklizne iz pojasa i van autosjedalice.

Ako je potrebno, postavite zarolanu dekicu pod autosjedalicu kako biste postigli željeni nagib. Od izuzetne je važnosti da dijete ne bude u polegnutom položaju – poluležeći položaj, od 45 do 60 stupnjeva u odnosu na tlo, spašava djetetov život i najbolje ga štiti od ozbiljnih ozljeda.

Uvijek pratite upute proizvođača!

Ponekad je pojas automobila vrlo kratak i čini se nemogućim pri namještanju sjedalice za novorođenče obmotati pojas iza naslona sjedalice kako u pravilu nalažu upute proizvođača. Ukoliko nailazite na ovaj problem, pokušajte sljedeći pristup: prije nego ukopčate pojas u kopču u sjedalu vozila, provucite ga kroz za to namijenjene utore na autosjedalici uključujući i obmotavanje oko naslona. Pritom podignite sjedalicu u uspravniji položaj nego što bi u konačnosti trebala biti kako biste mogli ukopčati pojas u sjedalo. Nakon što ste to učinili dok lagano pritiščete naslon autosjedalice prema dole, vucite sjedalicu kod naslona sjedala vozila prema gore kako biste je doveli u vodoravniji položaj, što bliže kutu naslona sjedalice od 45 do 60 stupnjeva naspram tla.

Izvor: roda.hr (ne znam da li je dozvoljeno postavljanje tekstova sa drugih sajtova, ovde inače ima još jako dobrih saveta o pravilnom postavljanju i vezivanju auto sedišta)

Moiraina -> RE: Autosedišta za bebe i decu (29.3.2013 0:07:43)

I ovo, sa istog sajta:

Zašto je okrenutost prema nazad toliko važna?

Bebe imaju teške glave i slabe vratove. Kosti u vratu i ramenima su mekane a ligamenti rastezljivi (na čemu je svaka majka pri porodu zahvalna). Ako je beba okrenuta prema naprijed, kod sudara sprijeda (najčešći i najopasniji tip sudara) tijelo je zadržano pojasem, ali glava nije.

Kako glava kreće prema naprijed, vrat se rasteže. Starija djeca i odrasli mogu tako dobiti privremene ozljede vrata. Međutim, kod malih beba kosti vrata se doslovno razmaknu i može doći do povrede kičme i kičmene moždine. Rezultat može biti smrt ili paraliza.

Kada je beba okrenuta prema nazad, u poluležećem položaju, cijelo tijelo (glava, vrat i trup) zaštićeni su naslonom autosjedalice u sudaru sprijeda. Također, ovaj smjer bebu štiti i u drugim tipovima sudara.

Moiraina -> RE: Autosedišta za bebe i decu (29.3.2013 0:29:35)

I da dodam, mi smo starijeg prebacili u sedište grupe 9-18kg kada je imao 10 meseci, jer je tada glava počela da mu prelazi rub "jajeta". A pre toga je normalno po širini stajao u njega, s tim da je bio već jun kada je prešao, znači unazad par meseci je bilo toplije vreme, pa nisam brinula da mu je tesno zbog debele odeće.
I dalje se vozi u tom 9-18kg i mislim da će mu još dugo biti dobro. Računam da ću bebca prebaciti u veće tu negde oko godine, pa ću starijem tada uzeti verovatno neko iz grupe 9-36kg jer vidim da se u onim 15-36kg dete zajedno sa sedištem vezuje pojasom auta, a ova 9-36 imaju svoj pojas za dete, nekako mi se to čini sigurnije [sm=zmeden.gif] Nisam još odlučila, ima vremena...

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (29.3.2013 11:18:29)

E tako i to je reseno [sm=smiley1.gif] nase malo smo prodali i narucili smo Cam sediste od 15- 36 [sm=sloncek.gif] jedva cekam da stigne !

Azra_ -> RE: Autosedišta za bebe i decu (22.5.2013 23:49:03)

Mame, imam jedno pitanje koje nema baš veze sa izborom auto sedišta, ali neću omašiti temu. da li se vaša deca znoje u auto sedištu? Mi baš imamo problem. Ako se uspava u njemu, nakon pola sata-sat bude gola voda. Generalno, dete se znoji i kod kuće dok spava, ali ne toliko. Uslovi pri vožnji uvek budu ok. Ako je vruće, malo rashladimo, nikad nije pregrejano... Pokušala sam da stavim neki peškir, misleći da je problem u materijalu sedišta, ali ista stvar...

Anoniman -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.5.2013 17:56:35)

Drage mame dobila sam jaje autosediste na poklon pa me interesuje dal beba od 2 meseca moze u njega? Kad stavim bebana nekako mi izgleda kao da sedi pa se malo bojim?

Moiraina -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.5.2013 18:14:11)

Naravno da može. Moji su se obojica u "jajetu" vozili od rođenja, u tome smo ih izneli iz porodilišta.

minnica -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.5.2013 18:14:40)

Jaje se koristi od rođenja, a to je bezbedan položaj za bebu. Mi smo dete bez problema vozili u jajetu od rođenja do nekih 10 meseci, možda i duže.

ivaMark -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.5.2013 18:25:21)

I mi smo izneli bebu u jajetu i kad god je u njemu ubrzo i zaspi [sm=smiley1.gif]

Anhelito -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.5.2013 11:29:42)

Jaje smo koristili do 13 meseca a onda smo zamenili sa Chipolino Verso sedistem.

Azra_ -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:44:09)

Mame, da li se vaša deca znoje u auto sedištu???? Moj bude gola voda, još ako se uspava... On se i kod kuće znoji dok spava, ali razmišljam da li je problem u materijalu sedišta... Imam Fisher Price, super je, jedino me ovo muči. Kada bih znala da je do sedišta, rešili bismo da kupimo neko drugo, verovatno dosta skuplje...

minnica -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:47:59)

Dešava se da se oznoji i mislim da jeste od materijala. Neka sedišta imaju čak i letnje navlake. Naše nema, doduše.

Peace* -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:52:17)

Probaj da sedneš u sedište, tvoje redovno - suvozačko, da se prikuješ kajševima, i ne mrdneš se sat dva ni milimetra. Ne postoji opcija da ti budu leđa suva.

Azra_ -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:53:03)

Da, zanm da postoje letnje navlake za neka sedišta... Ajde neka se jave mame koje imaju Cybex, ili neka kvalitetnija, da li imaju ovaj problem. Spremna sam da uložim dosta novca u novo sedište, ali ako ćemo imati isti problem, ništa ne dobijam.

Peace* -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:54:55)

Ja imam Cybex za satrije dete (nije ona mala sedalica sa onim od napred, već samo stolica, vezan pojasom), i znoji se.

Ana RR -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:55:34)

Mi imamo Cybex i znoji se, možeš misliti koliko je toplo ispod onog jastuka. Ali on se inače znoji, gde god bio i šta god radio.

Moiraina -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:55:39)

Da, imaju, s tim da se te letnje navlake posebno kupuju. Znam da za naše autosedište ima da se kupi, ali ne treba nam, ne znoji se preterano (ne znam da li je do sedišta ili do deteta).

minnica -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:59:20)

Možda može da se podmetne na pola savijena tetra pelena ili peškirić iza leđa. Mi smo na more putovali noću zbog ovoga, da ne uključujemo klimu.

Azra_ -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 13:59:41)

IZVORNA PORUKA: Peace*

Probaj da sedneš u sedište, tvoje redovno - suvozačko, da se prikuješ kajševima, i ne mrdneš se sat dva ni milimetra. Ne postoji opcija da ti budu leđa suva.

Apsolutno se slažem i sasvim je za očekivati, ali ipak, rekoh, možda kad je kvalitetnija navlaka koja bolje ˝diše˝, bude manje vruće...

Azra_ -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 14:01:49)

IZVORNA PORUKA: minnica

Možda može da se podmetne na pola savijena tetra pelena ili peškirić iza leđa. Mi smo na more putovali noću zbog ovoga, da ne uključujemo klimu.

Probali smo da stavimo peškirić. Ista priča. Mokro dete, mokar peškir...

Modessty -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 14:05:17)

Azra mislim da je o ovme ili lsičnom problemu pisala Tasha. Koliko se sećam preporučili su joj da stavi preko sedišta pamučni čaršav (onaj za krevetac), predhodno uštirkan i naravno ispeglan. Kaže da joj je pomoglo i da se dete manje znoji tako. I ja sam Danilu stavljala čaršav preko sedišta, ali nikad mi nije sedeo ceo put samo u sedištu. Kad izadjemo recimo na sautoput izvadim ga iz sedišta ne neko vreme, pa ga posle opet vratim

Peace* -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 14:08:04)

hehehehe Tasha se ne seća toga. [sm=smiley36.gif]

Mada, skroz je moguće da sam to radila, jer zbog Markovih problema sa ekcemom sam svuda stavljala uštirkane čaršave. Kako se brzo zaboravi sve što čovek želi da zaboravi.

Sećam se da sam mu pod glavu stavljala uvek (u kolicima, sedalici, ljuljašci), ali ne sećam se da sam celom dužinom sedalice stavljala, što ne znači da nisam.

Lu -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 14:48:21)

IZVORNA PORUKA: Azra_

Mame, da li se vaša deca znoje u auto sedištu???? Moj bude gola voda, još ako se uspava... On se i kod kuće znoji dok spava, ali razmišljam da li je problem u materijalu sedišta... Imam Fisher Price, super je, jedino me ovo muči. Kada bih znala da je do sedišta, rešili bismo da kupimo neko drugo, verovatno dosta skuplje...

Naravno da se znoje neka manje neka višei tu nema pomoći, pogotovo kad zaspe.
Mislim, moj se R nerijetko znoji i u krevetu kad spava

Azra_ -> RE: Autosedišta za bebe i decu (13.6.2013 23:46:45)

Mod[sm=smiley27.gif], hvala na ovom savetu sa čaršafom, pokušaću... Jedino što je nezgodno postaviti bilo šta duž celog sedišta zbog pojaseva samog sedišta. Dete još uvek za vezivanje koristi pojas sedišta, a ne pojas auta....

Hvala ostalim mama...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  75 76 [77] 78 79   Sledeća stranica >   >>